Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Neden Olur?

tarafından
45
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Neden Olur?

Mide Yanması Nasıl Geçer?

Mide yanması, günlük yaşantımızda sıkça karşılaşabileceğimiz, genellikle beslenme veya stres kaynaklı olabilecek bir durumdur. Kişinin bünyesine göre değişmekle birlikte yemek sonrası veya yatarken ortaya çıkan bu rahatsızlık, tipik olarak göğüs bölgesindeki ağrı ve yanma hissiyle kendini gösterebilir.

Peki, bu rahatsızlığın altında yatan nedenler nelerdir? Nasıl önlenir ve tedavi edilir? Bu yazımızda, mide yanmasının nedenleri, semptomları, tedavi seçenekleri ve evde alınabilecek önlemler hakkında detaylı bilgileri bulacaksınız.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

  • Kefir
  • Muz
  • Zencefil Çayı
  • Yeşil Salata
  • Yulaf Ezmesi
  • Pirinç
  • Yoğurt
  • Armut
  • Patates
  • Soda, Maden Suyu
  • Meyan Kökü
  • Nane Çayı

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için mutlaka alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sağlıklı günler dileriz…

Kefir

Kabul edelim tadı çok da iştah kabartmayan pek çok şeyin aslında sayısız faydası var. İşte o kategoride yer alan içeceklerden biri de kelimenin tam anlamıyla probiyotik kaynağı olan kefir. Fermente edilmiş süt olarak da kabul edilebilecek kefiri tüm market zincirlerinden kolaylıkla satın alabilirsiniz.

Damak tadına farklı gelebilecek lezzeti dışında bilinen herhangi bir zararı yok üstelik. Mide yanmasına ne iyi gelir ilaç gibi gelecek doğal bir şey var mı diyorsanız kefiri evde kendiniz yaparak en katkısız haliyle de tüketebilirsiniz.

Kefirin sindirim sistemi ve bağırsak florasını düzenleyen önemli besin kaynaklarından biri olduğu birçok uzman tarafından onaylandı; aynı zamanda ishal ve kabızlığa da iyi gelir.

Detaylı bilgi için: Kefir Nedir? Kefirin Faydaları, Ne İşe Yarar?

kefir

Muz

Lif kaynağı meyvelerin başında gelen muz mide bulantısı veya yanması gibi durumlarda, canınız fazla bir şey yemek istemediğinde atıştırabileceğiniz sindirime yardımcı, sağlıklı bir alternatif olabilir.

Muz kısa sürede tokluk hissi verecek, midede biriken fazla asiti nötralize edecektir. Yoğun bir koku veya tada sahip olmadığı için de bu tarz durumlarda tercih edebilirsiniz. Açlık hissini bastırır, enerji verir.

Detaylı bilgi için: Muzun Faydaları Nelerdir? Kalori ve Besin Değeri, Diyeti

mide yanması

Zencefil Çayı

Doğal ağrı kesicilerden biri olarak kabul edilen zencefil çayını midenizde yanma veya ağrı hissettiğiniz günlerde tercih edebilirsiniz. Zencefil aromasından fazla hoşlanmıyorsanız tarçın, karanfil, limon veya bal gibi ek malzemelerle de tadını yumuşatabilirsiniz. Zencefil çayı mide ağrısına yanmasına ne iyi gelir diyenler için bütünsel bir çözüm sunabilir.

Midedeki yanma ve ağrıyı hafifletmesinin yanı sıra vücutta biriken toksin ve ödemin de atılmasına yardımcı olur. Limon ile birlikte tercih edilirse mide bulantısını kesebilir.

Özellikle soğuk kış günlerinde zencefil çayı boğaz ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi durumlarda da iyi gelebilir. Bağışıklığı güçlendirebilir.

Tarif için: Zencefil Çayı Tarifi

Detaylı bilgi için: Zencefil Çayının Faydaları, 7 Şifalı Tarifi

Zencefil Çayı Tarifi

Yeşil Salata

Mide yanmasına ne iyi gelir, ne yemeliyim? Mideniz yanıyor, bulanıyor veya ağrıyor olabilir. Hiç endişelenmeyin. Bu gibi durumlarda fazla çaba göstermeden birkaç yeşillikle salata hazırlayıp yiyebilirsiniz. Açlık hissini bastırabileceği gibi midenizi ferahlatacaktır.

