Ramazan Bayramı tüm bereketiyle kapıda. Bu sene her zaman olduğu gibi kalabalık sofralar kurup sevdiklerimizi davet edeceğiz. Bu nedenle bayram coşkusunu evlerimizde yaşatacak birbirinden lezzetli tatlı önerilerimizle sizlere fikir vermek istedik. Bayramlarda en çok tercih edilen ve sofralarınızın vazgeçilmezi haline gelen birbirinden lezzetli tatlıları sizin için hazırladık. Özel günlerin en sevilen ve yapılan şerbetli tatlılarını, püf noktaları ile kolayca hazırlayabilmeniz için detaylar bu yazımızda. Bayramı dört gözle beklerken hangi tatlıyı yapacağını düşünenlerdenseniz doğru yerdesiniz! İşte sizin için bayram sofralarınıza lezzet katacak hazırlaması birbirinden keyifli bayram tatlıları…
Şerbetli tatlıların yanında sütlü tatlılar da denemekten hoşlanıyorsanız Sütlü Tatlı Sevenlere: Beğeni Rekorları Kıran Birbirinden Enfes Gelin Pastası Tarifleri içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
1. Baklava
Malzemeler:
- 1 yumurta
- 2 kaşık tereyağı
- 1 su bardağı su
- 2 kaşık sirke
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- Kabartma tozu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 6 bardak un
- 1 çay kaşığı tuz
- Buğday nişastası (Hamuru açmak için kullanılacak)
- 500 gram fıstık içi (iç için)
Şerbeti için:
- 5 bardak şeker
- 6 bardak su
- Birkaç damla limon suyu
Yapılışı
Bayramlarda ilk akla gelen tatlıların başında baklava geliyor. Biz de nefis bir baklava tarifi ile bayramınıza renk katalım istedik. Hazırsanız tarife geçelim. Başlangıç olarak tatlının şerbeti için su ve şekeri bir tencerede kaynatıp hazır hale getirin. Şerbet kaynadıktan sonra kısık ateşte 30 dakika daha kaynatıp kenarda soğumaya bırakabilirsiniz. Hamur malzemelerini derin bir kabın içinde iyice harmanlayın. Hamuru yoğurun ve dinlenmeye bırakın. Dinlenen hamurdan 8 ya da 9 tane beze elde edeceksiniz. Tezgaha az miktarda nişasta serperek hamuru ince bir şekilde açın. Fazla nişastayı yufkanın üzerinden temizleyin. Oda sıcaklığında, açtığınız yufkaları 15 dakika bekletin. Ardından tepsiyi yağlayın. Açmış olduğunuz yufkaların 4 adetini üst üste yerleştirin. Bir sonraki adım olarak yufkanın üzerine bolca fıstık ilave edin. Diğer katlarına da aynı şekilde fıstık koyun. Baklavayı dilim dilim kesin. Üzerine eritilmiş tereyağını ekleyin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırınınızda üzeri kızarana dek pişirin. Yaklaşık 40 dakika yeterli olacaktır. Fırından çıkardığınız baklavaya hazırlamış olduğunuz şerbeti yavaşça dökün. Şimdiden afiyet olsun.
2. Şam Tatlısı
Malzemeler:
- Şeker (1 su bardağı)
- Yoğurt (1 su bardağı)
- Un (1 su bardağı)
- 2,5 su bardağı irmik
- Sıvı yağ (1 çay bardağı)
- Vanilya (1 paket)
- 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
- Kavrulmuş tuzsuz fıstık (1 çay bardağı
Şerbeti:
- 2,5 su bardağı şeker
- 1 dilim limon
- 2,5 su bardağı su
Yapılışı
Bir kap içerisinde şeker, yoğurt ve sıvı yağ çırpılır. Ardından irmik, karbonat, vanilya ilave edilip tekrar çırpma işlemi yapılır. Un da eklenip çırpmaya devam edilir. Yağlanmış borcama hazırlanan karışım dökülür. Fıstıklar da üzerine nizamlı bir şekilde dizilir. Isıtılmış 180 ‘C fırında kızarana dek yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Şerbeti için şeker, su ufak bir tencerede kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra şerbete limon eklenir 2 dk daha kaynatılıp ocaktan alınır. Tatlı fırından çıkarıldıktan sonra soğuması için beklenir. 10 dakika kadar sonra bıçakla dilimlenir. Ilık şerbet üzerine gezdirilir. Şerbeti çekmesi için bir tepsi ile tatlının üzeri kapatılır. 1-2 saat bekletip servis edebilirsiniz.
