Mevlid Kandili Nedir? Ne Zaman? Oruç Tutulur Mu? Önemi

tarafından
76
Mevlid Kandili Nedir? Ne Zaman? Oruç Tutulur Mu? Önemi

Mevlid Kandili: Hz. Muhammed’in Doğum Günü

Hicri takvime göre Rebiülevvel ayının 12. gecesinde eda edilen Mevlid Kandili, Müslümanlar için oldukça mübarek ve önemli bir gündür. Mevlid Kandili, son peygamber Hz. Muhammed’in dünyaya gelişinin kutlandığı gündür.

Bu içeriğimizde, Mevlid Kandili’nin anlam ve önemini öğrenirken, Mevlid Kandili’nde yapılacak ibadetler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu yıl 14 Eylül 2024 Cumartesi kutlayacağımız Mevlid Kandili hakkında merak edilen bilgileri, içeriğimizi inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Tarif için: Kandil Simiti (Kıyır Kıyır Tam Ölçü)

Mevlid Ne Demektir?

Sözlükte “doğum yeri ve zamanı” anlamına gelen mevlid kelimesi, İslâm kültüründe özellikle Hz. Peygamber’in doğumunu, bu vesileyle yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılır.

Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr

Mevlid, İslâm Edebiyatı için, son peygamber Hz. Muhammed’in doğum gününe ithafen yapılan kutlama merasimlerine verilen addır. Hazırlanan törenlerde okunmak üzere yazılan ve bestelenen manzum şeklindeki edebi metinler, mevlid adıyla bilinir. İslam Edebiyatı’nda adı geçen edebi türlerden biridir.

Mevlid kelimesinin bir diğer anlamı da, Arapça “doğmak”, “doğum zamanı” veya “doğum yeri” olarak kullanılır. Velâdet kelimesinden türeyen “mevlid” sözcüğü, zaman içinde edebi eserler için kullanılmaya devam etmiştir. Dini açıdan ise Hz. Peygamber’in doğuşunu ifade eden özel ve bu kutsal günü anlatmak için kullanılan bir kelimedir.

İlginizi çekebilir: Kandil Nedir, Ne Demek? Kandillerin Anlamı ve Önemi

mevlid kandili nedir

Mevlid Kandili Nedir?

Peygamber Efendimizin 571 yılında Rebiülevvel ayının 12. günü gündüz vakti dünyaya gelmesi, Müslümanlar için çok önemli bir tarihtir. Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (S.A.V) dünyaya gelmesini ifade eden mübarek ve kutsal bir gündür.

O yıl ilkbahar mevsimine rastlayan bu ayın iki, sekiz, on veya on yedinci gününde doğduğuna dair rivayetlerle sabaha karşı dünyaya geldiğine dair rivayetler de vardır (İbn Kesîr, I, 198-203; Şâmî, I, 401-405; DİA, XIII, 71). Doğumun pazartesi günü olduğu ise daha sahih rivayetlere dayanmaktadır (aş.bk.).

Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr

mevlid kandili

2024 Mevlid Kandili Ne Zaman?

Mevlid Kandili her sene Hicri takvime göre hesaplanan günde gerçekleşir. Hicri takvimde Rebiülevvel ayının 12. gününe denk gelen gün, Müslümanlar tarafından Mevlid Kandili olarak hatırlanır ve çeşitli ibadetler ile Peygamber’e olan minnet dile getirilir. 2024 yılında Mevlid Kandili, 14 Eylül Cumartesi eda edilecektir.

mevlid kandili ne zaman

Mevlid Kandili’nin Dinimizdeki Önemi ve Anlamı

Mevlid Kandili, İslam dini için büyük önem arz eder. Mevlid Kandili, müminler için Hz. Muhammed’in doğumunu anmak adına mübarek gündür. Onun örnek ahlaki değerlerini hatırlatır. Bu mübarek gün, Peygamber sevgisinin daha çok yayılmasına ve Peygamber’in hayatı hakkında kıymetli bilgilerin daha çok kişiye ulaşmasına vesile olmaktadır.