Mide ekşimesi, mide yanması gibi durumlarda size iyi gelebilecek tercihlerden biri olabilir. Asit oranı yüksek domates, soğan veya tuz gibi malzemeler eklemekten kaçınmanız yeterli. Besleyici ve vitamin deposu olan marul, maydanoz, dereotu, semizotu gibi yeşilliklerle hazırlayabileceğiniz salatalar lif oranı yüksek olduğundan genel algının aksine tokluk hissi de verebilir. Salatalık da yüksek oranda su içeren serinletici bir yiyecek olduğundan salatalık ve marulla bir salata hazırlayıp yiyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yeşil Sebzeler Neden Sık Sık Tüketilmeli? İşte Yanıtı! Mucizevi 10 Sebze

mide yanması

Yulaf Ezmesi

Lif açısından oldukça zengin bir kaynak olan yulaf, pratik diyet tariflerinin olmazsa olmazı. Birkaç yemek kaşığı yulafı sütle 5-6 dakika haşlayıp lapa haline getirebilirsiniz. İçerisine muz da doğrarsanız bu lapa sizi hem tok tutabilir hem de midenizdeki yanmaya iyi gelebilir. Sindirim sistemini düzenleyen yulaf ezmesi, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde uzun süren tokluk hissi verebilir.

Detaylı bilgi için:

Yulaf Ezmesinin Hiç Duymadığınız Faydaları

Yulaf Ezmesi Nasıl Yenir, Pişirilir? En İyi Diyet Tarifler

yulaf lapası

Pirinç

Mide yanmasına ne iyi gelir evde ne hazırlayabilirim? Mide yanması, mide bulantısı veya kusma sonrası midenize iyi gelecek pratik çözümlerden birisi de pirinç lapasıdır. Dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz bu lapa midede şişkinlik, gaz, sindirim sorunu, bulantı veya yanma gibi durumlarda oldukça işe yarayabilir.

Detaylı bilgi için: Pirinç: En Beğenilen Pirinç Pilavı Tarifleriyle

pirinç

Yoğurt

Her Türk mutfağının buzdolabında muhakkak bulunan yiyeceklerden biri olan yoğurt, gece gündüz fark etmeksizin mide yanması hissettiğiniz an başvurabileceğiniz en pratik yöntem. İlk kaşıktan itibaren midenizdeki serinlemeyi hissetmeniz mümkün. Yoğurdun aşırı soğuk olmamasına dikkat edin.

Probiyotik kaynağı olan bu mucizevi besin aynı zamanda hazımsızlık ve bağırsak problemlerine de iyi gelebilir. İsterseniz yoğurdun içine nane ve salatalık da ekleyebilirsiniz. Evinizde yapacağınız doğal yoğurdun daha probiyotik olabileceğini de belirtelim. Alkolden mide yanmasına ne iyi gelir diyenlerin de genellikle tercih ettiği yiyecek yoğurt olmaktadır. Alkol ile birlikte tüketilen yoğurt mideyi rahatlatma özelliğiyle yanmayı da hafifletebilmektedir.

Detaylı bilgi için: Yoğurdun Faydaları, Suyunun Faydaları, Yoğurt Yemenin Faydaları

yoğurt

Armut

Mide yanması ekşimesine ne iyi gelir? Mide yanması ve bulanması hissedildiğinde tercih edebileceğiniz bir diğer meyve ise armut. Zengin bir lif kaynağı olan armut sindirime iyi gelmesiyle bilinir. Sık sık mide sorunları yaşıyorsanız mevsiminde düzenli olarak armut tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinizde de sağlıksız atıştırmalara önleyerek oldukça tok tutacaktır.

Reflü ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi geldiği pek çok uzman tarafından onaylanan armut mide yanması anında yenebilecek bir meyve olduğu gibi aynı zamanda bol vitamin içeriğiyle de oldukça besleyicidir. Kalp dostu olan armut, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de kuvvetlendirebilir.

Detaylı bilgi için: Armut Faydaları Nelerdir? Cilde, Mideye, Bebeklere Faydaları

armut

Patates

Patatesi haşlayarak püre yapabilir veya patatesin haşlama suyunu oda sıcaklığına geldikten sonra içebilirsiniz. Özellikle çiğ patates suyu mide sorunları yaşayanlar için etkili olabilir.

