Ramazan Duası: Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı
Tüm bir yılın en bereketli dönemi olarak nitelendirilen ramazan ayında yapılacak ibadetler arasında ilk ve en önemli olanı bol dua etmektir. İslam kültüründe duanın ve şükrün ayrı bir konumda olması, ramazan ile birlikte öneminin daha da artmasına vesile olmaktadır. Bu nedenle ramazan ayı boyunca yapılacak duaların kat kat fazileti olduğuna inanılmaktadır.
Dua etmek için sahur saatleri ve iftar saatleri maneviyata yoğunlaşılan zamanlar olarak vesile olurlar. Ramazan duaları arasında iftar duaları ve sahur duaları da yer bulur. Oruca niyet etme ya da oruç açma zamanına göre ramazan duaları sözleri değişir ve kimi duada şükür ön plana çıkarken kimi duada sabrın kıymetine vurgu yapılır.
Dini açıdan yaratanı unutmamak ve anmak için sözel olarak ya da içten gelerek yapılan her şeye zikir denmektedir. Ramazan zikirleri olarak özellikle belirlenmiş cümleler yoktur ancak “Allah’tan başka ilah yoktur” demek için her zaman “Lâ ilahe illallah” denerek anma yapılabilir.
Ramazan Duası Fazileti
Ramazan duası kişinin kendisi için etkili olduğu gibi bolluk ve bereket yönünden de oldukça faziletli sayılmaktadır. Özellikle son yıllarda televizyonlarda yapılan iftar ve sahur programları ile birlikte ramazan duasının fazileti sık sık ele alınmakta, ramazan duası çeşitlerine de yer verilmektedir.
Siz de bu ramazanı manevi bakımdan dolu dolu geçirmek istiyorum, diyorsanız sizler için düzenlediğimiz bu ramazan-ı şerif dualarından faydalanabilir ve aynı zamanda ramazan duasını Arapça olarak da ezberinize alabilirsiniz. Ramazan duası çeşitleri bu ay ruhunuzu besleyecek.
Ramazan duası fazileti kalplerinizdeki iman sevgisini tazeleyebileceği gibi bu ayın nimetlerinden de faydalanabilmenizi sağlayacak. Ramazan duası ve anlamı birlikte okunursa ve Türkçe olarak anlam da iyi bir şekilde algılanırsa bu durum kişinin idrakinde faydalı olacağından her bir duayı anlamıyla birlikte vereceğiz.
Ramazan duaları Diyanet tarafından net bir liste olarak, değişmez kurallarla verilmez, herkes içinden geldiği gibi dua etmekte elbette özgürdür. Ramazan duaları ibadetleri Diyanet tarafından çerçevesi anlatılan konulardır. Diyanet internet sayfasında bu konularla ilgili sorular da sorulmakta ve yanıtlanmaktadır.
Ramazan Duaları: Arapça ve Türkçe
Tıpkı mutfaklarda ve evlerde yapılan hazırlıklar gibi ramazan ayında yapılacak dualar da kişinin manevi bağlılığını güçlendirmesi ve kendi içerisinde bir huzura erişmesi için gerçekleştirdiği bir hazırlıktır. Aynı zamanda ramazan ayında her gün için farklı ve kısa ramazan duası belirleyerek daha sistematik ve daha düzenli şekilde dua etmek de mümkündür.
1. Dua
Arapçası
“Allahummec’ al siyami fihi siyam’ es ve giyami fihi giyam’ el gaimin ve nebbihni an nevmet’ il- ğafilin ve heb li curmi fihi ya ilah’ el- alemin ve’ fu anni ya afiyen an’ il- mucrimin.”
Türkçesi
“Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bugün de bağışla; ey alemlerin ilahı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim! Amin.”
İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Ne Zaman Başlar, Biter?
2. Dua
Arapçası
“Allahumme garribni fihi ila merzatike ve cennibni fihi min sehatike ve negimatike ve veffigni fihi li- giraeti ayatike bi- rahmetike ya erham’ er rahimin.”
Türkçesi
“Allah’ım! Bugün de beni kendi hoşnutluğuna yakınlaştırıp, gazap ve azabından uzaklaştır. Bugün de ayetlerini okumaya beni muvaffak kıl; rahmetin hakkına ey merhametlilerin en merhametlisi. Amin.”
3. Dua
Arapçası
“Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli- savmel’ ğadin min- şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema- ahhertü.”
Türkçesi
“Allah’ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek tüm günahlarımı bağışla. Amin.”
4. Dua
Arapçası
“Allahumme habbib ileyye fih’ il- ihsan, ve kerrih ileyye fih’ il- fusuge ve’l- isyan, ve harrim aleyye fih’ is- sehate ve’n- niran, bi- avnike ya ğiyas’ el- musteğisin.”
