Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

tarafından
29
Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor!

Kirli bulaşıklar için pratik ve etkili hijyen sağlayan bulaşık makinesi, mutfakların en önemli elektrikli eşyalarından biridir. Bulaşık makinesinde oluşan bir sorun, bulaşıkların yıkanmasını geciktirir ve elde yıkama zahmeti oluşturur. Birçok kişi bulaşık makinesinin neden temiz yıkamadığını merak eder. Bulaşık makinesinin kirli bulaşıkları temiz yıkamaması durumunda çeşitli nedenlerden söz edilebilir.

Teknik arızalar ve yanlış kullanım sonucunda, bulaşık makinesi zaman zaman temiz yıkama yapmayabilir. Nefis Yemek Tarifleri editör ekibi olarak bu içeriğimizde, sizler için bulaşık makinesinin neden temiz yıkama yapmadığını inceledik. Merak edilen pek çok önemli soru işaretine içeriğimizde yanıt bulabilirsiniz!

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılmalı?-11735580-130650

Bulaşık Makinesi Neden Temiz Yıkamaz?

Filtre Kirlenmiş Olabilir

Bulaşık makinesinin filtreleri zamanla kullanımdan dolayı kirlenebilir. Filtreler tıkanabilir veya hasar görmüş olabilir. Oluşan bu durum, su dolaşımını ve filtreleme işlevini olumsuz şekilde etkiler. Böylece makinenin temiz yıkama performansını düşürür. Filtre kirlenmişse, güçlü yıkama gerçekleşmeyebilir.

Pervane Tıkanmış Olabilir

Temiz su püskürtmeye yardımcı olan pervane tıkandığında temiz suyu aktaramaz. Bu durum da bulaşıkların temiz yıkanmamasına neden olur. Pervanenin ince deliklerinde hapsolmuş zorlu yağ ve kirler, bulaşıkların temiz görünmesini engeller. Pervane, bulaşık makinesinin temiz yıkamasını kolaylaştıran en önemli parçalardan biridir ve sürekli temiz kalmalıdır.

Hortumlar Kireçlenmiş Olabilir

Kireçlenmiş hortumlar, su geçişini engellemektedir. Temiz su akışı sağlayan hortumların kireçlenmesi, temiz yıkama performansını düşüreceği için bir süre sonra makine temiz yıkamaz. Camlarda buğulanma, diğer ürünlerde kirlenme meydana gelebilir. Hortumlarda oluşan kireçlenme, bulaşık makinesinin temiz yıkamasını engelleyebilir. Özellikle de bulaşık makinesi bardakları temiz yıkamıyor ise kireçten yaşanan bir durumun olduğunu düşünebilirsiniz.

İç Parçaları Kirlenmiş Olabilir

Bulaşık makinesinin içinde yer alan ana ve teknik parçalar, zamanla kirlenebilir. Uzun süredir kullanılan bulaşık makinesi bir süre sonra kirlendiği için temiz yıkama yapamaz. Bu durum da bulaşıkların kirli görünmesine neden olur. Pompanın kirlenmesi, muslukların kirden tıkanması bu duruma sebep olabilir.

Artık Malzemeler Yapışmış Olabilir

Tabak ve tencere gibi eşyalarda yer alan yemek artıkları kabaca alınmadan makineye yerleştirilirse, makine eşyaları temiz yıkamayabilir. Çünkü filtre ve iç yüzeye artık malzemeler yapışarak temiz su geçişini önler. Makinenin tüm parçaları, her yıkama sonunda temiz olmalıdır. Böylece daha temiz yıkama gerçekleşebilir.

Bulaşık Yükü Fazla Gelebilir

Bulaşık makinesinin kapasitesinden daha fazla bulaşık yüklenirse, su dağılımı ve yıkama verimliliği düşebilir. Her makinenin yıkayabileceği belirli bir bulaşık yükü vardır ve bu yük özelliklerde yer alır. Eğer alt ve üst raflara çok fazla eşya yüklenmişse, temiz su akışı her eşyaya ulaşamadığı için kirli yıkama oluşabilir.

Parlatıcı Azalmış Olabilir

Bulaşıkların temiz yıkanması için ekstra yıkama deterjanları gerekebilir. Bu deterjanlardan biri de parlatıcıdır. Eğer cihazın parlatıcı haznesinde azalma olduğunu düşünüyorsanız, makineye uygun parlatıcı alarak yeniden yıkama yapabilirsiniz. Parlatıcının azaldığı durumlarda, özellikle de cam ve çelik ürünlerde kirli, su lekeli görünüm oluşabilir.