Mevlid Kandili, Hz. Muhammed’in insanlığa getirdiği dini mesajları, öğretileri ve örnek alınacak hayatını daha iyi anlamak ve takip etmek için bir vesiledir. Ayrıca bu mübarek gece, Hz. Muhammed’in insanları İslam’a davet etme çabalarını ve İslam’ın barış, sevgi ve adalet temellerine dayanan prensiplerini hatırlamak için büyük önem taşır.

Müslümanları mübarek bir atmosferde bir araya getiren Mevlid Kandili, kişisel maneviyatı güçlendirdiği gibi Hz. Muhammed’e olan bağlılık ve özlemi ifade etme konusunda da önemli bir gündür.

mevlid kandili nedir

Mevlid Gecesi’nde Ne Oldu?

Mevlid Gecesi’nde Peygamber Efendimiz’in doğumu hatırlanır. Doğduğu günü temsil eden gecede yaşanan bazı mucizevi olaylar vardır. Yaşanan mucizevi olaylardan dolayı da Mevlid Gecesi İslam dini için önemli ve kutsal sayılmaktadır.

  • Kisrâ Sarayından 14 burç yıkılmıştır.
  • Kâbe’nin içindeki putlar yıkılmıştır.
  • İranlıların tapınaklarında 1000 yıldır sönmeyen ateş sönmüştür.
  • Save Gölü kurumuştur.
  • Semave Vadisi taşmıştır.
mevlid kandili ne zaman

Mevlid Kandili Kuran’da Geçiyor mu?

Rebiülevvel ayının 12. gecesi olan Mevlid Kandili, açıkça Kuran’da geçmemektedir. Bu mübarek gün, ilk defa Hicret olayından yaklaşık 350 yıl kadar sonra Mısır’da, Şii Fâtımî Devleti’nin hakim olduğu dönemde kutlanmaya başlanmıştır.

Hz. Peygamber’in sağlığında onun doğum yıl dönümü kutlanmadığı gibi Hulefâ-yi Râşidîn dönemiyle Emevî ve Abbâsî devirlerinde de mevlidle ilgili bir uygulamaya rastlanmamaktadır. Mısır’da Şiî Fâtımî Devleti kurulunca, soyundan geldiklerini söyledikleri Hz. Peygamber’in doğum yıl dönümü Muiz-Lidînillâh döneminden (972-975) itibaren resmî törenlerle kutlanmaya başlanmıştır.

Kaynak: islamansiklopedisi.org.tr

mevlid kandili duası

Mevlid Kandili’nde Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Mevlid Kandili’nde yapabileceğiniz ibadetler:

  • Nafile ve kaza namazları kılınır.
  • Tek ya da topluca Kur’an-ı Kerim okunur.
  • Sık sık, namazda Peygamber Efendimize salâtu selam getirilir.
  • Hz. Muhammed için her fırsatta dua edilir.
  • Hz. Muhammed’in hayatını destanî bir şekilde tasvir eden Siyer-i Nebi okunur.
  • Sadaka verilir, maddi durumu olanlar ihtiyaç sahiplerine yardım eder.
  • Sağlık durumuna göre oruç tutulur, iftar vaktinde özellikle ihtiyaç sahipleri için kalabalık sofralar hazırlanır.
  • Günahlar için tevbe ve istiğfar edilir, yüce Allah’tan af dilenir.

Hz. Enes (r.a.) şöyle anlatmıştır:

“Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki: ‘Kim Mevlid gecesinde (Rabbinin rızası için) bir gece namazı kılarsa, Allah ona 70 sene ibadeti kabul etmiş gibi sevap verir.’” (İbn Mace, İkamet, 191; İbni Hibban, Sahih, 7/470)

mevlid kandili yapılacak ibadetler

Mevlid Kandili Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mevlid Kandili’nde Tesbih Çekilir mi?