Reflü, mide asidi, mide yanması gibi durumlarda patatesin katı meyve sıkacağında suyunu çıkarabilirsiniz. Midedeki asidi dengeleyici patates, haşlama olarak da tercih edilebilir.

Detaylı bilgi için: Patates Suyunun Faydaları, Cilde Faydaları, Zayıflatan Etkileri

patates

Soda / Maden Suyu

Soda ve maden suyu, mide yanması semptomlarını hafifletebilir. Bunun nedeni, bu içeceklerin içerdiği bikarbonat gibi alkali maddelerin asidik mideyi nötralize etmesidir. Bu nedenle, hafif mide yanmalarında soda veya maden suyu içmek bazı kişilere rahatlama sağlayabilir.

İlginizi çekebilir: Maden Suyu Faydaları, Cilde Faydaları – Çok Şaşıracağınız Bilgiler

soda

Meyan Kökü

Meyan kökü, geleneksel tıpta mide yanması ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarını hafifletmek için kullanılmıştır. Bu bitkinin içerdiği bazı bileşenler, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olabilir ve mideyi kaplayarak tahrişi azaltabilir.

Ancak, meyan kökü kullanmadan önce dikkate alınması gereken bazı önemli hususlar bulunmaktadır. Özellikle hamilelik, yüksek tansiyon, böbrek rahatsızlıkları veya potasyum eksikliği gibi belirli sağlık durumları olan kişilerin meyan kökü kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları önerilir.

İlginizi çekebilir: Meyan Kökü Çayı Faydaları, Nasıl Yapılır?

mide yanmasına ne iyi gelir

Nane Çayı

Nane çayı, bazı insanlarda mide yanmasını hafifletebilir. Nane çayı, anti-inflamatuar ve rahatlatıcı özelliklere sahip olabilir ve bu nedenle mide yanması üzerinde yatıştırıcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Nane Çayının Faydaları: Hastalıklara Şifa 7 Özelliği

nane çayı

Şiddeti devam eden ve geçmeyen mide yanması problemi için vakit kaybetmeden size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı ve listede sözü geçen besinleri tüketmeden önce alerjinizin olup olmadığından emin olmanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı günler!

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması, asidik mide içeriğinin yemek borusuna geri akması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Asidik mide içeriği, yemek borusu dokusunu tahriş ederek yanma hissine neden olur. Bu durum, özellikle yemek yedikten sonra veya yatarken artabilir. Mide yanması, asid reflüsü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak da bilinir.

mide yanması nedir

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması genellikle asidik mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, mide asidi ve sindirim enzimlerinin yemek borusu dokusunu tahriş etmesiyle meydana gelir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasının birkaç nedeni olabilir:

  • Alt Yemek Borusu Sfinkteri Zayıflığı veya Gevşekliği: Alt yemek borusu sfinkteri, yemek borusu ile mide arasındaki geçiş noktasında bulunan kaslı bir halkadır. Bu halkanın işleyişindeki zayıflık veya gevşeklik mide yanmasına neden olabilir.
  • Yağlı, Asitli, Baharatlı Beslenme Alışkanlıkları: Fast food, paketli gıda, kızarmış yiyecekler, asitli ve şekerli içecekler, baharatlı, acılı gıda ürünlerini sıkça tüketmek mide yanmasına neden olabilir.
  • Alkol ve Sigara Kullanımı: Düzenli alkol ve sigara kullanımı mide yanmasına neden olabilir. Alkol ve sigara mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını kolaylaştırabilir.
  • Stres ve Anksiyete: Stres ve anksiyete, mide asidinin üretimini artırabilir ve mide yanmasına neden olabilir.
  • Gıda Hassasiyeti: Laktoz, gluten gibi gıda intoleransları mide yanmasını tetikleyebilir.
  • Helicobacter pylori (H. pylori): H. pylori, mide ve onikiparmak bağırsağının iç yüzeyine yerleşen bir bakteridir. Bu bakteri, mide asidi ile temas ettiğinde mide zarını tahriş edebilir ve mide yanması gibi semptomlara yol açabilir.
  • Gastrit: Gastrit genellikle mide ağrısı, mide yanması, mide bulantısı, hazımsızlık, iştahsızlık, şişkinlik ve halsizlik gibi semptomlarla kendini gösterir.
  • Gastroözofageal Reflü (GERD): GERD’in diğer yaygın nedenleri arasında mide ve yemek borusunun arasındaki kısa olan hiatus hernisi, mide asidi üretiminde artış, aşırı kilo, hamilelik, aşırı yemek yeme, yağlı veya baharatlı yiyeceklerin tüketimi, kafein, alkol, sigara içimi ve bazı ilaçlar sayılabilir.
  • İlaç Kullanımı: Uzun süreli ve düzenli ilaç kullanımı mide yanmasına neden olabilir. Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve bu tip ilaçların uzun zaman kullanımı mide yanmasını tetikleyebilir.
mide yanması neden olur

