Karbonhidratlar, proteinler ve yağlar yiyeceklerde bulunan ana makrobesin türleridir. Karbonhidratlar ekmek, makarna, tahıl ürünlerinde ve şekerli yiyeceklerde bulunur. Et, balık, yumurta ve nişastasız sebzeler de düşük karbonhidratlı gıdalardır. Düşük karbonhidratlı bir beslenme yöntemi uygulayacaksanız işte en az karbonhidrat içeren yiyecekler:

Düşük karbonhidratlı diyetler son zamanların popüler beslenme programlarıdır. Karbonhidrat oranı az olan yiyeceklerle beslenmek iştahı kapatır, zayıflamaya yardımcı olur, kalbi sağlıklı tutar, metabolizmayı hızlandırır, insülin direncini düşürür. Atkins diyeti, ketojenik diyet ve South beach diyeti düşük karbonhidratlı diyet planlarıdır. Düşük karbonhidrat diyeti yapacaksanız işte uygulamanız gereken liste:
DÜŞÜK KARBONHİDRATLI YİYECEKLER NELERDİR?
- Nişastasız sebzeler (kabak, brokoli, karnabahar, lahana, ıspanak ve marul gibi)
- Et (sığır eti, tavuk, kümes hayvanları ve kuzu eti dahil)
- Balık
- Yumurta
- Süt ürünleri (peynir, tereyağı, krema ve yoğurt dahil)
- Düşük karbonhidratlı meyveler (çilek, kiraz, erik, kivi ve kavun)
- Kuruyemişler ve tohumlar (fındık ezmesi dahil)
- Şekersiz içecekler (örneğin su, çay, kahve)
- Zeytinyağı, kanola ve soya fasulyesi yağları gibi bitkisel yağlar
- Sebzeler (patlıcan, bezelye, biber, domates, soğan, Brüksel lahanası, salatalık)
DÜŞÜK KARBONHİDRATLI BİR DİYETTE NELERDEN UZAK DURMALI?
Düşük karbonhidratlı bir diyette, kaçınılması gereken yiyecekler arasında ekmek, makarna, patates ve diğer nişastalı sebzeler, pirinç ve mısır gibi tahıllar, yulaf ezmesi, fasulye, mercimek, süt, şeker, kurabiye, şeker ve dondurma gibi tatlılar, bira yer alır. Hurma, muz, üzüm ve elma gibi yüksek karbonhidratlı meyvelerdendir.
DÜŞÜK KARBONHİDRATLI DİYETİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
- Düşük karbonhidratlı diyetler, aç kalmadan veya kalori hesabına gerek duymadan hızlı kilo vermenize yardımcı olur.
- American Journal of Epidemiology’de yayınlanan 2012 tarihli bir araştırmada , düşük karbonhidratlı diyetlerin kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğü görülmüştür.
- Düşük karbonhidratlı yiyecekler kanserle mücadeleye yardımcı olur. Araştırmalar, rafine karbonhidrat ve şekerden zengin bir diyetin kanser hücrelerini besleyerek muhtemelen daha hızlı çoğalmalarında etkili olduğunu gösteriyor. Düşük karbonhidratlı diyetler şeker, tahıl ve işlenmiş gıda alımını azalttığı için, oksidatif stresi düşürüp bağışıklığı güçlendirir, kanserle savaşır.
- Çalışmalar, düşük karbonhidratlı diyetlerin açlık glikozu ve glise edilmiş hemoglobin düzeylerini azalttığını göstermiştir. Böylece bu beslenme programı kan şekeri seviyesini dengede tutar.
- Yüksek tansiyon, felç ve kalp hastalığı için bilinen en güçlü risk faktörlerinden biridir. Bu nedenle kan basıncını düşürmek, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için çok önemli bir adım olarak kabul edilir. Çalışmalar düşük karbonhidratlı beslenmenin kan basıncını düşürdüğünü gösteriyor.
- Trigliserit düzeyinin yüksek olması, anormal lipoprotein metabolizmasının yanı sıra obezite, insülin direnci, diyabetes mellitus ve düşük HDL kolesterol seviyeleri gibi diğer risk faktörleri ile ilişkilidir. Bir dizi çalışmada karbonhidrat alımı kısıtlanmasının trigliserit düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğü belirlenmiştir.
- Düşük karbonhidratlı beslenme insülin seviyelerini önemli ölçüde azaltır.
DÜŞÜK KARBONHİDRATLI DİYET YAPMANIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Sürekli karbonhidrat açısından fakir gıdalarla beslenmek şu yan etkilere neden olabilir:
- Kabızlık
- İshal
- Halsizlik
- Gaz
- Baş ağrısı
- Kas krampları
- Ağız kokusu
- Atletik performansta azalma
- Göğüste ağrılı yanma hissi
- Mide bulantısı