Mevlid Kandili peygamberimizin doğum günü olduğu için sık sık salavat getirmek mühimdir.

Arapça Okunuşu

“Allahümme salli ala seyyidina Muhammedîn ve ala ali seyyidina Muhammed”

Türkçe Anlamı

“Allâh’ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, salatu selam eyle.”

Dileyen kişiler, “Elhamdülillâh”, “Allahu ekber”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm”, “Allah” zikirlerini çekerek ibadet edebilir.

Mevlid Kandili İçin Oruç Tutulur mu?

Mevlid Kandili, Hz. Peygamber’in doğumunu hatırlatan ve ibadetle geçen kutsal bir gündür. Bu günde, oruç tutmak isteyen Müslümanlar olabilir. Bayram ve sevinç günü olduğu için, dini bayramlarda olduğu gibi oruç tutulması çok yaygın değildir. Ancak dileyen kişiler gün içinde daha çok sevap kazanmak için oruç tutabilir.

Resûlullah’a pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu: “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.” (Müslim, Siyam 197, 198)

Bu hadisten anlaşılacağı üzere, Hz. Muhammed’in doğduğu gün, Mevlid Kandili’nde oruç tutmanın güzel olacağı ifade edilir.

Mevlid Kandili’nde Hangi Duaların Okunması Sevaptır?

Mevlid Kandili’nde Hz. Muhammed’i anmak için çeşitli dualar okunur. Bu dualardan biri de Mevlid Kandili duası olmaktadır. Mevlid Kandili duasına ibadetlerinizde yer vererek bu mübarek geceyi daha da anlamlı geçirebilirsiniz.

Mevlid Kandili Duası

“Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ li seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed’e (s.a.v.) ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Elhamdülillahi Rabbil Alemin…

Ey mahlûkatı yoktan vâr eden, hata ve kusurlarımıza bakmaksızın biz kullarına mağfiret kapısını açan, zayıfların yardımcısı, günahların bağışlayıcısı, âlemlerin tek sahibi olan Yüce Allahım!

Bizleri en güzel biçimde yarattın, sayısız nimetlerinin içerisinde bulunuyoruz. Bu nimetlerin en büyüğü, bize ihsan ettiğin İslam, iman ve Kur’an’dır. Bizleri ebediyen bu lütuftan ayırma ya Rabbi!

Sana sonsuz şükürler olsun Ya Rab! Sen bütün mahlûkata merhametli, bilhassa mü’minlere lütufkârsın. İnanmış insanlar olarak bizler de senin huzuruna geldik, sana yönelip ellerimizi açtık, yalvarıyoruz, dualarımızı kabul eyleyip bizleri huzurundan boş çevirme ya Rabbi!

Kıyamet gününün tek sahibi sensin. Bize orada lütfunla, merhametinle, ebedi saadetin ve cennetinle ikram eyle ya Rabbi!

Yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizlere ilahi rahmet hazinenden bol bol yardım ihsan eyleyip bizleri ibadetin, itaatin hayırlı ve nurlu yolundan ayırma ya Rabbi! İman ve hidayet üzere devamlı olmayı, müttakîlerin yolundan gitmeyi, şu kısacık dünya hayatımızı iffetimiz, şerefimiz ve haysiyetimizle geçirmeyi nasib eyle ya Rabbi!

Amin”

Mevlid Kandili’nde Okunması Önerilen Sureler Nelerdir?

Mevlid Kandili’nde namaz kılarken ya da bolca dua edeceğiniz zamanlarda, sureler okuyabilirsiniz. Hatm-i Enbiya yapabilirsiniz. Hatmi Enbiya yapmak adına, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.

Mevlid Kandili Gecesi’nde Hatmi Enbiya Nasıl Yapılır?

