Kore mutfağı denilince akla ilk gelen lezzetlerden olan Kimchi’nin tarihi oldukça eski yıllara dayanır. Kelime anlamı olarak “sıvıda bastırılarak bekletilen meyve/sebze” anlamına gelir. Önceden Hanja olarak adlandırılsa da günümüzdeki Hanja ile Kimchi arasında bir benzerlik kalmamıştır. Peki uluslararası bir üne sahip olan bu lezzetin yapılışı nasıldır?
KİMÇİ NEDİR?
Kimçi özellikle Kore mutfağı severler tarafından tüketilen lezzetlerin başında gelir. Genellikle yemeklerin yanında apertarif olarak getirilen lezzetlerinden biridir. Türk mutfağındaki turşular gibi fermante ederek eldilen Kimchiler alışık olduğunuz turşu görüntüsü ve lezzetten oldukça farklıdır.
KİMCHİ İÇİN KULLANILAN MALZEMELER NELERDİR?
Kimchi için birçok farklı tarif bulunabilir. Bunun en büyük nedeni Güney Kore’nin farklı birçok bölgesinin çeşitli tarifleri bulunuyor. Dünya genelinde satılan kimchi tarifi için gerekli malzemeler ise şu şekilde:
- 1 orta boy lahana (Çin Lahanası daha iyi olur ama yoksa beyaz lahana tercih edebilirsiniz.)
- 2 büyük havuç
- 4-5 adet yeşil soğan
- 3 yemek kaşığı deniz tuzu (kaya tuzu da kullanabilirsiniz)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
- 1 yemek kaşığı bal veya pekmez (isteğe bağlı, tatlandırmak için)
- 1-2 yemek kaşığı kırmızı biber pul biberi (isteğe bağlı, baharat seviyesine göre ayarlayın)
KİMCHİ’NİN YAPILIŞI:
-
Lahana ve havuçları iyice yıkayın. Sonrasında yıkadığınız lahanaları kurutun. Lahanaları yapraklarından ayırın. Havuçlarıysa kabuklarını alarak ince şeritler hâlinde doğrayın. Yeşil soğanlarını da ince uzun şekilde dilimleyin.
-
Büyük bir kaba lahana ve havuçları ekleyin. Üzerine deniz tuzunu dökün ve elinizle iyice karıştırın. Sebzelerin su salması ve yumuşaması için yaklaşık 6-7 saat bekletmeniz gerekir. Bu süre zarfında ara ara sebzelerinizi kontrol ederek kolay bükülebilir hâle gelip gelmediklerine dikkat edin. Beklenen süreden daha kısa bir zamanda da istenilen sonucun elde edilebileceğini unutmayın.
-
Kıvam alan sebzelerin suyunu sıkın ve tuzundan arındırın.
-
Ezilmiş sarımsak, rendelenmiş zencefil ve kırmızı biber pul biberini bir kasede karıştırın. İsteğe bağlı olarak kimçinin daha tatlı bir hâl alması için bal veya pekmez de ekleyebilirsiniz.
-
Sebzeleri kaseye ekleyin ve elinizle sebzeleri baharat karışımıyla iyice kaplayın.
-
Fermente etmek için temiz bir cam kavanoza doldurun. Sebzelerin havayla temasını önlemek için üzerine biraz bastırarak sıkı bir şekilde kapatın.
-
Kavanozu oda sıcaklığında ve güneş ışığı almayan bir yerde 2-3 gün boyunca fermente etmeye bırakın.
-
2-3 gün sonra Kimchinizi buzdolabına alarak soğuk olarak yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz.
KİMCHİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kimchi yaparken dikkat etmeniz gereken basit birkaç püf nokta bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Malzemelerin taze olması ve bozuk veya ezilmiş kısımlarının eklenmemesi
- Deniz tuzu kullanırsanız daha hızlı bir sonuç alabilirsiniz. Eğer kaya tuzu kullanıysanız fermante süresinde uzama veya kısalma olmuş olabilir.
- Tuzlama ve bekleme sürelerinin iyi ayarlanması oldukça önemlidir. Bu sürelerin doğru ayarlanmaması istenilen kıvamın elde edilmemesine neden olabilir.
- Fermente ederken günde bir defa kapağını açarak içeride biriken gazı dışarı çıkarabilirsiniz.
- Daha ekşi bir Kimchi isityorsanız dışarıda bekleme süresini uzatabilirsiniz.
Bu gibi püf noktalarına uyarak dünyadan lezzetleri sofralarınızda bulundurabilirsiniz.
KİMCHİ HANGİ TÜRK YEMEĞİNİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR?
Türkiye, oldukça geniş tarihe sahip bir ülkedir. Bu yüzden mutfağında dünyadaki birçok lezzete benzer tatlar bulunabilir. Kimchi, Güney Kore’nin geleneksel bir turşusu olsa da Türk mutfağında bulunan birkaç lezzetle de oldukça güzel bir uyum sağlayabilir. İşte bu lezzetlerden bazıları;
- Mantı
- Pide
- Bulgur Pilavı
- Lahmacun
- Kuru Fasulye
- Mercimek çorbası
Bu ve daha birçok yemeğin yanında aperitif olarak Kimchi kullanabilirsiniz. Hatta kimchinizin içeriğinde bulunan acılık oranını veya malzemelerde farklılıklar yaparak yemeklerinizle daha uyumlu hâle getirebilirsiniz.