Dünyanın Farklı Coğrafyalarındaki Birbirinden İlginç 10 Sofra Kuralı

tarafından
89
Dünyanın Farklı Coğrafyalarındaki Birbirinden İlginç 10 Sofra Kuralı

Her ülke, kendi tarihinden ve kültüründen izler barındıran, kendine özgü yemeklere sahip. Üstelik yemek sofraları, hemen her ülkede insanları bir araya getiren, gündelik yaşamın önemli bir unsuru olarak görülüyor. Ancak herhangi bir yemek sofrasında dikkat etmeniz gereken, üstelik dünyanın neresinde olduğunuza göre değişen bazı önemli kurallar var. Örneğin bazı ülkelerde yemek yerken ellerinizi kullanmanız, büyük bir kabalık olarak görülüyor. Bazı ülkelerde ise yemeğe başlamadan önce yaşlıların onayının almalısınız! İşte dünyanın farklı coğrafyalarındaki birbirinden ilginç 10 sofra kuralı.

1. Bazı Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde sol elle yemek yemek hoş karşılanmıyor

Dünyanın pek çok ülkesinde, hangi elinizle yemek yediğinizin bir önemi yok. Ancak Hindistan’da ve bazı Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde yemek yerken sağ elinizi kullanırsanız, iyi olur! Çünkü bu ülkelerde sol elle yemek yemek hiç de hoş karşılanmıyor.

2. Güney Kore’de, yaşlılardan önce yemek yemeye başlayamazsınız

Daha doğrusu, sofradaki en yaşlı kişiden önce yemek yemeye başlamanız, büyük bir kabalık olarak görülüyor. Bununla birlikte Güney Kore, çok sayıdaki ilginç sofra kuralı ile dikkat çeken bir ülke. Örneğin dışarıda veya bir ev davetinde size uzatılan tabağı, iki elinizi kullanarak kabul etmeniz gerekiyor. Bu sıra dışı sofra kuralı, Güney Kore’de saygının ve minnetin bir ifadesi olarak görülüyor.

3. Kazakistan’da fincanlar, yarıya kadar dolduruluyor

Çay, Kazak mutfağının en önemli unsurlarından. Bu nedenle Kazakistan’da çay içmek, pek çok ritüele ve kurala bağlanmış durumda. Örneğin Kazakistan’da bir eve davetli olan misafirlerin fincanları, çoğu zaman yarıya kadar dolduruluyor.

Elbette fincanların tamamen doldurulduğu durumlar da var. Ancak bütünüyle dolu olan çay fincanları, Kazakistan’da ev sahibinin misafirlerinin gitmesini istediği anlamına geliyor.

4. İspanya’da uzun süren yemekler yaygın değil

Bazı insanlar için sevdiği insanlarla birlikte uzun saatler yemek sofrasında oturmak, eşi benzeri olmayan bir keyif. Ancak İspanya’da durum biraz farklı. Özellikle de dışarıda yenen yemekler söz konusu olduğu zaman. Bununla birlikte İspanya’da, pek çok kişiyi rahatsız edebilecek hayli ilginç bir sofra kuralı daha var: Çöpleri yere atmak!

İspanya’daki pek çok restoran, yemek yiyen müşterilerinin çöpleri yere atmasından büyük bir memnuniyet duyuyor! Çünkü İspanyollara göre zemindeki çöp miktarının çokluğu, restoranın popülerliği ve kalitesiyle doğru orantılı bir şekilde artıyor.

5. Çin’de, “tabaktaki yemeğin hepsini bitirmemek” son derece önemli bir sofra kuralı

Çinliler, tabakta bırakılan son birkaç lokmayı, ev sahibini onurlandırmanın ve teşekkür etmenin yollarından biri olarak görüyor. Çünkü tabaktaki son lokmalar, yemek ikram edilen kişinin doyduğunu ve ev sahibinin misafirine yeteri kadar yiyecek ikram ettiğini gösteriyor.

6. Almanya’da patatesleri bıçakla kesmek büyük bir kabalık!

sofra kuralı

Çünkü Almanlar, patatesinizi bıçak yardımıyla kesmek istediğinizde, patatesin yeteri kadar iyi pişmediği hakkında gizli bir imada bulunduğunuzu düşünüyor. Bu nedenle Almanya’daysanız ve özellikle de alıngan bir arkadaşınızın evinde patates yiyorsanız, yalnızca çatal kullanın!

7. Mısır’da yemeğe tuz atmak, “kötü ahlaklı” olmanın işareti!

sofra kuralı

Mısır, listemizdeki diğer ülkeler gibi oldukça ilginç bazı sofra kurallarının bulunduğu bir bölge. Üstelik ülkedeki sofra kuralları tüm Mısırlılar için son derece önemli. Yemeğe tuz atmak ise Mısırlı aşçılar için büyük bir hakaret! Mısır’daki insanlar; yemeği pişiren kişinin, tam da olması gerektiği şekilde pişirdiğini düşünüyor.

Bu yüzden yemeğinize tuz ilave etmeniz, yemeği pişiren kişiye karşı hiç de hoş olmayan kırıcı bir eylem. Öyle ki bazı durumlarda tuz ve biber gibi baharatlardan istemek, kötü ahlaklı bir kişi olduğunuzun işareti olabilir!

8. Tayland’daki bir restoranda, ne yiyeceğinize kendiniz karar veremezsiniz

sofra kuralı

Tayland mutfağı, dünyanın pek çok ülkesinde oldukça popüler. Neyse ki Tayland’da geçerli olan bazı sofra kuralları, Tayland yemekleri kadar yaygın değil! Taylandlılar için oldukça önemli bir sofra kuralı, dilediğiniz yemeği sipariş etmenize olanak tanımıyor! Çünkü Tayland’daki kalabalık yemek sofralarında ne yeneceğine karar vermek, sofradaki en yaşlı kadının görevi.

9. Avustralya’daki yemek sofralarında iş konuşmak yasak!

sofra kuralı

Avustralya, yemek yemenin katı kurallarla kısıtlandığı bir ülke değil. Ancak yemek sofralarında iş konuşmamak, pek çok Avustralyalının dikkat ettiği bir husus. Elbette iş yemekleri veya iş arkadaşlarının bir araya geldiği yemeklerde, bu ilginç sofra kuralı esnetilebiliyor.

10. Tanzanya’da yemeğe geç kalmanız umursanmaz

sofra kuralı

Dünyanın pek çok ülkesinde yemeğe geç kalmanız, karşı tarafta kötü bir izlenim bırakmanıza neden olur. Ancak Tanzanya’da yemeğe ne zaman geldiğiniz veya geç kalıp kalmadığınız önemli değil. Tam aksine, “yemeğe geç kalmak” Tanzanya’da oldukça yaygın!

Kaynak: 1