Yanlış Program Seçilmiş Olabilir

Çok kirli ve yağlı bulaşıkları yanlış programda yıkamak, kirli görünüm oluşturabilir. Bu durum da bulaşık makinesinin temiz yıkamadığını düşündürür. Bulaşıkların kir oranına göre uygun programı seçerek yıkamak gerekir. Düşük sıcaklıkta yıkama yapıldığında, bazen bulaşıklar lekeli çıkabilir.

Tahliye Hortumu Eğilebilir

Tahliye hortumunun bükülmesi veya tıkanması, bulaşıkların kirli su içinde kalmasına neden olabilir. Suyun doğru şekilde boşaltılmasını zorlaştıran bu durum, bulaşıkların temiz yıkanmamasına neden olabilir. Tahliye hortumu, diz hizası seviyesinde olmalıdır. Ayrıca 3,5 metreden uzun olmayacak şekilde bağlantı noktasında kalmalıdır. Bu kriterlerin dışındaki hortumlar, su akışını önleyerek kirli yıkamaya neden olabilir.

Deterjan Yetersiz Kalabilir

Kirli bulaşıkları en iyi performansta yıkamak için etkili bir bulaşık deterjanı kullanmalısınız. Eğer deterjanın formülü, zayıfsa ve yüzeysel bir yıkama yapıyorsa bulaşıklar temiz yıkanmaz. Bulaşık makinesi tableti ya da sıvı deterjanları seçerken, güçlü formülleri olanlara odaklanarak bulaşık makinesinin daha temiz yıkamasına yardım edebilirsiniz.

Bulaşıklar Yanlış Dizilmiş Olabilir

Bardak, tabak, tencere gibi kirli eşyaları su dağılımını engelleyecek şekilde dizdiğiniz durumda makine temiz yıkamaz. Her eşya için özel bölmeler ve dizilimler vardır. Bu raflara uygun olacak şekilde kirli bulaşıkların dizilmesi gerekir. Düzensiz yerleşim, temiz su akışını yavaşlatır ve kirlerin bulaşıkta kalmasına neden olur. Bu durum ise bulaşık makinesinin temiz yıkamamasına zemin hazırlar.

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor, Ne Yapmalıyım?

Bulaşık makinesinin temiz yıkamadığını düşündüğünüz durumlarda, önerilerimizi uygulayarak sorunun kaynağını bulabilirsiniz. Bulaşık makinesi temiz yıkamıyorsa şu kontrolleri yapmalısınız:

Tahliye Borusunu Kontrol Edin

Bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ise öncelikle tahliye borusunu, cihazın arkasından kontrol edin. Sıkışma, eğilme, bükülme varsa boruyu diz hizasına getirin ve yeniden programı başlatın. Cihazı fişten çekerek tahliye borusunun içini kontrol edebilirsiniz. Tıkanıklık varsa, temizleyerek boruyu açabilirsiniz.

Filtreleri Temizleyin

Ana filtre, mikro filtre, alt filtre gibi tüm parçaların temizliğini gözden geçirin. Uzun süre kullanıma bağlı olarak bu parçalar kirlenebilir, kireçlenebilir. Musluk altında hepsini yıkayarak yeniden yuvalarına yerleştirin. Örneğin, Arçelik bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ise filtre temizliği yapabilirsiniz.

Pervaneleri Temizleyin

Alt ve üst pervanenin dönüş hareketini kontrol ederek takılma olup olmadığına bakın. Aynı zamanda pervaneleri yuvasından çıkarıp temizleyin. Deliklerini açmak için kürdan kullanabilirsiniz. Pervanenin içini temizledikten sonra yeniden cihazı çalıştırmayı deneyin.

İç Parçaların Yuvasını Kontrol Edin

Pompa, ısıtıcı, valf gibi iç parçaların doğru şekilde yerleştirilmiş olmasına dikkat edin. Taşınma ve yer değiştirme durumunda bu parçalar yerinden çıkabilir. Bu durum da kirli yıkamaya neden olabilir. Bulaşık makinesinin temiz yıkamadığı durumlarda, iç parçaların gözden geçirilmesi gerekir.

Yıkama Modunu Ayarlayın

Bulaşık yıkama modu doğru seçilmediğinde kirli yıkama oluşabilir. Güçlü ve temiz yıkama performansı için bulaşıkların durumuna uygun program seçilmelidir. Sadece bardak ve tabaklar için düşük derece yeterli olurken, zorlu ve yağlı bulaşıklar için daha yoğun programın seçilmesi önerilir. Beko bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ise firmanın önerdiği yıkama programlarını seçin.