3. Selanik Tatlısı
Malzemeler
- 2 su bardağı mısır unu
- 1 su bardağı un
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- Yarım çay bardağı Hindistan cevizi
Şerbeti için:
- Toz şeker (500 gr)
- 4 su bardağı su
Yapılışı
Şerbetini hazırlamakla tarifimize başlayabiliriz. Su ve şekeri bir tencereye alın. Kısık ateşte, karıştırarak pişirin. Şerbet kaynadıktan 10 dakika sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Hamuru hazırlamaya geçelim. Unları, yumurta, şeker ve yağı bir kap içerisine alın. Hindistan cevizi ve karbonatı da ekleyip ardından bütün malzemeleri yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğü ebatında parçalar ayırın ve yuvarlayın. Hamur toplarını pişirme kağıdı serilen tepsiye aralarında boşluk kalacak şekilde dizin. 180 derece ısıtılmış fırında, kızarana dek yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakın. Tatlı ılık hale gelince, soğuk şerbeti üzerine dökün. Şerbeti tamamen çeksin. Son adım olarak üzerine hindistan cevizi serpin. Servise hazır, afiyet olsun.
4. Şekerpare
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 5 yemek kaşığı irmik
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Bir tutam tuz
- 1 paket vanilya
- 2 yumurta
- 250 g tereyağı
- 4 su bardağı un
- 1 kase bütün fındık içi (üzerini süslemek için ayırın)
Şerbeti için
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 4 su bardağı su
Yapılışı
Bir kabın içerisine kabartma tozu, pudra şekeri, vanilya, tuz ve irmiği alın. Karışımın ortasını havuz gibi açın. Oda sıcaklığında bekletilen tereyağını ve yumurtaları karışıma ekleyin. Yavaş yavaş un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edinceye dek yoğurun. Hamurdan, cevizden biraz büyük parçalar ayırıp yuvarlayın. Üst kısımlarını çok az düzleştirin ve birer bütün fındık içi yerleştirin. Tepsinize yağlı kağıt serin. Hazırladığınız hamur toplarını fırın tepsinize dizin. Isınan 180 derecelik fırında 22 dakika pişirin. Sıra geldi şerbetine. Şerbeti için; şeker ve suyu şeker eriyip çözülene dek kaynatın. Limon suyunu da ekleyip 4 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın ve tezgahta ılınmaya bırakın. Şekerpareleri fırından alıp 3 dakika kadar bekletin. Son adım olarak ılık şerbeti tatlının üzerine her tarafına ulaşacak şekilde dökün. Tepsinin üzerini kapatın. Şerbeti iyice çekene dek bekleyin, afiyet olsun.
5. Güllaç
Malzemeler
- 10 yaprak güllaç
- 2 su bardağı şeker
- 1,5 litre süt
- İki avuç çekilmiş ceviz
- 3 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Üzeri için:
Yapılışı
Bayram tatlıları listemizin 5. sırasında güllaç var. Güllaç hem iftarlarda hem de bayram zamanı oldukça sevilen bayram tatlıları arasında. Tarif için; öncelikle süt ve şekeri tencereye alıp ısıtalım. Şekerlerin tamamen eridiğinden emin olalım. Daha sonra sütü oda sıcaklığında bırakalım ve sıcaklığı gitsin. Sütün el yakmayacak şekilde olmasına özen gösterin. (Aksi takdirde tatlınız hamur olabilir.) Ardından tatlıyı tepsiye yerleştirelim. Güllaç yapraklarının parlak kısımları üstte olacak şekilde tepsiye koymalıyız. Üzerine her yanına ulaşacak şekilde kepçeyle süt dökelim. 5 adet güllaç yaprağı için aynı işlemi yapın ve 5. katı da şerbetle ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpin. Üzerine kalan güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serin. Kalan sütten bir su bardağı kadar alın. İçerisine 3 yemek kaşığı gül suyu ilave edin. Tatlının üzerine gezdirin. Tatlınızı soğuk yerde saklamalısınız. 3 saat dinlendirdikten sonra üzerini dilediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
6. Burma Baklava
Hamuru için:
- 2 yumurta
- Sıvı yağ (1 çay bardağı)
- 1 çay bardağı ılık süt
- Kabartma tozu (1 paket)
- 1 çay kaşığı tuz
- Sirke (1 çorba kaşığı)
- 2 çorba kaşığı yoğurt
- Un (aldığı kadar)
- Yarım kilo ceviz veya fındık( iç için kenara ayırın)
- Nişasta (açmak için)
