Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Listesi

tarafından
16
Kan Yapan Yiyecekler, Kansızlığa Birebir En İyi Besinler Listesi

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Kansızlık (anemi) günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumda. Vücuttaki hemoglobin oranının belli dönemlerde azalmasıyla ortaya çıkabiliyor. Kansızlığın sebepleri arasında çeşitli faktörler bulunsa da yetersiz ve sağlıksız beslenme bu konuda önemli rol oynamaktadır. Kansızlık, doktorun reçete ettiği ilaçlar yanı sıra günlük sağlıklı beslenme düzeni ile iyileştirilebilir. Beslenme düzeninizi belirlerken uzman görüşü almanız sağlığınız için faydalı olacaktır.

Demir eksikliğine bağlı kansızlık problemi yaşıyorsanız tedavi sürecinde kan yapıcı yiyeceklerle bitkisel destek sağlayabilirsiniz. Bu besinleri düzenli bir şekilde tüketerek hem kan yapıcı özelliklerinden hem de diğer faydalarından yararlanabilirsiniz.

Kan Yapan Yiyecekler

  • Keçiboynuzu Pekmezi
  • Tahin Helvası
  • Çekirdekli Siyah Kuru Üzüm, Kuru Erik, Kuru İncir
  • Mercimek, Nohut, Bezelye, Barbunya
  • Kırmızı Et
  • Portakal
  • Badem, Ceviz
  • Karaciğer, Böbrek, Beyin
  • Kırmızı Pancar
  • Tavuk ve Hindi Eti
  • Soya Fasulyesi
  • Tofu
  • Çilek
  • Brokoli, Ispanak, Pazı, Nane, Roka, Dereotu
  • Tahin
  • Kuru İncir
  • Hurma
  • Balık ve Deniz Ürünleri
  • Yumurta

En çok kan yapan yiyecekler ve besin grupları şu şekilde listelenebilir:

Demir İçeren Yiyecekler B12 Vitamini İçeren Yiyecekler Folat (B9 Vitamini) İçeren Yiyecekler C Vitamini İçeren Yiyecekler Baklagiller
Kırmızı et, tavuk, balık, ıspanak, baklagiller (mercimek, nohut, fasulye), tofu, kuru kayısı, kuru üzüm Balık, deniz ürünleri, et, süt, süt ürünleri Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, lahana), brokoli, turunçgiller, kuru baklagiller (mercimek, nohut, fasulye), avokado, yumurta Portakal, mandalina, greyfurt, kivi, çilek, brokoli, biber, domates Mercimek, nohut, fasulye, bezelye gibi baklagiller

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

kan yapan yiyecekler

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Keçiboynuzu Pekmezi

Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır. Pekmez seçerken dikkat etmeniz gereken nokta ise içerisinde ilave şeker barındırmamasıdır. Çünkü keçiboynuzunda yeterince şeker mevcuttur.

İlginizi çekebilir: Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

kan yapan yiyecekler

Tahin Helvası

Tahin, özellikle demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından zengin bir gıdadır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için temel bir mineraldir ve kansızlık durumunda önemlidir. Ancak, tahindeki demir miktarı, demir eksikliği anemisi olan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayabilir. Tahin helvası şeker içerebilir ve şeker hastalarının tüketmeden önce doktor onayı almaları gerekir.

Tarif için: Kahvaltılık Tahin Helvası (Orjinal) (Videolu)

İlginizi çekebilir: Tahin Helvasının Herkesin Bilmediği 11 Faydası

Kahvaltılık Tahin Helvası (Orjinal) (Videolu)

Çekirdekli Siyah Kuru Üzüm, Kuru Erik, Kuru İncir

Her gün tüketilen çekirdekli siyah kuru üzüm kanı sulandırıcı etkiye sahiptir. Bununla birlikte hem enerji deposudur hem de kalp ve beyin için çok yararlıdır. Canınız tatlı çektiği zamanlarda tüketebilir, ara öğünlerde tercih edebilir ya da çerez tabağınıza dahil edebilirsiniz.

C vitamini kaynağı kuru incir, her mevsim kan değerini korumaya yardımcı olmak için sofranızda. Kuru inciri tüketerek kansızlığın önüne geçebilirsiniz. Kahvaltıda ya da ara öğünlerde kuru incir tüketimine önem verdiğiniz durumda, kansızlık ve etkilerini önleyebilirsiniz. Vitamin ve mineral açısından zengin bir besin olduğu için kan yapan yiyecekler listenize ekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kuru Üzüm Faydaları Nelerdir?

kuru üzüm

Mercimek, Nohut, Bezelye, Barbunya

Yeşil mercimeğin içindeki demir, magnezyum ve çinko kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli rol oynuyor. Buna bağlı olarak da yorgunluk gibi belirtileri azaltıyor. Yeşil mercimek çorba olarak tüketilebileceği gibi haşlanıp salatalarda da kullanılabilir.

