Cennet (Trabzon) hurması nasıl kurutulur? 2 farklı pratik kurutma yöntemi

tarafından
480
Cennet (Trabzon) hurması nasıl kurutulur? 2 farklı pratik kurutma yöntemi

Cennet hurması kuruturken kabuklarını soymalı yeşil sap kısımlarından ipe asmalı.

Cennet hurması en sağlıklı meyvelerden. Acıbadem’in haberine göre kurutulmuş veya taze cennet hurması yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor, göz sağlığını koruyor, kalp hastalıklarını önlüyor, cildi güzelleştiriyor, kanser riskini azaltıyor… Eylül ve Ekim aylarında hasadı yapılan cennet hurmasını şu şekilde kurutabilirsiniz:

CENNET HURMASI NASIL KURUTULUR?

Cennet hurmasını kurutmak için yeşilden turuncuya dönmeye başlayanları, çok olgun olmayanları, sert hurmaları tercih etmeli, yeşil sapı meyvede kalacak şekilde ağaçtan toplamalı. Kurutmak için sap önemli, sap mutlaka meyvenin üzerinde olmalı.

Cennet hurmanın kabuklarını portakal soyar gibi soyun, yalnızca meyvede yeşil sapı kalsın.

Kabukları soyulan meyvelerin sap kısmından bağlayıp birbirine dokunmayacak şekilde asın.  Sap önemli demiştik ya, işte sapı bağlayıp asmak için kullanacağız bu nedenle önemli.

Yağmur almayan bol güneş gören, rüzgarda alan hava sirkülasyonu olan bir yer örneğin evin balkonunda uygun bir yere asıp hurmaları bu şekilde kurutabilirsiniz. Asacak bir yer bulamadıysanız hurmaları birbirine değmeyecek şekilde balkondaki çamaşır ipine de asabilirsiniz.

Yahut seranız varsa serada da kurutabilirsiniz.

Anadolu Ajansı’nın haberinde kurutulmuş cennet hurması üreticileri kurutma işlemini şu şekilde yaptıklarını dile getiriyorlar: “Öncelikle hurmayı ağaçtan topluyoruz. Ardından hurmaları soyuyoruz. Kekikli kaynar suya batırıp asma işlemini yapıyoruz. Saplı olanları ipe bağlıyoruz. Sapsız olanları da file yardımıyla serada asıyoruz. Yaklaşık 1,5 ay kuruma süresi oluyor.”

CENNET HURMASI KURUTMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • Trabzon hurmasını kurutmak için olgun olanları değil yeşilden turuncu rengine henüz geçmemiş sert olanları tercih edin. Kurutmak için ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır.
  • Hurmayı soyarken çok derin soymamak kabuklarını mümkün mertebe ince soymak iyi olur çünkü zaten kururken hurmanın bir kısmı da eriyip azalacaktır.
  • Hurmaları asarken birbirine değmemesine özen gösterin.
  • Cennet hurmasını kabuklarını soyduktan hemen sonra asabileceğiniz gibi kekikli kaynar suya batırıp bu şekilde de asabilirsiniz, köylerde genellikle bu yöntem tercih edilmekte. İsterseniz kurutmadan önce kurtlanmasın diye kışlık yemek için tuzlu suya bandırıp çıkarabilirsiniz.
  • Cennet hurmalarını kurutmak için en ideali, havanın rüzgarlı ve yağışsız olmasıdır. Yağmurlu bölgelerde kurutma işlemi yapılmamalı. 
  • Cennet hurmalarından 10-20 günden 1.5 aya kadar sürebiliyor. 5-7 kilogram yaş meyveden 1 kilogram kuru ürün elde ediliyor.
  • Cennet hurmalarını hem güneş alan hem de rüzgarlı ortamda kurutmalı. Bu şekilde kurutulması bozulmasını önleyecektir.

Cennet (Trabzon) hurması nasıl kurutulur? 2 farklı pratik kurutma yöntemi

KURUTULMUŞ CENNET HURMALARI NASIL SAKLANIR?

Kuruttuğunuz cennet hurmalarını buzdolabına poşetine koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Kışın yemek istediğinizde buzluktan çıkarıp sıcak suyun içinde biraz bekletin. Yumuşayınca tüketebilirsiniz.

KURUTULMUŞ CENNET HURMASI NASIL TÜKETİLEBİLİR?

Kurutulmuş cennet hurmasını kurutulmuş meyve olarak tüketebileceğiniz gibi kek ve tatlı yapımında, smoothilerde kullanabilirsiniz. Kışın çay ve kahve yanında da servis edebilirsiniz.

Cennet (Trabzon) hurması nasıl kurutulur? 2 farklı pratik kurutma yöntemi

KALORİFER PETEĞİNDE CENNET HURMASI NASIL KURUTULUR?

  • 3-4 adet tam olgunlaşmamış biraz ham haldeki cennet hurmalarını bıçakla 2-3 cm kalınlığında keselim.
  • Fırın kağıdı üzerine hurmaları dizelim.
  • Kalorifer peteğinin üzerine bu fırın kağıdını hurmalarla dizip üzerini tekrar fırın kağıdı ile kapatalım.
  • Kaloriferin ısısına göre kuruma birkaç gün sürebilir.