- 250 gr tereyağı (üzeri için)
Şerbet için:
- 4 su bardağı şeker
- 5 su bardağı su
- Limon (bir kaç damla)
Yapılışı
Hamuru güzelce yoğurun ve yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Aynı büyüklükte bezeler yapın. İstediğiniz büyüklükte olabilir, size kalmış. Yufkayı açtıktan sonra içerisine cevizi iyice yayın. Ardından ortadan ikiye dikkatlice kesin. Oklavaya yufkayı sarın. Yufkaları her iki tarafının ucundan büzerek oklavadan ayırmalısınız. Oklavadan çıkarttığınız yufkaları dilediğiniz boyutta kesin. Yağlanmış tepsiye koyun veya yağlı kağıtta kullanabilirsiniz. Tepsiniz tamamlanana dek işlemi tekrarlayın. Üzerine erimiş tereyağını gezdirin. Isıttığınız fırında üzeri kızarana dek pişmeye bırakın. Şerbeti 12 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve 10 dakika daha kaynasın. Tatlınız ılık, şerbetiniz sıcakken şerbeti tepsiye döküp servise hazır hale getirebilirsiniz.
7. Soğuk Baklava
Malzemeler
- 1 paket baklavalık yufka (40 adet)
- Tereyağı (100 gr)
- Margarin (200 gr)
- 1 buçuk su bardağı ceviz içi (ince şekilde çekilmiş)
Şerbet
- 1 buçuk su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- 3 buçuk su bardağı süt
- 4 damla limon
Üzeri için
- Süt tozu (kakaolu/1 paket)
- 1 kase ceviz
Yapılışı
Bayram tatlıları listemizin 7. sırasında şahane bir soğuk baklava tarifimiz var sizin için. İlk adım olarak su ve şekeri tencereye ekleyin ve kaynatın. Kaynayınca limon damlatın. Kısık ateşte 12 dakika daha pişirin. Sütü ekleyip karıştırın ve soğuması için ocaktan alıp kenarda bekletin. Baklavalık yufkayı borcama sığacak boyutta kesin. Margarini ve tereyağını eritin. Borcamı güzelce yağlayıp ilk kat yufkanızı ekleyin. Her kat için bir sonraki yufkayı eklediğinizde 2 yemek kaşığı margarin gezdirip yufka aralarını yağlayın. Yufkaların yarısına aynı işlemi uygulayın. 20. yufkayı eklediğinizde yufkayı yağlayıp ceviz içini yayın. Pakette kalan yufkaları eklerken de son kata kadar yağlamaya devam edin. İşlem bitince dikkatli bir şekilde tatlınızı dilimleyin. Kalan yağı da en üst kısıma sürün. Önceden ısıtılmış 180° fırında kızarana dek pişirin. Şerbeti dökünce üzerini bir bez ile örtün ve şerbeti çekene kadar dinlendirin. Soğuyup şerbetini iyice çekince üzerine süt tozu serpin. Ardından yaklaşık 4 saat buzdolabında dinlendirmelisiniz. Üzerine ceviz serpip, servise hazır hale getirebilirsiniz.
8. Şöbiyet
Malzemeler
- 20 adet baklavalık yufka
- Tereyağı(200 gram)
- 1 avuç kadar ceviz içi
- 2,5 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı irmik
Şerbet
- 2 su bardağı su
- 3-4 damla limon
- 2 su bardağı toz şeker
Yapılışı
İlk olarak şerbeti hazırlamakla başlayacağız. Tencereye suyu ve şekeri alın ve kaynayana dek pişirin. Daha sonra limon suyunu ekleyin. 3-4 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Sıra muhallebiye geldi. Muhallebi için; irmik ve sütü derin bir tencerede kaynatıp yoğun bir kıvam alana dek pişirin. Ardından soğuması için kenara alın.Tereyağını tavada güzelce eritin. İlk baklavalık yufkayı tezgahınıza serin. Üzerine fırça ile tereyağı sürün. Ardından ikinci yufkayı üzerine koyun ve onu da aynı şekilde yağlayın. Bütün yufkalar bitene kadar bu işlemleri tekrarlayın. Tamamlanınca en üst kısma yağ sürmeyin. (Keserken sizi zorlamaması için.) Baklava yufkanızı uzunlamasına 4 parçaya ayırın ardından kare parçalar çıkarın. Ufak bir biçimde kesmiş olduğunuz karelerin içerisine muhallebi ve ceviz içi koyun. Son adım olarak üçgen şeklinde yufkayı kapatın. Hazırladığınız şöbiyet dilimlerini yağlı bir tepsiye dizin. Kalan tereyağını üzerine gezdirin. Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derecelik fırında 45 dakika pişmeye bırakın. Fırından çıkardıktan sonra sıcaklığının gitmesini bekleyin. Hemen ardından soğuk şerbeti dökün. Şimdiden afiyet olsun. Dilerseniz bu şahane tatlıyı dondurma ile de servis edebilirsiniz.