Baklagillerin en popüler türlerinden biri olan barbunya sayesinde kansızlığı iyileştirmeniz çok kolaydır. Barbunya zeytinyağlı halde tüketildiğinde kan değerlerini korur ve kansızlığa karşı vücudunuzu güçlendirir. Ayrıca kansızlığa bağlı gelişen birçok hastalığın etkisini de hafifletir.

İlginizi çekebilir: Yeşil Mercimek Faydaları, Kalori, Protein ve Besin Değeri

kan yapan yiyecekler

Kırmızı Et

Neredeyse en önemli demir kaynağı olan kırmızı et günlük hayatta tüketilmesi gereken bir besindir. Birçok faydasının yanında gıdalardan alınan demirin sindirilmesinde büyük bir etkiye sahiptir. Kırmızı et, hem demir hem de protein bakımından zengindir. Özellikle, hayvansal kaynaklı demir (heme demir), bitkisel kaynaklı demire (non-heme demir) kıyasla daha iyi emilir.

İlginizi çekebilir: Yüksek Protein İçeren 13 Sağlıklı Besin

kan yapan yiyecekler

Portakal

C vitamini vücutta demir emilimini çok daha hızlı bir şekilde artıracağı için bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Portakal da C vitamini deposu bir meyve olması sebebiyle hem demir oranını artıracak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

İlginizi çekebilir: Vitamin Deposu Portakalın 13 İnanılmaz Faydası

kan yapan yiyecekler

Badem, Ceviz

Özellikle cilt bakımında çokça tercih edilen badem içerisinde E vitamini bulundurması ile meşhurdur. Demir emilimini artırdığı için kan yapan yiyecekler arasında yer alır. Günde ortalama 4-5 adet tüketilen badem kan hücrelerine destek olurken cildinizi de güzelleştirecektir.

İlginizi çekebilir: Bademin Faydaları Nelerdir?

kan yapan yiyecekler

Karaciğer, Böbrek, Beyin

Karaciğer içerisindeki demir ve B12 vitaminiyle vücuttaki hemoglobin oranının artırılmasında oldukça etkilidir. Üstelik içindeki A vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir. Sığır karaciğeri, kuzu karaciğeri ve tavuk karaciğerini tercih edebilir ve mümkünse günlük öğünlerinize dahil edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sakatatlar Nelerdir? Nasıl Pişirilir? Sakatat Çeşitleri ve Tarifleri

kan yapan yiyecekler

Kırmızı Pancar

Daha çok yemeklerin yanında tercih edilen kırmızı pancar içerisindeki C vitamini sayesinde demirin vücutta emilimini artırır, kan basıncını dengeler. Kansere karşı koruyucu etkilerinin yanında tansiyonu düşürmek için de tercih edilir. Kırmızı pancarı sadece turşu olarak değil cips ve salata olarak hatta suyunu içerek de tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Pancarın Faydaları Nelerdir?

kan yapan yiyecekler

Tavuk ve Hindi Eti

Kansızlığa iyi gelmesiyle bilinen hindi eti, sofralarda sağlıklı tabaklara konuk olduğunda kan değerlerini iyileştirmektedir. Hindi etini haşlama ya da ızgara pişirimde tercih ederseniz kan değerlerinin daha hızlı toparlanmasına yardım edebilirsiniz.

Hindi eti tüketerek kansızlığı çözmek için öğünlerde yer alan diğer besinlere de dikkat etmeniz tavsiye edilir. Besin değeri yüksek olan hindi etini düzenli şekilde tüketerek kansızlık problemini iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hindi Eti Faydaları, Kalori ve Besin Değerleri, Nasıl Yumuşak Pişirilir?

tavuk eti

Soya Fasulyesi

Et tüketmeyi tercih etmeyenlerin kansızlığı iyileştirebilmesi için soya fasulyesi tüketmesi önerilir. Soya fasulyesi zengin içeriği sayesinde kan değerlerini kısa sürede istenen seviyeye getirmektedir. Düzenli ve sağlıklı seçimlerle tüketilen soya fasulyesi sayesinde kansızlık önlenebilir. Soya fasulyesini salata ve yemeklerde lezzetli tariflerde deneyerek tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Soya Fasulyesi Nedir? Nasıl Tüketilir, Nerede Yetişir?

soya fasulyesi

Tofu

Kansızlığa iyi gelen besinlerden biri de soyadan elde edilen peynir türü olan tofudur. Tofunun düzenli tüketimi sayesinde et yemeyenler ya da kan değeri çok düşük olanlar kendini daha iyi hissedebilir. Protein ve demir bakımından güçlü bir besin olduğu için kansızlık problemi için bir çözüm önerisidir. Tofu sağlıklı tabaklara konuk edildiğinde anemi türlerini önlemeye yardım edebilir.

