Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

tarafından
46
Oruçluyken Adet (Regl) Olmak Orucu Bozar Mı?

Adetliyken (Regl) Oruç Tutulur Mu?

Ergenlik döneminden başlayıp menopoz dönemine kadar devam eden vajinal kanamalar, regl veya adet olarak tanımlanır. Regl döneminin süresi ve kanama miktarı bünyeden bünyeye değişkenlik gösterir. Her 21 ila 35 günde bir kez kadınlar regl olur. Regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

Hormonların etkisi ile yaklaşık bir aylık süreçte rahim iç yüzeyinden kanın atılması durumudur. Oruçluyken regl olmak pek çok kadının başına gelebilir. Biz de oruçluyken adet olmak orucu bozar mı sorusunun yanıtını sizin için araştırdık. İşte detaylar…

İlginizi çekebilir: Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

oruçluyken adet olmak orucu bozar mı

Oruçluyken Adet Olmak Orucu Bozar Mı?

Pek çok kadın oruçluyken adet olmak orucu bozar mı Diyanet bu konuda ne söylemiştir, merak etmektedir: Oruçluyken adet olunca oruç bozulmaktadır; yani oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu sorusunun cevabı nettir ve evet oruç bozulur. Kadınlar regl süresi bittiğinde sonrasında orucunu kaza etmesi gerekir.

“Oruca niyetlenen bir kadın gün içinde adet görmeye başlarsa ne yapmalı?” sorusuna Diyanet’in cevabı şöyledir:

“Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 276)”

Oruçken gün içinde adet olan bir kadının iftar vaktine kadar oruçlu durması gerekmez. Adet görmeye başladığınız an orucunuz bozuldu demektir. Sadece evde oruçlu kimseler varsa onların yanında yiyip içmemesi gerekmektedir. Lohusalık zamanlarında da kadınların oruç tutmaması gerekir.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Âdet ve lohusalık hâlindeki bir kadının namaz kılması ve oruç tutması haramdır. Bu durumdaki kadının namazı ve orucu sahih olmaz. Fakihler bu konuda görüş birliği içindedirler (Şâfiî, el-Ümm, 1/76-77; Sahnûn, el-Müdevvene, 1/151; Haddâd, el-Cevhera, 1/29; İbn Hazm, el-Muhallâ, 1/380; Merğinânî, el-Hidâye, 1/33-34; İbn Kudâme, el-Muğnî, 1/223-224; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 2/371; Şevkânî, es-Seylü’l-cerrâr, 1/300).

Âdet süresince terk edilen namazların kazâ edilmeyeceği, oruçların ise temizlendikten sonra tutulacağı hususlarında da bütün mezheplerin görüş birliği vardır (İbnü’l-Münzir, el-İcmâ‘, 47-48; Nevevî, Şerhu Müslim, 4/26; San‘ânî, Sübülü’s-selâm, 1/105; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, 1/123).

Söz konusu icmânın dayanağı Hz. Peygamber’in (s.a.s.) hadisleri ve sahabe uygulamasıdır. Nitekim Hz. Âişe bu konuda kendisine sorulan bir soru üzerine; Resûlullah döneminde âdet gördüklerinde tutmadıkları oruçları kaza etmekle emrolunduklarını, kılmadıkları namazları ise kaza etmekle yükümlü tutulmadıklarını söylemiştir (Buhârî, Hayız, 20 [321]; Müslim, Hayız, 69 [335]).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Hanefi mezhebine göre oruçluyken adet olmak orucu bozar. Kahverengi lekeler adet bittikten sonra da sürebilmektedir. Kadınların adet olmaya başladıktan sonra oruca ara vermeleri gerekir. 10 güne kadar kanamaları normaldir. 10 günden sonrası ise özür kabul edilir. Kahverengi leke görülmesi 10 günlük sürenin içerisinde ise oruç bozulur. 10 günden sonraki lekeler adet bitmiş sayılacağı için orucu bozmaz.

Bir kadın oruçlu iken adet olursa adetini bozmak durumundadır. İslam âlimleri bu konuda görüş birliği içerisindedir. Adetli kadının oruç tutması haram olarak kabul edilmektedir. Yani oruçluyken kadın adet olup orucunu bozarsa fıkhın bir hükmünü yerine getirmiş olacaktır ve sevap kazanacaktır.

Adetliyken Oruç Tutulur Mu?

Kadın sağlığı için dinimizce adetliyken oruç tutulması uygun görülmez. Adet gören kadınlar, regl dönemi bittikten sonra oruç tutmaya başlayabilir; tutamadıkları gün sayısı kadar sonrasında kaza edebilirler. İslam’da regl döneminde olan kadınlara oruç tutmak veya namaz kılmak zorunlu değildir.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Kadınlar âdet ve lohusalık denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.

Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bugünün orucunu da kaza eder (Merğinânî, el-Hidâye, 1/126). İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranılması doğru değildir. Ancak Ramazan’ın hassasiyetine riâyet ederek başkalarının yanında yiyip içilmemesi uygun olur.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

El Kesilmesi veya Kanaması Orucu Bozar mı?

El kesilmesi ve kanaması orucu bozmaz. Burun kanamasında eğer kan ağzınızdan mideye giderse orucunuz bozulabilir. İç huzursuzluk yaşadığınız takdirde, orucunuzu daha sonra kaza etmeniz önerilmektedir.

“Allah, hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez. (Herkesin) kazandığı (iyilik) lehine ve işlediği (kötülük) ise aleyhinedir. Rabbimiz, eğer unuttuk ve hata yaptıysak, bizi hesaba çekme.” (Bakara Sûresi:286)

Adet Kanaması Ne Kadar Olursa Oruç Bozulur?

Adet kanamasının miktarı kişiden kişiye değişmekle birlikte adet kanaması her daim orucu bozmaktadır.

Adet Lekesi Oruca Engel mi? Kahverengi Leke Orucu Bozar mı Diyanet Cevabı Nedir?

Diyanetin açıklaması şu şekildedir:

“Düzenli adeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren adet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Ancak on gün geçtiği halde akıntı devam ediyorsa mutat olan âdetinden sonraki akıntılar adet değil özür kanıdır. Akıntısı on günden fazla devam eden bir kadın, “özür sahibi” kimselerin yaptığı şekilde abdest alır ve namazını kılar (Mevsıli, el-İhtiyar, I, 99).”

Adet Olduktan Sonra Ne Zaman Oruç Tutulur?

Adet günlerinin sürelerini kadınlar kendileri en iyi bilirler, adet bittikten sonra yine oruç tutulabilir, uygun bir dönemse tutulamayan oruç kaza edilebilir. Diyanet’in bu konudaki şu açıklaması yardımcı olabilir:

“Adet süresi Hanefîlere göre en az üç, en çok on gün olabilir. Adet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.”

Oruçluyken Regl Olan Kadın Ne Yapmalı?

Oruçluyken gün içinde regl olduysanız orucunuzu bozmanız gereklidir. Bu aşamada saat önemli değildir; sabah, öğlen ya da iftara az bir vakit kala da orucunuzu bozabilirsiniz. Regl bitimine kadar oruç tutulamaz.

oruçluyken adet olmak orucu bozar mı

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 14 Faydası

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.