9. Bülbül Yuvası
Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı süt
- 1/2 su bardağı su
- 3 tatlı kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 3 yemek kaşığı yağ
- 2 yemek kaşığı elma sirkesi
- 5 buçuk su bardağı un
Şerbet
- 3 buçuk su bardağı toz şeker
- Üç buçuk su bardağı su
Üzeri
- 1/2 su bardağı ayçiçek yağı
- Bir buçuk su bardağı antep fıstığı (toz)
- 3 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
İlk olarak yumurtaları bir karıştırma kabına alın. 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Sırasıyla; süt, yoğurt, ayçiçek yağı, su ve sirkeyi ilave ettikten sonra bütün malzemeleri güzelce karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyip yoğurun. Hamurun kolaylıkla açılabilmesi için bu aşamada mısır nişastası eklemelisiniz. Elde ettiğiniz hamuru düz bir zeminde yoğurmaya devam edin. Ceviz büyüklüğünde 12 eşit parçaya böldüğünüz hamur bezelerini hafif unladıktan sonra bir tepsiye dizin. Üzerine temiz bir bez örtün ve oda sıcaklığında en az 4 saat bekletin. Dinlenmiş bezeleri açmadan önce şerbeti hazırlamalıyız. Tatlının şerbetini hazırlamak için su ve şekeri bir tencereye alın. Karışım kısık ateşte kaynasın. Şerbetiniz kıvam aldıktan sonra soğumaya bırakın.
Artık dinlenen hamur bezelerine geçebiliriz. Unlanmış mutfak tezgahı üzerinde oklava ile incecik yufkalar açın. Dört eşit parçaya ayırmış olduğunuz yufkayı geniş kısmından başlayıp oklavaya sarın. Yufkayı her iki kenarından büzüp oklavanın ortasına doğru toplayın. Ardından oklavayı içinden yavaşça çekin. Fırın tepsisine aldığınız hamurları döndürerek tatlıya yuvarlak bir şekil verin. İşlemi her beze için tekrarlayın. Tereyağı ve ayçiçek yağını kısık ateşte eritin. Ardından süzdürün. Tepsiye dizdiğiniz tatlıların üzerine eşit şekilde gezdirin. Önceden ısıtılmış olduğunuz 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Tatlıların üzerinin kızarmasına dikkat edin. Sıcaklığı çıkan tatlıların üzerine ılık şerbet gezdirin. Antep fıstığıyla süsledikten sonra servise hazır.
10. Burma Kadayıf
Malzemeler
- 500 gr çiğ burma kadayıf
- 250 gr tereyağı
- 3 buçuk su bardağı antep fıstığı
Şerbeti İçin;
- 3 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- 4 damla limon suyu
Yapılışı
Şeker ve suyu tencereye koyup ocağa alalım. Şerbet 5 dakika kaynayacak. Ardından, limonu ekleyelim ve 8 dakika daha kaynatıp ocağı kapatabiliriz. Çiğ kadayıflarımızı tezgahın üzerine yan yana gelecek şekilde açalım. Her tarafına yayarak içine bolca fıstık atalım. Kadayıfın iki ucunu tutarak, ters yönlere doğru çevirip kapatalım. Kadayıfı tepsimize dolayarak yerleştirelim. Yerleştirdikten sonra, tepsiyi ocağa alalım. Kızarana dek orta ateşte döndürerek, kontrollü bir şekilde pişirelim.Piştikten sonra bir kapak yardımıyla fazla yağını süzelim. Diğer tarafını çevirip, süzdüğünüz yağı, tekrar üzerine dökün. Aynı şekilde bu kısmını da pişirerek ocaktan alın. Kadayıf pişer pişmez hemen şerbetini dökmüyoruz. Biraz sıcaklığı gidince şerbeti dökebilirsiniz.( Şerbet ılık olmalıdır.) Afiyet olsun.