İlginizi çekebilir: Tofu Nedir? Protein Deposu Vegan Soya Peyniri

tofu

Çilek

Yaz mevsiminin sevilen lezzetlerinden biri olan çilek, kansızlık hastalığını yaşayanların bolca tüketmesi önerilen bir meyvedir. Çilek yapısı incelendiğinde büyük bir oranda su içerdiği görülür. Kalorisi düşüktür. Kansızlık için çilek tüketecekler, öğünde kuru yemiş desteği sağlayarak kırmızı kan hücrelerinin artmasını hızlandırabilir. Çileğin vitamin değeri yüksek olduğu için kansızlığı iyileştirmeye yardım edebilir.

İlginizi çekebilir: Çileğin Faydaları Daha Önce Duymadığınız Mucize Etkileri

çilek

Brokoli, Ispanak, Pazı, Nane, Roka, Dereotu

Folik asit bakımından zengin bir sebze olarak tanınan brokoli, kan yapan yiyecekler arasındadır. Brokoli salataların renkli ve vitamin deposu malzemesi olarak bilinmektedir. Düzenli ve zeytinyağlı brokoli seçimleri sayesinde kan hücrelerinin sayısı korunabilir.

Demir oranı bakımından zengin besinlerden biri olan ıspanak en çok kan yapan yiyecekler arasındadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelirken içerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Haftada en az bir kez öğlen ya da akşam yemeklerinizde ıspanağı tercih edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Brokoli Faydaları: Brokoli Yemek Neye İyi Gelir?

yeşil sebzeler

Tahin

Kahvaltılarda tüketilmesi sık sık vurgulanan tahin, besin değeri yüksek yiyeceklerden biridir. Bu besinin özellikle de kansızlığa iyi geldiği not edilir. Tahin, kansızlık çeken kişilere enerji ve direnç kazandırabilir. Tahin tüketimi sayesinde bağışıklık sistemi güçlenerek kırmızı kan hücrelerinin artması desteklenebilir.

İlginiz çekebilir: Tahinin Faydaları Nelerdir?

kan yapan yiyecekler

Hurma

Kansızlığa iyi gelen, kan yapan yiyecekleri merak ettiğinizde hurma yemeyi unutmayınız. Hurma, besin değeri yüksek kan değerini koruyan bir besindir. Hurmanın düzenli tüketimi sayesinde kırmızı kan hücrelerinin sayısı korunur. Evde ve işyerinde ara öğünlerinizde hurma tüketerek yıl boyu daha iyi hissetmenize yardım edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Hurmanın Faydaları: Hurma Yemek Neye İyi Gelir?

hurma

Balık ve Deniz Ürünleri (Ton Balığı, Somon)

Kan yapan yiyeceklerden biri olan balık, fosfor ve demir kaynağıdır. Özellikle de ton balığı ve somon türü, kansızlık için önerilmektedir. Mevsiminde balık tüketerek kan değerlerinizi koruyabilirsiniz. Kansızlık problemini yaşayanların pek çoğunun balık tüketmediği gözlemleniyor. Bu nedenle uzmanlar haftada 1-2 defa balık tüketilmesini öneriyor. Balık vitamin ve mineral desteği sağlayarak kan değerlerinin düşmesini önlemektedir.

İlginizi çekebilir: Somon Balığı Yemenin 13 Önemli Faydası

balık ve deniz ürünleri

Yumurta

Anne sütünden sonra en faydalı besin olarak bilinen yumurta, protein açısından zengin bir besindir. Ayrıca demir oranı yüksektir; yumurtada yer alan demiri vücut daha kolay kullanır. Kan değerleri açısından önem arz eden B12 vitamini yumurtada bolca bulunur. Yumurtadan faydalanabilmek adına haşlama yöntemini tercih edebilirsiniz. Yumurtayı çok pişirmek veya yağda kızartmak besin değerlerini düşürebilir.

İlginizi çekebilir: Haşlanmış Yumurta Yemenin 9 Önemli Faydası

kan yapan yiyecekler

Kansızlık Nedir?