Mide Yanması Belirtileri Nelerdir?

  • Mide, üst karın ve göğüs bölgesinde yanma ve ağrı,
  • Geğirme hissi veya geğirme isteği,
  • Yutkunma güçlüğü, yutkunurken rahatsız hissetmek,
  • Boğaz bölgesinde yanma ve ağrı,
  • Yutulan besinlerin sindirilmeden geri çıkarılması,
  • Hıçkırık,
  • Sırt üstü yatarken veya öne doğru eğilirken ağrı ve yanma şiddetinin artması,
  • Öksürük.
mide yanması neden olur

Mide Yanması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gece Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Gece mide yanmaları genellikle geç saatlerde yemek yemeye bağlı olarak görülmektedir. Bu durumun çözümü için sağlıklı bir yaşama geçiş yapmayı öneren doktorlar sadece gece beslenmelerinin kesilmesinin değil uyku düzeninin kurulmasının da önemli olduğunu kaydetmektedir. Yatmadan en az iki saat önce tüm yeme işlerine son verilmesi gerektiğini söyleyen doktorlar, bazı kürler ile bu sorunun önüne geçilebileceğini de belirtmektedir.

Ramazanda Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Ramazan döneminde mide yanması yaşamamak için sahuru da iftar vakti gibi özenli geçirmek, ağır yiyeceklere yüklenmemek, tek seferde çok fazla yiyecek tüketmemek alınabilecek başlıca önlemlerin arasında yer almaktadır.

Yemeğin iftardan sahura kadar olan döneme yayılarak tüketilmesi, küçük porsiyonlar hazırlanması, özellikle kızartmalardan kaçınılması ciddi oranda fayda sağlarken, mide yaması şikayeti varken suyun da bir anda ve büyük miktarlarda içilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Tatlı yerine muz, şeftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelere yönelmenin mide asidini, dolayısıyla yanmayı azaltacağını ifade eden uzmanlar, tam tahıllı gıdaların da yanmaları ciddi oranda azalttığını ifade etmektedir.

Stresten Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hayatınızdaki stres kaynaklarından uzaklaşmanın uzun vadede fayda sağlayacağını kaydeden uzmanlar, bu yapılamıyorsa da strese karşı alınabilecek bir takım önlemlerin mide yanmalarına da çözüm olabileceğini ifade etmektedir.

Tam tahıllı gıdaların tüketilmesinin yoğun demir, B vitamini, magnezyum ve selenyum alımı sağlayarak hem ruh haline hem de fiziksel sağlığa iyi geldiği bilinmektedir. Tam tahıllı gıdalar mide asidini de dengelediğinden mide yanması tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır.

Sigarayı bırakmak stres faktörünü azaltırken, reflü kaynaklı yanmaların büyük ölçüde azalmasını sağlar. Strese bağlı mide yanması şikayeti olan kişilerin hayatlarına sporu dahil ettiklerinde sporun hem sindirimi kolaylaştırıcı etkisinden hem de salgılanan hormonlar dolayısıyla rahatlatıcı etkisinden faydalandığı bilinir.

Sabahları Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Sabah erken saatlerde hazır poğaçalarla, koyu kahvelerle yapılan ofis kahvaltıları ise bu sorunun başlıca nedenleri arasında yer alır. Bu nedenle ofis kahvaltılarının başlıca konularını mide yanmasına ne iyi gelir içecek mi yoksa yiyecek mi, mide yanmasına limon iyi gelir mi ya da elma mide yanmasına iyi gelir mi gibi sorular oluşturmaktadır.