Hatmi Enbiya, Hz. Muhammed’in hayatını daha iyi anlamak, ona salavat-ı şerife göndermek ve onu dualarla anmak amacıyla gerçekleştirilen bir dua ve ibadet etkinliğidir. Bu ibadet çeşidi, genellikle Mevlid Kandili gibi mübarek ve özel günlerde gerçekleşir. Belirli bir sırası vardır:

Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.

Sonra:

“Eûzu billahis-semiil-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûn.” duası okunur.

Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:

“Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.”

Daha sonra sırayla hatime devam edilir:

“Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym.”

  • 100 kere: Salavat-ı şerife,
  • 500 kere: “Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfirlena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin.”
  • 100 kere: Salavat-ı şerife,
  • 100 kere: Salavat-ı şerife,
  • 500 kere: “Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin.”
  • 100 kere: Salavat-ı şerife,
  • 100 kere: Salavat-ı şerife,
  • 500 kere: “La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin.”
  • 100 kere: Salavat-ı şerife,
  • 100 kere: Salavat-ı şerife,
  • 500 kere: “La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym.”
  • 100 kere: Salavat-ı şerife, okunur.

Sonra duâ yapılır. Hatm-i Enbiyâ’da 500’er defa olmak üzere 4 ayrı duâ okunur. Bu duâların ilki, Hz. Adem (a.s.)’in, ikincisi Hz. Eyyüb (a.s.)’ün, üçüncüsü Hz. Yunus (a.s.)’un, dördüncüsü ise Hz. Muhammed Mustafâ (s.a.v.)’nın duâsı olarak okunur.

Mevlid Kandili’nin Faziletleri Nelerdir?

Hz. Muhammed’in doğduğu ve sonraki dönemlerde de doğum gününü hatırlamak için kutlanan bu gecede salavat getirmek çok faziletlidir. Hadis-i şeriflerde salavat getirenin sıkıntılarının giderileceği bildirilmektedir.

Hz. Muhammed’in Doğumu İçin Kullanılan Terimler Nelerdir?

  • Mevlid en-Nebi (çoğulu el-Mevlid) : Peygamberin doğumu (Arapça)
  • Milad en-Nebi: Peygamberin doğumu (Arapça/Urduca)
  • Mevlid-i Şerif: Mübarek doğuş (Türkçe)
  • Mevlid-i Şerif: Mübarek doğuş (Urduca)
  • Eyd el-Mevliden -Nebevi: Peygamberin doğum kutlaması (Arapça)
  • Eiyd-e-Milad-un-Nebi: Peygamberin doğum kutlaması (Urduca)
  • Yevm un-Nebi: Muhammed’in günü (Arapça)
  • Mevlid er-Resul: Allah’ın elçisinin doğum günü (Malay)

Kaynak: wikipedia.org

Mevlid Kandili, Mevlid-i Nebi (Kutlu Doğum Haftası) Haftasından Farklı Mıdır?

Mevlid Kandili ile Mevlid-i Nebi haftasının farklı kavramlar olduğunu söylemek mümkün. Çünkü, Mevlid Kandili, her yıl Rebiülevvel ayının 12. gecesinde eda edilmektedir. Mevlid-i Nebi (Kutlu Doğum) Haftası ise, Hz. Muhammed’in doğum gününü anma etkinliklerinin daha geniş bir sürece yayıldığı bir dönem olarak ifade edilir. Mevlid-i Nebi haftası, Rebiülevvel ayının 12. günü başlamaktadır. Pek çok yerde, ortalama 1 hafta boyunca devam eder ve son peygamber Hz. Muhammed çeşitli ibadetlerle anılır.

Özetle, her iki ayrı anma süreci Hz. Muhammed’in doğumunu hatırlatır. Ancak kutlama ve etkinlik biçimleri ve süresi farklılık gösterebilir.

mevlid kandili ne zaman

Berat Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri

Miraç Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri

Mevlid Kandili Resimli Mesajları ve Sözleri

Berat Kandili Nedir, Ne Zaman? Anlamı ve Önemi

Miraç Kandili Nedir? Ne Zaman, Ne Yapılır? Önemi

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.