11. Şambali Tatlısı
Malzemeler
- 3 su bardağı irmik
- 1 buçuk su bardağı yoğurt
- Şeker (bir çay bardağı)
- 1 kabartma tozu
- Karbonat (bir çay kaşığı)
Şerbeti için;
- 4 buçuk su bardağı şeker
- 3 buçuk su bardağı su
- 4 damla limon
Yapılışı
Bayram tatlıları listemizin 11. sırasında şambali tatlısı var. Hemen tarife geçelim; derin bir kaba yoğurt ve şekeri alın. Üzerine diğer malzemeleri ekleyin. Biraz katı bir kıvamda olması normal, bu sizi endişelendirmesin. Orta boy bir borcam yağlayın ve karışımı dökün. Bıçak yardımıyla tepsinin tabanına değdirmeden kesilecek kısımları çizerek belirleyin. Üzerine fıstık dökün. Önceden ısıttığınız 175 derece fırında 30 dakika pişirin. Şerbete geçelim; tencereye şeker ve su alın, kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca 13 dakika kadar daha kaynatın. Sıcak şerbeti fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine güzelce gezdirin. 4 saat kadar şerbetini çekip dinlenmesi için bekletin. Dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.
12. Fıstıklı Katmer
Malzemeler
- 3 adet baklavalık yufka
- 1 yemek kaşığı kaymak
- Yarım yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı toz fıstık
- 1 buçuk yemek kaşığı pudra şekeri
Yapılışı
İlk olarak yufkaları üst üste gelecek şekilde tezgaha serin. Üzerine ufak parçalara ayırdığınız kaymağı koyun. Yufkanın her yanına eşit şekilde pudra şekeri ve antep fıstığı serpiştirin. Daha sonra yufkayı bütün bir kare olacak biçimde içe doğru dikkatlice katlayın. Geniş bir tavada tereyağını iyice eritin. Hazırladığınız yufkayı tavaya alın. Her iki tarafı kızarana dek pişirin. Piştikten sonra servis edeceğiniz tabağa alın. Dilerseniz üzerine pudra şekeri veya fıstık dökebilirsiniz. Afiyet olsun.
13. Kadayıf
Malzemeler:
- 1 su bardağı margarin (eritilecek)
- 500 gram tel kadayıf
- 1 buçuk su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- Bir buçuk su bardağı süt (ılık)
- Toz antep fıstığı (üzeri için)
Şerbet için:
- 3 su bardağı toz şeker
- Yarım limon suyu
- 3 su bardağı su
Yapılışı
İlk olarak çiğ kadayıfı fırın tepsisine alın. Erittiğiniz margarini kadayıfın üzerine eşit şekilde gezdirin. Kadayıfın yarısını bir kenara ayırın. Kalanını tepsiye bastırarak güzelce yaymalısınız. Üzerine iri çekilmiş ceviz içi serpiştirin. Kalan çiğ kadayıfı cevizin üzerine yayın. Önceden ısıttığınız 180-200 derece fırında kızarıncaya dek pişmeye bırakın. Sıra geldi bu lezzetli tatlının şerbetini hazırlamaya, şerbet için; toz şeker ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Kıvam alınca limon suyunu ekleyin ve 10 dk daha kaynatın. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın. Tepsiyi fırından çıkarıp üstüne ılık sütü gezdirin. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın ve kadayıf sütü çeksin. Kadayıf henüz sıcakken soğuk şerbeti üzerine yavaşça dökün. Soğuyunca üzerine antep fıstığı serperek servis edebilirsiniz.
