Çok Yönlü Bir Süper Besin: Tatlı Patatesin Sağlığa 5 Faydası

tarafından
307
Çok Yönlü Bir Süper Besin: Tatlı Patatesin Sağlığa 5 Faydası

Çok yönlü ve besin değeri yüksek bir gıda olan tatlı patatesler, nişastalı kök sebzelerdir. Dünya çapında yetiştirilen bu sebzelerin; turuncu, beyaz ve mor gibi farklı renk ve boyutları vardır. Manganez, A ve C vitamini yönünden zengin olan bu besin, kanser önleyici özeliklere de sahiptir. Ayrıca bağışıklık fonksiyonunu, bağırsak sağlığını, beyin fonksiyonunu ve göz sağlığını desteklemesiyle biliniyor. Gelin tatlı patates faydaları nelermiş yakından inceleyelim.

1. Son derece besleyicidir

tatlı patates

Tatlı patates müthiş bir lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. 200 gram pişmiş tatlı patatesin besin değerleri şöyledir:

  • Kalori: 180
  • Karbonhidrat: 41 gr
  • Protein: 4 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 6,6 gr
  • A Vitamini: Günlük Değerin (GD) %213’ü
  • C Vitamini: GD’nin %44’ü
  • Manganez: GD’nin %43’ü
  • Pantotenik asit: GD’nin %35’i
  • B6 Vitamini: GD’nin %34’ü
  • Potasyum: GD’nin %20’si
  • Niasin: GD’nin %19’u

Tüm bunların dışında tatlı patatesler özellikle turuncu ve mor olanları, vücudu serbest radikallerden koruyan antioksidanlar açısından zengindir. Serbest radikaller, DNA’ya zarar verebilecek ve iltihaplanmayı tetikleyebilecek moleküllerdir. Serbest radikal hasarı; kanser, kalp hastalığı ve yaşlanma gibi kronik hastalıklarla ilişkilendiriliyor. Bu nedenle antioksidan açısından zengin yiyecekler sağlığınız için oldukça faydalıdır.

2. Bağırsak sağlığını destekler

tatlı patates

Tatlı patatesteki lif ve antioksidanlar bağırsak sağlığı için son derece yararlıdır. Bu sebzeler çözünür ve çözünmez olmak üzere iki tür lif içerir. Vücut her iki tür lifi de sindiremez. Böylece lif sindirim sisteminde kalır ve bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Peki ama nasıl?

Örneğin bazı lifler suyu emerek dışkının yumuşamasına yol açar. Bazı lifler ise kolondaki bakteriler tarafından fermente edilerek bağırsağı sağlıklı tutan kısa zincirli yağ asitlerine dönüşür. Günde 20-33 gram lif içeren besinler tüketmek, kolon kanseri riskini önemli ölçüde düşürebilir.

3. Kanser hücreleriyle savaşabilir

tatlı patates

Tatlı patatesin içinde, belirli kanser türlerine karşı koruma sağlayan çeşitli antioksidanlar bulur. Örneğin bir araştırmada mor tatlı patateste bulunan antosiyaninlerin; mesane, kolon, mide ve göğüs kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı bulunmuştur. Farklı çalışmaların test tüplerinde bu besinin kabuklarının kanser önleyici özellikle sahip olduğu bulunmuştur.

4. Göz sağlığını destekler

Tatlı patatesler bir antioksidan çeşidi olan beta karotenler açısından oldukça zengindir. Bir bardak (200 g) pişmiş tatlı patates, yetişkin bir insanın günlük ihtiyaç duyduğu beta karoten miktarının iki katından fazlasını karşılar. Beta karotenler vücutta A vitaminine dönüştürülür ve bu da reseptör oluşturmak için kullanılır. Özetlemek gerekirse tatlı patatesler, görme kaybını önlemeye ve göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

5. Beyin fonksiyonlarını iyileştirir

tatlı patates

Bir araştırma; mor tatlı patateslerde bulunan antosiyaninlerin iltihaplanmayı azaltarak ve serbest radikal hasarını önleyerek beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini gösteriyor. Ancak bu etkiler insanlarda test edilmemiştir. Yine de antioksidanlar açısından zengin besinlerin, bunama riskini %13 azalttığı bilimsel çalışmalarla sabittir.

6. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yukarıda tatlı patatesin beta karoten açısından zengin olduğundan bahsetmiştik. A vitaminine dönüşen bu bileşikler, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için kritik öneme sahiptir. Bu bileşenler, bağırsağın içindeki sağlıklı mukoza zarlarını korumak için de oldukça önemlidir. Bağırsak, vücudun hastalıklara neden olabilen birçok patojene maruz kaldığı yerdir. Bu nedenle sağlıklı bir bağırsak, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Araştırmalar, A vitamini eksikliğinin bağırsak iltihabını artırdığını gösteriyor.

Kaynak: 1