Kansızlık, tıbbi terimle “anemi” olarak bilinir. Bu durum, vücutta yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmaması veya bu hücrelerin normal işlevlerini yerine getirememesi durumunu ifade eder. Kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşırlar, böylece dokuların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Anemi durumunda ise vücut yeterli miktarda oksijen alamaz.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), cinsiyete ve yaşa göre normal kan miktarı hakkında belirli referans aralıkları sunar. Ancak, bu aralıklar genellikle laboratuvarın kullanılan ölçüm birimlerine (örneğin, g/dL veya g/L) ve popülasyona göre değişebilir.

  • Erkeklerde: 13.8-17.2 g/dL (gram başına desilitre) veya yaklaşık olarak 4.3-5.4 milyon kırmızı kan hücresi/μL (mikrolitre).
  • Kadınlarda: 12.1-15.1 g/dL veya yaklaşık olarak 3.9-5.0 milyon kırmızı kan hücresi/μL.
kansızlık nedir

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık belirtileri kişinin yaşına, kilosuna, sağlık öyküsüne veya kullandığı kronik ilaçlara bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte yaygın olarak gözlemlenen kansızlık belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Halsizlik
  • Çabuk yorulmak
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi, baş ağrısı
  • Soluk ve yorgun görünümlü cilt
  • El ve ayaklarda üşüme, soğukluk
  • Tırnakların kolay kırılması
  • Saç dökülmesi
  • Kalp çarpıntısı
  • Unutkanlık
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Kulak çınlaması
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Cilt kuruluğu
  • El ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma hissi
  • Dudakların çatlaması
  • Dil ve ağızda yaraların oluşması
  • Cinsel isteksizlik
kan yapan yiyecekler

Kansızlık Neden Olur?

Kansızlığın temel nedenleri maddeler halinde şu şekilde özetlenebilir:

  • Demir Eksikliği Anemisi: Demir eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde üretilmesi için gereklidir. Demir bakımından eksik beslenmek demir eksikliğine neden olabilir.
  • Vitamin Eksikliği: B12 vitamini (kobalamin) veya folik asit eksikliği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkileyebilir. B12 vitamini ve folik asit, kemik iliğinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir.
  • Kronik Hastalıklar: Böbrek, romatoid artrit gibi kronik hastalıklar kansızlığa neden olur.
  • Aplastik Anemi: Kemik iliğinin normal işlevini kaybetmesi sonucunda ortaya çıkar ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi azalır.
  • Genetik Faktörler: Kalıtsal anemi türleri, kırmızı kan hücrelerinin normal şekilde üretilmesini engelleyebilir.
kan yapan yiyecekler

Kan Yapan Yiyecekler Hakkında Bilimsel Çalışmalar

Kan yapıcı yiyeceklerin etkileri ve sağlık üzerindeki faydaları hakkında birçok bilimsel araştırma ve kaynak bulunmaktadır. İşte kan yapıcı yiyecekler hakkında bazı bilimsel araştırmalar ve kaynaklar:

Demir İçeren Yiyecekler ve Kansızlık

Iron Deficiency Anemia

Evaluation and Management: Bu 2021 tarihli derleme makalesi, demir eksikliği anemisi hakkında detaylı bilgiler içermektedir.

[Kaynak: American Family Physician]

Dietary Iron Intake and Iron Status of German Female Vegans

Bu çalışma, vegan diyetle beslenen kadınların demir alımı ve demir durumu üzerine odaklanmıştır.

[Kaynak: Annals of Nutrition and Metabolism]

B12 Vitamini İçeren Yiyecekler ve Kansızlık

Vitamin B12 Deficiency A Trigger for Hematological Disorders

Bu derleme makalesi, B12 vitamini eksikliğinin hematolojik bozukluklar üzerindeki etkilerini incelemektedir.

[Kaynak: Journal of Clinical Medicine Research]

Cobalamin (Vitamin B12) Status in the Long-Living Population from the Area of Nicoya, Costa Rica

Bu çalışma, Nicoya, Kosta Rika’da yaşayan uzun ömürlü bir popülasyonda B12 vitamini seviyelerini incelemiştir.

[Kaynak: PLoS ONE]

Folat İçeren Yiyecekler ve Kansızlık:

Folate Deficiency Anemia

This Common but Preventable Hematologic Disorder: Bu derleme makalesi, folik asit eksikliği anemisi hakkında ayrıntılı bilgi sunmaktadır.