14. Tulumba
Hamuru için;
- 2 su bardağı su
- 3 adet yumurta
- 2 buçuk su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1/2 çay kaşığı tuz
- Yarım yemek kaşığı limon suyu
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 3 su bardağı su
Yapılışı
Şerbeti için şeker ve su tencereye alınıp kaynatılır. Kaynayınca limon suyunu dökün. Altını kısın ve kıvam alana kadar pişirin. Kenara alın, soğusun. Soğuyunca buzdolabına kaldırın. Hamuru için derin bir tencereye su, tereyağı, şeker ve tuzu ekleyin ardından kaynamaya bırakın. Unu kaynamış olan karışıma eleyerek ekleyin. Karıştırırken tahta kaşık kullanmanız daha iyi olacaktır. Altı kısık bir şekilde 5 dakika devamlı karıştırarak pişirin. Hazırladığınız hamuru soğuması için kenara alın. Hamur bir süre dinlendikten sonra yumurtaları ekleyip mikser yardımıyla karıştırın. Ardından limon ve irmiği ekleyin. Mikserle 6 dakika daha karıştırın. Yapışkan bir hamur elde edeceksiniz. Başka bir tencerenin içine sıvı yağ ekleyip ocağa alın. Yıldız uçlu sıkma torbanız varsa harika olur. Torbaya hamurdan ekleyip, kızgın yağa sıkın ve iyice kızartın. Pişen tatlıları kevgirle alarak şerbetin içine bırakın. 3 dakika bekletin ve tatlınız hazır.
15. Lokma tatlısı
Malzemeler
- 3,5 su bardağı un
- 2 su bardağı ılık su
- 1 paket kuru maya
- 3 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti için
- 2 su bardağı şeker
- 1 buçuk su bardağı su
- 4-5 damla limon
Yapılışı
Un ve mayayı derin bir kabın içinde harmanlayın. Karışımın ortasına şekeri ve suyu (ılık) ekleyin. Yoğurduğunuz hamurunuzun kıvamı ele yapışır şekilde olmalıdır. Bu kıvama gelince streç filmle kaplayın. 50 dk dinlenmeye bırakın. Hamurumuz dinlenirken biz şerbetimizi hazırlayalım. Şeker ve suyu derin bir tencereye alalım. Şeker eriyene dek devamlı karıştırın. Kaynamaya başlayan şerbetin içine 4-5 damla limon ekleyip, altını kapatın. Derin bir kızartma tavasına yağ döküp, kızdırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, yağlanmış bir kaşık ile kızartma tavasına atın. Lokmaların eşit şekilde kızarması için ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Kızaran hamurlarımızı direkt şerbetin içine atıyoruz. Şerbetin içerisinde yaklaşık 2 dakika bekleyen lokmaları çıkarın. Tatlınız servis için hazır, afiyet olsun.
16. Revani
Malzemeler
- 1 su bardağı irmik
- Bir su bardağı un
- 1 paket vanilya
- Bir tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yumurta
- Bir su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
Şerbeti için :
- Şeker (3 su bardağı)
- Su (3 su bardağı)
- ½ limon suyu
Yapılışı
İlk adım olarak şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Kek için; yumurta ve şekeri çırpın. Ardından diğer malzemeleri ilave edin. Fırınınızı 170 dereceye ayarlayıp kekin üstü kızarana dek pişirin. Fırından çıkan keki dilimleyin. Sıcak kekin üstüne soğuyan şerbeti dökün. Dilerseniz hindistan cevizi veya fındıkla servis edebilirsiniz. Bayram tatlıları listemizde pratik bir tatlı olan revani, bayram sofralarınıza çok yakışacak. Şimdiden afiyet olsun.
17. Ekmek kadayıfı
Kek malzemeleri:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker (180 gram)
- 3 fincan un (Türk kahvesi fincanı olmalı)
- Vanilya (1 paket)
- 1 paket kabartma tozu
Şerbet malzemeleri:
- 3 su bardağı su (600 ml)
- 540 gr şeker (3 su bardağı)
Krema malzemeleri:
- 2 buçuk su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı un (30 gr)
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı hindistan cevizi ( 20 gr)
- 4 yemek kaşığı şeker (40 gr)
Yapılışı
Tarifimizin kekini hazırlamak için bir kap içerisine yumurta ve şekeri ekleyin. Şeker eriyinceye dek çırpın. Köpük halini alan karışıma un, kabartma tozu ve vanilya ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız hamuru fırın tepsisine dökün. 180 dereceye ısıttığınız fırında yaklaşık 25 dakika pişirin. Ardından çıkarıp soğumaya bırakın. Kadayıfın karamelli şerbetini hazırlamak için derin bir tencereye şekeri ekleyin ve kısık ateşte eritin. Şeker tamamen sıvı hale gelince üzerine bir yandan karıştırarak 3 bardak sıcak su ilave edin. Su eklendiğinizde şerbet katılaşacaktır. Şeker tekrar eriyinceye dek karıştırın. Kaynayınca altını kapatın. Bir süre soğumaya bırakın.
