Asma yapraklarını rulo haline getirip buzluk kaplarına koyup derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Asma yaprağı, C, E, A, K ve B6 vitaminleri ile niasin, demir, lif, riboflavin, folat, kalsiyum, magnezyum, bakır ve manganez gibi mineralleri içeren sağlıklı ve faydalı bir bitki. Asma yaprağı satın alırken ince, açık renkli, tüysüz, ince damarlı ve çok derin yırtıkları olmayan yaprakları almayı tercih etmeli. Kış için taze asma yaprağı saklamak isterseniz şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:
ASMA YAPRAĞI SAKLAMA YÖNTEMLERİ
1.YÖNTEM
Asma yaprağını salamura yapıp saklarsanız bir süre sonra bu yöntem yaprakların erimesine neden olabiliyor. Asma yaprağını saklamanın uygun yöntemi şu:
Asma yapraklarının saplarını kesip, yapraklı elinizle düzeltin, 10’ar adet üst üste koyup zarf gibi katlayın. Kavanoza aralarında hava kalmayacak şekilde sıkıca yerleştirin ve içerisindeki havayı bir pipet ile emip 10 dakika sıcak suda beklemiş hiç kullanılmamış kapaklarla sıkıca kapatın. Serin bir yerde muhafaza edilir. Kullanmadan bir gece önce sıcak suda ıslatın. Yaprak taze olunca hiç ön haşlama yapmadan sarabilirsiniz. Her cins üzüm yaprağı ile oluyor. Hiç bir şekilde bozulmaz, erimez.
2.YÖNTEM
Tencerede su kaynatıp ocaktan alın içerisine biraz tuz atın. Asma yapraklarını 5’erli demetler halinde suya atıp süzgeçle hemen çıkarın, soğuduktan sonra birer yemeklik olarak buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya atabilirsiniz.
3.YÖNTEM
Derin bir tencerede içine biraz tuz atılmış su kaynatılır. Su kaynadığında asma yaprakları kalın bir tutam olarak (10-12 adet yaprak üst üste gelecek şekilde) atılır. Yarım dakika kadar yaprakların rengi yeşilden sarıya döner dönmez maşayla ters yüz edilir. Yarım dakikada arka taraf haşlanır. Süzülmesi için süzgeçle dik vaziyette alınır. Tüm yapraklar bitinceye kadar buna devam edilir. Yaprakların süzülmesi ve soğuması için bir kenara alınır. Sabah bu işlemi yapıp yaprakların soğuması için akşama kadar bekletebilirsiniz. Yapraklar süzülünce puro gibi kalın bir şekilde rulo yapılır. Rulolar buzluk saklama kabına koyulup yan yana dizilir. Kapak kapatılır buzluğa koyulur. Çıkaracağınız ruloları birkaç dakika suda bekletirseniz hemen çözülecektir. Sarmaya başlayabilirsiniz.
4.YÖNTEM
Asma yapraklarımızın saplarını ayıklayalım. 4-5 adet asma yaprağını üst üste koyup rulo şeklinde saralım. Pet şişenin içine bunları koyup pet şişe dolana kadar devam edelim ve kapağını kapatalım, güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin. Yaprakları kullanacağınız zaman şişenin kapağını hafifçe açın havasını giderin. Daha sonra bıçakla şişeyi kesin ve yapraklarınızı kaynamış suda bir kaç dakika sarılacak kadar yumuşayıncaya kadar bekletin.
5.YÖNTEM
İlk öncelikle yaprak seçimini doğru yapmalı, yaprak küçük, damarları ve yaprağın kendisi ince olmalı.İlk olarak 6 su bardağı suyu kaynatarak içine 4-5 yemek kaşığı tuz atarak eritin. Tuz oranının istendiği kıvamda olup olmadığını anlamak için yumurta koyarak bakılıyor, şayet yumurta suyun yüzünde kalıyorsa tuz oranı istenen kıvama gelmiş kabul ediliyor. Ocaktan alıp suyu soğumaya bırakın. 10 adet yaprağı üst üste gelecek şekilde dizin. Parlak kısımları içte kalacak şekilde saplarının olduğu kısma yaklaşık 1 tepeleme çay kaşığı kadar tuz koyup yaprakları sarın. Tuzlayarak sardığınız yaprakları, bidona düzgün şekilde dizin. Arada bir bastırarak aralarda boşluk kalmasını engelleyin. Tüm yaprakları sararak bastıktan sonra son olarak tamamen soğuduğuna emin olduğunuz tuzlu suyunuzu yavaş yavaş ekleyin. Yapraklar suyu ekledikten sonra inecektir. Sığmayan yapraklarınız varsa boşluğu tekrar doldurabilirsiniz. Ayrıca kapağı kapamadan evvel ince uzun bir bıçak veya benzeri bir şeyi kullanarak yandan (içine sokarak) havasını alın. Yaprak sarması yapacağınız zaman ihtiyacınız kadar yaprağı kaynamış suda biraz bekleterek tuzundan arındırmış olacaksınız.
ASMA YAPRAĞI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Tokat Narince , Manisa Sultani çekirdeksiz üzüm yaprağı, Trakya yapıncak yaprakları sarmalık yapmak için en ideal ve en güzel yapraklardan.
Asma yaprağı satın alırken ince, açık renkli, tüysüz, ince damarlı ve çok derin yırtıkları olmayan yaprakları almayı tercih etmeli.