Türkçesi
“Allah’ım! Bu günde iyilik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve cehennem ateşini bana haram kıl; yardımınla ey imdat isteyenlerin imdadı! Amin.”
İlginizi çekebilir: Sahurda Susatmayacak Yiyecekler
5. Dua
Arapçası
“Allahumme tahhirni fihi min’ ed- denesi ve’ l- egdar, ve sabbirni fihi ala kainat’ il- egdar, ve veffigni fihi li’ t- tuga ve suhbet’ el- ebrar, bi- avnike ya gurrete ayn’ il- mesakin.”
Türkçesi
“Allah’ım! Bugün de beni (maddi ve manevi bütün) kir ve pisliklerden temizle; bugün de olması takdir edilen olaylara karşı beni sabırlı kıl. Bu günde takvalı olmaya ve iyi insanlarla arkadaşlık yapmaya beni muvaffak eyle; yardımınla, ey zavallı ve miskin insanların göz nuru! Amin.”
6. Dua
Arapçası
“Allahummec’ al sa’ yi fihi meşkuran ve zenbi fihi mağfuran ve ameli fihi magbulen ve aybi fihi mestura, ya esme’ as- samıin.”
Türkçesi
“Allah’ım! Bugün de çabalarımı mükafatlandır; günahımı bağışla; amelimi kabul buyur ve gözümü -günahlara- kapa; ey duyanların en iyi duyanı! Amin.”
İlginizi çekebilir: En Güzel Sahur Mesajları, Anlamlı Sözler
Sahurda Edilecek Dua
Arapçası
“Allâhümme kir sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü”
Türkçesi
“Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu benzer biçimde ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; kabahatimi bu günde bağışla; ey âlemlerin ilâhı!
Affet beni, ey kabahatleri affeden Rabbim! Allah’ım! Bugün de emrini icra etmek için beni güçlendir; bugün de zikrinin güzel keyfini bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretlisi.”
İftar Sofrasında Okunacak Dua
Arapçası
“Allahümme, ya vasial’ magfireti! Igfirli, veli’ valideyyeve lil’ mü’ minine yevme yekumül hisab birahmetike ya erhamer’ rahimin.”
Türkçesi
“Ey bağışlaması bol olan Allah’ım! Beni, anamı- babamı ve bütün iman edenleri kıyamet günü, hesap gününde mağfiret buyur. (günahlarımızı bağışla) Amin.”
Ramazan duaları Arapça okundukları zaman özellikle dilin etkisiyle bazı fonetik yapılarda şifalı özellikler gizlidir. Dilin ön dişlerin arka tarafıyla damak arasına denk gelmesine vesile olan seslerde ağzın girdiği yapı ve nefesin formu rahatlatıcı bir hissiyat uyandırabilmektedir ve bu özellikle l harfi gibi çok olan kelimelerde öne çıkar.
Elbette birçok farklı açıklamalar olmakla birlikte bu özelliğin etkisiyle bile, Arapça dua okunurken anlamı anında birebir akla gelmiyor olsa da telaffuzun etkisiyle fayda sağlanır denebilir. Manayı bilmek ve Türkçe okumak da tabii ki çok güzeldir.
Ramazan duası Arapça olarak okunabilecek seçenekleri derledik ve sonlarına da ramazan duası Türkçe anlamları ekledik. Her yıl tekamül yolunda gelişime vesile olan ramazan döneminin bu sene de çok güzel geçmesini diliyoruz. Hayırlı ramazanlar!
Ramazan Ayında Nasıl Dua Edilir?
Ramazan ayında edilecek duaların belirli bir vakti yoktur. Önemli unsur içten dua edilmesi ve istenen dileklerde bütünün hayrının da kalpten istenilmesidir.
Ramazan Ayında Hangi Dualar Kabul Olur?
Ramazan ayında da tüm hayat boyunca da hangi duaların kabul olacağını tabii ki sadece Allah bilir; ama ilahi katta sadece bireysel faydaya dayalı ve başkalarının haklarına girmeye neden olacak duaların uygun olmadığı şeklinde genel bir ifade kullanabiliriz.
Orucun İlk Günü Hangi Dua Okunur?
Orucun ilk günü okunacak dua, dini kural olarak belirlenen bir dua olmasa da Fetih suresini ferahlıkla aya başlamak için uygun olabilir.
Ramazan Fitresi Ne Kadar, Kimlere Verilir? 2024
İftar Duası Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı, Diyanet
Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti, Nelere Dikkat Edilmeli?
Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı
Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Tespihler, Okunacak Dualar
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.