Kreması için derin bir tencerenin içine un, süt, şekeri ekleyin. Muhallebi kıvamını elde edinceye dek karıştırarak pişirin. Piştikten sonra içine hindistan cevizi ve vanilya ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın. Dinlenen keki, arasına krema yerleştirecek şekilde ortadan ikiye ayırın. Bir kısmını tepsinin altına yerleştirin. Soğuyan şerbeti, tepsiye yerleştirdiğiniz kekin üzerine dökün. Bir süre bekleyin, şerbet çeksin. Ardından üzerine hazırladığınız kremayı eşit şekilde dağıtın. Kekin diğer kısmını kremanın üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirin. Kalan şerbeti üzerine dökün. Bir gece buzdolabında bekletirseniz şahane olacaktır. Ertesi gün ekmek kadayıfınızı dilimleyip servis edebilirsiniz.
18. Sütlü Nuriye
Malzemeler
- 300 gram tereyağı
- 2 su bardağı çekilmiş fındık
- 1 paket baklava yufkası (50 adet)
Şerbeti için:
- 500 ml süt
- 3 su bardağı şeker
- 300 ml su
Yapılışı
Bayram tatlıları listemizin 18. sırasında yine çok tercih edilen bir tatlı olan sütlü nuriye var. Siz de bu sene bayram tatlıları arasından ne pişireceğinizi bilmiyorsanız bu tatlı tam size göre. Dilerseniz tarife geçelim; ilk olarak tatlımızın şerbetini hazırlamakla başlıyoruz. Su ve şekeri tencereye alın ve 5 dk kaynatın. Ardından sütü ilave edin, karıştırıp ocaktan alın.Diğer yandan tereyağını eritebiliriz. Baklavalık yufkayı tepsiye yerleştirin. Üzerine tereyağından eşit şekilde sürün. Aynı şekilde 25 adet yufkayı üst üste dizin.Yufkalara bolca fındık serpin. Kalan baklava yufkalarını da aynı şekilde üst üste sıralayın. Tüm yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra tatlınızı dilimleyebilirsiniz. Artan tereyağını üzerine gezdirin.185 ͒C önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirin. Fırından çıkardığınız tatlının biraz soğumasını bekleyin. Daha sonra soğuyan şerbeti tatlının üzerine gezdirerek dökün. Tatlınız şerbetini çektikten sonra servise hazır. Afiyet olsun.
19. Kemalpaşa tatlısı
Şerbet için
- 2 su bardağı toz şeker
- Su (2 su bardağı)
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur için
- 2 su bardağı un
- Yarım tatlı kaşığı karbonat
- 2 adet yumurta
- 5 yemek kaşığı margarin
- 250 gram tuzsuz beyaz peynir
Yapılışı
Şerbetinizi klasik şekilde hazırlayabilirsiniz. Hamur için; tuzsuz taze peyniri rendeleyin. 2 kaşık unu kenara ayırın. Kalan unu eleyerek geniş bir tepsiye dökün. Ortasını açıp yumurta ve karbonat ilave edin. 4 yemek kaşığı margarin ve peyniri ekleyip 4-5 dakika iyice yoğurun. Hamurunuzu 18 parçaya bölün. Başlangıçta kenara ayırdığınız una hafifçe bulayın ve elinizde yuvarlayın. Hamur toplarınızı yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin. Pişen hamurları ılık şerbete atın. Yumuşayıncaya dek 15 dakika civarında kaynatın. Kevgirle alıp servis tabağına dizebilirsiniz. Soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyip, servis edebilirsiniz. Hindistan cevizi yakışacaktır.