Kısaca yanıtlamak gerekirse içecekler gıdalardan ayrı olarak tüketilmeli, çok miktarda içecek tek seferde hızlı olarak içilmemelidir. Asitli içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Limon asit içeriğinden dolayı mide yanmasını artırma riski taşır. Elma ise lifli yapısı ile mide yanmasına iyi gelecek gıdalar arasında yer alır.

Ofis kahvaltılarında gerçekleşen bu sohbetlerin yanıtını aslında yine o kahvaltı masalarında yer almaktadır. Sabah kahvaltılarında koyu kahve yerine açık bir çay ya da bitki çayı tercih etmek, hazır pastane poğaçalarına yönelmek yerine lifli meyveler tüketmek, tam tahıllı bir ekmekle hazırlanmış yağsız bir tost ya da az yağlı bir omlet ile güne başlamak sabah başlayıp akşam saatlerine dek sürecek mide yanmalarının da önüne geçmektedir. Kahvaltıyı erken saatlere almak, mümkünse yavaş ve sindirerek yemek, güne kahvaltısız başlamamak da sabah mide yanmalarınızı ciddi oranda azaltır.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra mide sorunları sık karşılaşılan ciddi sorunlardır. Bütün bu yöntemlere rağmen sorunlarınıza çözüm bulamıyorsanız mutlaka bir doktor görüşü almanız gerekmektedir.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

  • Hamilelik değişen hormonların yanı sıra, genişleyen karın bölgesi nedeni ile fiziksel birçok değişikliğin de gerçekleştiği bir dönem olarak bilinmektedir.
  • Hamilelik döneminde salgılanan progesteron hormonunun yanı sıra mideye gerçekleşen baskı nedeni ile mide kapakçığının da hamilelik reflüsünü dolayısıyla mide yanmasını tetiklediği görülür.
  • Bu nedenle hamilelik döneminde mide yanmasına ne iyi gelir sorusu mide ile ilgili olarak yaşanan problemler arasında sıkça yer bulmaktadır.
  • Hamilelikte mide yanmalarını azaltmak için öncelikle anne adayının beslenmesine azami ölçüde özen göstermesi gerekmektedir.
  • Kahve, asitli içecekler, limon, sirke, domates gibi asit oranı yüksek yiyecekler, baharatlı gıdalar, işlenmiş et ürünleri ve kızartma başta olmak üzere yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.

Hamilelikte Mide Yanması Kaçıncı Haftada Başlar?

2. veya 3. trimester döneminde yani hamileliğin son aylarında başlayabilir. Genellikle 20. haftadan sonra mide yanması başlayabilir.

Alkolden Sonra Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

  • Alkol kullanımı sonrası mide yanması çok sık rastlanan sorunlardan biridir. Mide şişkinliği ve yanmasına ne iyi gelir sorusu alkol alımı sonrası sıklıkla sorulmaktadır.
  • Alkollü içeceklerin yüksek asit oranı, bazılarının mayalı yapısı, vücutta ciddi su kaybına sebep oluşu ve çoğu zaman alkolle birlikte tüketilen gıdaların mide hassasiyetini arttırışı nedeniyle alkol alımı ile mide yanması görülebilmektedir.
  • Bu sorunun çözümü özellikle alkol alımını takip eden gün içinde probiyotik ağırlıklı beslenmekten, örneğin kefir ya da ev yoğurdu tüketmekten geçmektedir.
  • Alkol sonrası mide yanmasının önüne geçmek için basit tedbirlerin alınması sıkıntıların bir nebze de olsa azalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Alkol kullanımı sonrası sorulan soruların başında mide yanmasına soda iyi gelir mi sorusu gelse de alkol kullanımının hemen sonrasında soda içmek uzmanlar tarafından önerilmemektedir. Ancak takip eden gün tüketilen soda vücudun alkali değerleri açısından da faydalı olacaktır.
  • Alkol alımı sonrası mide asidini dengeleyecek kepekli gıdalar, leblebi ya da kraker tüketilebilir. Alkol alırken bir yandan da kaybedilen suyu dengeleyecek ölçüde su içilmesi vücudun su dengesi ile alkali dengesini korumaya yardımcı olurken, mide rahatsızlıklarının da önüne geçilmesini sağlayacaktır.