Bulaşık Dizilimini Yeniden Yapın

Bulaşıkların temiz yıkanması için, çarpışma olmayacak ve su erişimi engellenmeyecek şekilde dizilmesi gerekir. Bunun için bardakları ve ufak eşyaları üst rafa dizmeniz, büyük eşyaları ise alt rafa dizmeniz gerekir. Doğru dizilim sayesinde, bulaşık makinesi daha temiz yıkamaya başlayacaktır. Bosch bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ise ürünün raf aralığına göre bulaşıkları dizmeyi deneyin.

Etkili ve Güçlü Deterjan Seçin

Bulaşık makinesinin temiz yıkaması için, doğru ve kaliteli deterjan seçilmesi gerekir. Parlatma, yıkama, koruma ve derinlemesine temizlik sunan deterjanları seçerek makinenin temiz yıkama performansını güçlendirebilirsiniz.

Tuz ve Parlatıcı Ekleyin

Cihazın tuz ve parlatıcı haznesini kontrol ederek azalan deterjanları yenileyin. Bulaşık tabletine ek olarak tuz ve parlatıcı kullanırsanız, bulaşık makinesi daha temiz yıkama performansı gösterebilir.

Süzgeçleri Yıkayın

Tıkanmış süzgeçler su akışını engelleyeceği için düzenli olarak süzgeçleri yıkayın. Böylece bulaşık makinesinin temiz yıkamasını kolaylaştırabilirsiniz. Süzgeçlerde biriken kir ve yağ, temiz su akışına engel olacağı için, kirli yıkama yapabilir. Süzgeç temizliği, temiz bulaşıklar sağlamak için önemlidir.

Son Aşama: Teknik Servis Desteği Alın

Nefis Yemek Tarifleri editör ekibi olarak tavsiye ettiğimiz tüm çözüm önerilerini deneyip etkili sonuç alamadığınız durumda, bulaşık makinesi firması ile iletişime geçerek teknik servis desteği almalısınız. Makinenin iç parçalarında ciddi sorun oluşma ihtimaline karşı, bu önerileri denedikten sonra daha profesyonel çözüm önerileri bulabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılmalı?-11735580-130647

Bulaşık Makinesinin Temiz Yıkamaması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bulaşık Makinesi Kirli Çıkarıyor Ne Yapmalıyım?

Bulaşık makinesi temiz yıkamıyor ne yapmalıyım sorusu birçok kişinin yaşadığı sorunu ifade eder. Bulaşık makinesi, bulaşıkları kirli çıkarmaya başladıysa çözüm önerilerimizi sırasıyla uygulayıp problemin ana kaynağını bulmalısınız. Parça temizliği, doğru bulaşık yerleşimi, etkili deterjan seçimi sayesinde cihazın yeniden temiz yıkamasına yardımcı olabilirsiniz.

Bulaşık Makinesinde Bulaşıklar Neden Bulanık Çıkar?

Bulaşık makinesinde bulaşıkların buğulu ve bulanık görünmesi, kireçten dolayı oluşabilir. Eğer yaşadığınız bölgede su çok sertse ve kireçlenme yaygın bir sorunsa, makinenin güçlü yıkaması için kireç çözücü, tuz ve parlatıcı kullanmanız önerilir. Özellikle de cam bardak ve tabaklarda oluşabilen bir durumdur.

Bulaşık Makinesinde Bulaşıklar Neden Lekeli Çıkar?

İyi bir bulaşık makinesinde yıkanan eşyalarda, leke ve kir beklenmez. Ancak bulaşık makinesi tuzu ve parlatıcısı kullanılmadığında, bulaşıklarda leke oluşabilir. Cihaza uygun tuz, bulaşık deterjanı, parlatıcı sıvı ve kireç önleyen deterjanlar kullanarak lekelerin önüne geçebilirsiniz.

Bulaşık Makinesinden Buğulu Çıkan Bardaklar Nasıl Temizlenir?

Bardaklarınız bulaşık makinesinden buğulu ve lekeli çıkmaya başladıysa, daha iyi formülle üretilen bulaşık deterjanlarını kullanmaya başlayabilirsiniz. Buna ek olarak, makinenin parçalarını temizleyebilirsiniz. Ayrıca, büyük sürahi ve karaf gibi cam ürünleri elinizde yıkayarak buğuyu aşındırabilirsiniz. Bu süreçte, karbonat kullanarak buğulu bölgeyi daha kolay temizleyebilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Temiz Yıkamıyor: Nedenleri, Ne Yapılmalı?-11735580-130654

En İyi Bulaşık Makinesi Marka ve Modelleri

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? 8 Kesin Çözüm

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir? 2 Kolay Çözüm

Bulaşık Makinesi Su Almıyor: Nedenleri, Ne Yapılır?

Buzdolabı Neden Soğutmaz? Arıza Nedenleri, Ne Yapılmalı?