20. Kalburabastı
Malzemeler
- 125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- Sıvı yağ (1 çay bardağı)
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- Süt (1 su bardağı)
- 3 buçuk su bardağı un
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 buçuk çay kaşığı kabartma tozu
- 2 su bardağı ceviz içi
- 3 yemek kaşığı toz antep fıstığı
Kalburabastı şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
- 3 su bardağı su
Yapılışı
Bayram tatlıları listemizde sona yaklaşırken yine nefis ve pratik bir tatlı ile devam ediyoruz. Dilerseniz kalburabastı tarifi için şerbeti hazırlamakla başlayalım. Öncelikle tencereye su ve şekeri koyup kaynatıyoruz. Karışıma limon suyu ekleyip 25 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz. Bir kaba tereyağını, sıvı yağı, yoğurdu ve yumurtayı alıp iyice harmanlayın. İrmiği ve kabartma tozunu da ekleyip çırpmaya devam edin. Ardından yavaş yavaş unu ilave edip yumuşak kıvamda bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Hamurunuzu rendenin ince kısmına koyup üzerine bastırarak açın. Ortasına ceviz koyup, iki yandan kapatın. Tepsiye aralıklarla dizin. Isınan 190° fırında kızarana dek pişirmelisiniz. Sıcak tatlınızın üzerine soğuk şerbeti dökün. Yarım saat şerbetini çekmesi için dinlenmeye bırakın. Ardından süsleyip, servis edebilirsiniz.
21. Sarı burma tatlısı
Hamuru için:
- 5 su bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı yoğurt
- Bir çay bardağı su
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Bir çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı tuz
- Nişasta (hamuru açmak için)
İç harcı için:
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz
- 3 yemek kaşığı toz şeker
Şerbeti için:
- 5 su bardağı su
- 4 su bardağı toz şeker
- 3 çay kaşığı limon suyu
Üzeri için:
Yapılışı
Tatlının şerbeti için su ve şekeri bir tencerede karıştırın. Kaynarken aynı zamanda limon suyunu da ekleyin. 10 dakika kaynaması yeterli. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakın.Yumurta, yoğurt, su, zeytinyağı, karbonat ve tuzu geniş bir kap içerisinde karıştırın.İçine unu azar azar ekleyerek aynı zamanda yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmalısınız.10 parçaya ayırdığınız hamurun üzerini nemli bir bezle kapatın ve 20 dakika dinlendirin. Cevizi dövüp ardından toz şekerle karıştırın. Bezeleri nişasta kullanarak açın ve yufka haline getirin. Açtığınız yufkanın üzerine şekerli cevizden serpiştirin. Yufkayı rulo halinde oklavaya sarmalısınız. Elinizle iki ucundan büzüştürüp yufkayı ortada toplayın. Oklavayı dikkatlice yufkanın içinden çekin. Tatlıları 4 parmak genişliği olacak şekilde kesin ardından güzelce yağladığınız tepsiye yerleştirin. Tereyağını tavada kızdırın ve tatlınızın üzerine yayarak dökün. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Isınan fırına tatlıyı verin. 25 dakika kadar kızarttığınız tatlıyı fırından aldıktan sonra şerbeti tatlının üzerine eşit şekilde gezdirin. Tatlı şerbetini çektikten sonra servise hazır olacaktır. Afiyet olsun.
22. Server paşa tatlısı
Malzemeler
- 200 g bayat ekmek içi
- 1.5 su bardağı süt
- 3 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı tereyağı (eritilmiş)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Şerbeti için:
- 2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı su
- 1/2 adet limonun suyu
Üzeri için:
- Kaymak
- Toz Antep fıstığı
Yapılışı
Bayram tatlıları listemizi saray mutfağından günümüze kadar ulaşan nefis bir tatlıyla sonlandırıyoruz. Bayat ekmek, süt, şerbet ve kaymak ile hazırlanan server paşa tatlısı bayram sofralarınıza çok yakışacak. Dilerseniz tarifimize geçelim; ilk olarak tencerenin içine bayat ekmek içlerini küçük küçük doğrayın. Üzerine sütü ekleyin ve bu şekilde 30 dakika beklesin. Ardından yumurtaları, toz şekeri, tereyağını, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip mikserle güzelce çırpın. Krema kıvamına gelene dek karıştırın daha sonra 20×20 ebadında yağladığınız fırın tepsisine yayın. Üzerini kaşığın arka kısmı ile düzeltin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin. Şerbeti için toz şekeri ve suyu bir tencerede karıştırın. Kıvamı koyulaşana kadar kaynasın. Limon suyunu da ilave edip ocaktan indirin. Soğuması için serin bir yerde bekletin. Fırından çıkardığınız tatlının üzerine şerbeti gezdirin ve şerbeti çekene kadar bekletin. Toz antep fıstığı ve kaymak ile servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Kaynak: 1 2 3