Etli Yaprak Sarması Tarifi | Pratik yemek tarifleri, resimli, kolay.

tarafından
382
Etli Yaprak Sarması Tarifi | Pratik yemek tarifleri, resimli, kolay.

Bugün sizlere Anadolu sofrasının özel yemeklerinden olan Etli Yaprak Sarması’nın tarifini vereceğim. Genellikle annelerin yaptığı makbuldür yaprak sarması. Bende sizlere bir anne tarifi vereceğim. Böylece kolay ve pratik bir şekilde etli yaprak sarmasını sizlerde yapabileceksiniz. Gözünüzün korkmasına gerek yok, tarifte her şeyi detaylı olarak anlatacağım. Verdiğim yaprak sarması tarifi, Afyon, Emirdağ yöresine ait olacaktır. Bu tadı denemenizi  öneririm. Sarmayı kıymalı değil de zeytin yağlı sarma yapmak isteyenleri buraya alalım.

Etli Yaprak Sarması nasıl yapılır tarifi öğrenelim

Öncelikle 3 baş soğanı rendenin ince kısmıyla rendeliyoruz. Derin bir kabın içine alıyoruz. İçine rendelediğimiz soğanımızı, yarım kilo orta yağlı kıymayı, yarım kilo ince bulgur, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı karabiberi ve tuzumuzu atıyoruz. Yarım bardak suyu kabımıza döküyoruz ve 10 dakika boyunca yoğuruyoruz. (Bu yoğurma işlemine harmanlama ve hışma-lama deniliyor) Daha sonra yarım demet maydanozu ince ince kıyıyoruz ve harcımızın içine maydanozu da katıyoruz. Maydanozla beraber harcımızı kısa bir yoğurma işleminden daha geçiriyoruz ve harcımız şu anda hazır.

etli yaprak sarması

Yaprak konusuna gelince, taze ve salamura yaprak kullanabiliriz. Mevsimi ise taze yaprak kullanımı tercihimizdir. Çünkü hem tadı ve lezzeti, hem de pişme süresi için taze yaprak daha uygundur. Biz yaparken salamura yaprak kullandık. Taze yaprak kullanacaklar ise, yaprakları sıcak suda 3-5 dakika  kadar bekletmeleri ve sonra kullanmaları yeterli olacaktır.Salamura kullanımı içinse ılık suda bir kaç defa yıkayarak tuzunu arıtıyoruz ve yapraklar sarılmaya hazır.

Şimdi sarma işlemine geldik. Biz yer sofrasında sarıyoruz sarmaları, annem kibarlar masada sarar dedi. Yapraklarımızı tek tek ayırıyoruz ve içine harçtan koyup, sarıyoruz. İç harcını göz kararı koyalım, çünkü kimi yaprak büyük kimisi küçük olacak, dikkat etmemiz gereken nokta, sarmamız ne şişman olsun, ne de içi boş olsun, yoksa pişmez. Zarif ve güzel, yapan kişinin serçe parmağı kadar derler büyüklerimiz.

etli yaprak sarması

Yaprakları sardıktan sonra, tencereye diziyoruz. Üzerine azcık geçecek miktarda suyla dolduruyoruz ve yarım su bardağı sıvı yağ ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatıyoruz.Harlı ateşte bir taşım kaynadıktan sonra,altını kısıyoruz ve yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakıyoruz. Pişme süresi 30 dakika olarak belirttim fakat bu yaprağın cinsine ve iç harcına bağlı olarak değişir. Kontrol etmek için en iyi yöntem, suyun azalmasına bakarak ve tadarak olabilir, iç harcının pişip pişmediğine bakabilirsiniz. Yemeğimiz hazırdır. Sunumunda biz sarımsaklı yoğurt tercih ediyoruz. Afiyet olsun.

Püf noktası:

  1. Bir kaç noktadan bahsedeceğim. Pişerken tencerenin dibi tutmasın istiyorsanız, tencerenin altına boş yapraklar koyabilirsiniz ve pişerken sarılan yaprakların açılmasını engellemek için üzerine porselen bir tabak koyabilirsiniz. Biz tarifimizde düğür kullandık çünkü Emirdağ yöresinde düğür olarak adlandırılır. Adı yabancı gelmesin, ince bulgura bazı yöreler düğür derler.
  2. Sarma kısmınıda isterseniz hatırlatalım. Aşağıdaki resimli anlatımdan bakarak yapabilirsiniz. Sarma nasıl sarılır?

sarma nasıl sarılır