Kustuktan Sonra Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

  • Mide bulantısı bazen beraberinde kusmayı, akabinde mide yanmasını getirmektedir. Bunun sebebi genellikle midenin tamamen boşalmasının ardından midedeki asit oranının artması ve kusma sırasında mideden mide asidi çıkışı olmasıdır.
  • Kusma sonrası mideyi rahat tutacak ve midedeki asit oranını dengeleyecek şekilde beslenmek en önemli tedbirlerin başında gelmektedir.
  • Sık sık ve az az su içerek kusma ile gerçekleşen su kaybı telafi edilirken, mide asidinin tahriş ettiği yemek borusu ve midedeki yangıya da çözüm bulunabilmektedir.
  • Çok bilinen bir sağlık sorunu olarak gastrit de bulantıya neden olabilmektedir. Bu nedenle bulantı konusunda gastrit mide yanmasına ne iyi gelir sorusu da sıklıkla yanıtı aranan sorular arasında yer alır.
  • Muhakkak doktor kontrolünde olması gereken gastrit hastalarının hafif, yağsız yiyecekler tüketmelerinin bulantıyı rahatlattığı bilinmektedir.
  • Sık aralıklarla küçük porsiyonlarda yemekler tüketmek, hafif çorbalar içmek, haşlanmış sebzelere yönelmek, sütten uzak durmak yine midenizdeki yanmayı tetiklememek için alınacak tedbirler arasındadır.

Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir?

  • Endoskopi
  • Röntgen, ultrason veya MRG
  • Asit testleri
  • Laboratuvar testleri

Mide Yanması Nasıl Önlenir?

  • Mide yanmasına neden olan kızarmış, asitli, baharatlı, acılı, şekerli, şuruplu, alkollü gıda ürünlerinden ve sigaradan uzak durulmalı,
  • Gece yatmadan hemen önce büyük porsiyonlarla yemek yemekten veya içecek içmekten kaçınılmalı,
  • Obezite gibi kilo aşımlarına önlem alınmalı veya ideal kilo için gerekli diyetler uygulanmalı,
  • Yatış ve uyku pozisyonunu mideyi rahatlatacak şekilde hafif yüksek ayarlamalı,
  • Stres ve kaygıyı gün içinde yönetebilmeli ve yüksek kaygıyı tetikleyen düşünce ya da davranışlardan uzak durulmalı,
  • Vücudu sıkıştıran ve rahatsız eden dar giyeceklerdense daha rahat kıyafetlere yönelmeli.

Mide Yanması Olanlar Nasıl Beslenmeli?

  • Yeşil yapraklı sebzeler ile hazırlanan taze salatalar (marul, maydanoz, dereotu, salatalık, nane vs.)
  • Su oranı yüksek asit içeriği düşük meyveler (kavun, armut, muz vs.)
  • Yulaf ezmesi ile hazırlanan smoothie veya lapa,
  • Yoğurt, kefir gibi probiyotik gıdalar, (laktozsuz seçenekleri tercih edilebilir)
  • Zencefil,
  • Tam tahıllı ekmek veya tam tahıllı gıdalar,
  • Pirinç lapası veya pilavı,
  • Tavuk, balık etleri,
  • Patates, (haşlanmış)
  • Yumurta. (haşlanmış)
mide yanması belirtileri

Şiddeti devam eden ve geçmeyen mide yanması problemi için vakit kaybetmeden size en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı ve listede sözü geçen besinleri tüketmeden önce alerjinizin olup olmadığından emin olmanızı tavsiye ederiz. Sağlıklı günler!

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Mide Ağrısına İyi Gelen Evde 10 Çözüm

Mide Üşütmesine Ne İyi Gelir? Belirtileri, Evde 10 Çözüm

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Bitkisel Çözüm

Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? Neden Olur? İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel bakım konularını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride çeşitli hastalıklar için evde bitkisel çözüm önerileri, besleyici fonksiyonel gıda takviyeleri, doğal cilt ve saç bakımı maskesi tarifleri ile uygulanışları, kilo kontrolüne yardımcı diyet listeleri ve sağlıklı beslenme programları yer almaktadır. İlgili besinin, ürünün ya da diyet listesinin etkileri her bünyede değişkenlik gösterebilir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek yan etkilerden sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.