[Kaynak: Cleveland Clinic Journal of Medicine]

Serum Folate and Vitamin B12 Levels in Association With Cognitive Impairment, Functional Disability, and Depressive Symptoms Among Older Adults in Xinjiang

Bu çalışma, Xinjiang’da yaşayan yaşlı yetişkinlerde folik asit ve B12 vitamini seviyeleri ile bilişsel bozukluklar arasındaki ilişkiyi araştırmıştır.

[Kaynak: BMC Geriatrics]

C Vitamini İçeren Yiyecekler ve Kansızlık

Vitamin C in Human Health and Disease

This review article explores the various roles of vitamin C in human health, including its importance in iron absorption and its potential role in preventing anemia.

[Kaynak: Nutrients]

Serum Vitamin C Level and Nutritional Status in Mentally Disabled Children With Anemia

Bu çalışma, zihinsel engelli çocuklarda serum C vitamini seviyeleri ile beslenme durumu ve anemi arasındaki ilişkiyi araştırmıştır.

[Kaynak: Pediatrics & Neonatology]

 

Kansızlık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

En Çok Kan Yapan Yiyecekler Nelerdir?

En çok ve en hızlı kan yapan yiyecekler arasında keçiboynuzu pekmezi, çekirdekli kuru siyah üzüm, tahin helvası, ciğer gibi sakatat etleri, kırmızı et, tavuk ve hindi eti, balık ve deniz ürünleri, kuru baklagiller, kabuklu kuru yemişler yer alır.

Kansızlık Ne Zaman Tehlikelidir?

Kansızlık, kansızlık belirtilerinin şiddetli seyrettiği durumlarda tehlikelidir ve vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir:

  • Şiddetli kalp atışı (taşikardi)
  • Ciddi baş dönmesi
  • Nefes alamama, şiddetli nefes darlığı
  • Kalp yetmezliği
  • Bayılma hissi
  • Gıda dışı şeyleri yeme isteği (pika sendromu)

Kansızlık Nasıl Geçer?

Kansızlık; demir açısından zengin kırmızı ve beyaz et ürünleri ve sebzelerle, B12 ve C vitamini, folik asit takviyeleriyle, kuru baklagil, kabuklu kuru yemiş gibi vitamin ve mineral zengini gıda ürünlerinin tüketimi ile hafifletilebilir. Ancak kansızlık halinin kronikleşmemesi için demir emilimini önleyen beslenme alışkanlıklarından uzak durmak gerekir.

Kansızlık Uyku Yapar Mı?

Kansızlık belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, bitkinlik ve isteksizlik görülebilir. Bu nedenle kansızlık vücudun genel olarak enerji seviyesini etkileyeceğinden uykusuzluğa yol açabilir.

Kansızlık Nelere Yol Açar?

Kırmızı kan hücreleri dokulara ve organlara oksijen taşırlar; kansızlık yani anemi geliştiğinde kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalmıştır; dolayısıyla vücudun oksijen oranında düşme (hipoksi) yaşanabilir.

Bu durumun sonucunda yaygın olarak aşağıdaki semptomlar gözlemlenebilir:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Bitkinlik
  • Nefes darlığı
  • Çabuk yorulma
  • Konsantrasyon ve bellek sorunları
  • Baş dönmesi

Kansızlık Sorunu Olanlar Ne Yememeli?

Kansızlık sorunu yaşayan kişilerin demir emilimini önleyen veya azaltan yiyeceklerden uzak durması faydalı olabilir. Demir emilimini önleyerek kansızlığa neden olabilecek faktörler şu şekilde listelenebilir:

  • Kahve ve Çay Tüketimi: Kahve ve çayda bulunan tanen, demirin emilimini azaltabilir. Yemeklerden hemen sonra çay ve kahve tüketmek, öğünde yenilen besinlerin içerisindeki demir oranı ne kadar yüksek olsa da vücudun bu demiri kullanabilmesini önleyebilir.
  • Fosfatlar: Fosfatlar demir emilimini önler.
  • Fermente Gıdalar: Fermente edilmiş yiyecek ve içecek grupları demir emilimini azaltabilir.
  • Kalsiyum: Kalsiyum bakımından yoğun beslenmek demir emilimini azaltabilir.
kansızlık

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Demir Eksikliğine İyi Gelen En Etkili 11 Besin

Demir Eksikliği Belirtileri: En Yaygın İşaretler

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Nedenleri, Tedavisi

Kan Grubuna Göre Beslenme Nedir? Nasıl Yapılır? Sağlıklı İpuçları

Ferritin Nedir? Düşüklüğü ve Yüksekliği, Yaşa Göre Normal Değerleri

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.