Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

tarafından
41
Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Ağda Yapmak Orucu Bozar Mı?

Ramazanın gelmesiyle beraber oruç tutacak kişiler tarafından oruçluyken nelerin yapılıp yapılmayacağı merak edilmeye başlandı. Dolayısıyla düzenli, temiz ve hijyenik kişiler tarafından oruçluyken ağda yapılır mı sorusunun cevabı merak ediliyor. Oruçluyken ağda yaptırılır mı Diyanet bu konuya açıklık getirdi.

Ağda yapmaya daha doğrusu kişisel hijyene her daim dikkat etmek gerekir. Ancak oruç tutmak gibi kimi incelikli dönemlerde orucunu bozmak istemeyenler oruçluyken kuaföre ağda yaptırılır mı sorusuna yanıt arıyor. Sizin için oruçluyken ağda yapıp yapamayacağınızı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yanıtları neticesinde derledik. Şimdi gelin, oruçluyken ağda yapıp yapamayacağınızı detaylı bir şekilde inceleyelim…

oruçluyken epilasyon yaptırılır mı

Oruçluyken Ağda, Epilasyon Yaptırılır Mı?

Oruçluyken ağda yaptırmanın belirli şartları vardır. Kadın veya erkekler için avret yerlerinin görülmemesi durumunda ağda yaptırmanın bir sakıncası yoktur. Ancak, avret yerlerinin görüneceği şekilde ağda yaptırmak orucu bozar.

Kişinin kendisinin herhangi bir bölgesinin kıl ve tüylerini temizlemesi orucu bozmaz. Ancak bu işlemi bir başkasına yaptırmak süreci etkilemektedir.

Bu konuda Diyanet İşleri’nin detaylı açıklamasına göz atalım:

Din İşleri Yüksek Kurulu

Oruçluyken vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Oruç genellikle yemek yemek ve bir şeyler içmekle bozulur. Herhangi bir yerinizi temizlemek için ağda yapmanız orucu bozmaz.

Kıl almak ve aldırmak orucu bozan durumlar arasında yer almaz. Fakat Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli ise, diz kapağı ile göbek arasıdır. Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin kadına veya erkeğe gösterilmesi caiz değildir.

Dolayısıyla ağda yaptıracak kişinin avret mahalli olan yerlerini kadına veya erkeğe açması helal değildir. Ağda işlemini uygulayan kişinin de avret mahalli bölgelere bakması helal değildir. Hatta dokunmaması gerekmektedir. Oruçluyken bikini bölgesine ağda yapılır mı sorusunun cevabı bu durumda hayır olur.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Oruçluyken Makyaj Yapılır mı?

Makyaj uyguladığınızda orucunuz bozulmamaktadır. Makyaj malzemeleri gıda ürünü değildir ve ağız yoluyla alınmaz. Ruj sürerken meyve ya da bir gıdanın esansını taşımamasına (çilek, vişne, vanilya, Hindistan cevizi, kakao vs.) dikkat edilmelidir. Saça uyguladığınız boya ile de orucunuz bozulmaz.

oruçluyken makyaj yapılır mı

Oruçluyken Diş Fırçalanır mı?

Diş fırçalarken boğaza su kaçırmadığınız sürece orucunuz bozulmaz. Ancak diş macunu veya suyun boğaza kaçması durumunda orucunuz bozulmaktadır. Bu durumları yaşamamak için dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması önerilmektedir. Ağız bakımını sahurda iyi yapmadığınız takdirde, ağzınızda kokular oluşabilir. Oruçluyken ağız kokusu problemleri yaşıyorsanız ağız bakım spreyi kullanmanızda yarar vardır.

İlginizi çekebilir: Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

oruçluyken diş fırçalamak

Oruçluyken Duş Alınır mı?

Oruçluyken duş almanızın hiçbir sakıncası yoktur. Fakat duş alırken ağza, burna ve kulağa su kaçırmamanız gerekir. Yani oruçlu iken gusül abdesti alan bir kişi ağza ve burna su verirken dikkatli olmalıdır. Kişi oruçluyken duş alabileceği gibi havuz veya denizde de yüzmesinde hiçbir sakınca yoktur. Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre; saç, sakal ve tırnak temizliği yapmak orucu hiçbir şekilde bozmaz.

İlginizi çekebilir: Oruçluyken Banyo Yapılır Mı? Duş Almak Orucu Bozar Mı?

oruçluyken duş alınır mı

Aşı Olmak veya İğne Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Besin değeri taşımayan iğne, serum ve aşılar orucu bozmamaktadır. Eğer oruçluyken tedavisi devam eden bir hastalığınız varsa, iyileştiğinizde oruçlarınızı tutmanız önerilir. Ancak oruçları kaçırmak istemiyorsanız, iğneleri iftardan sonra veya imsaktan önce yaptırmanız yerinde olur.

Oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptırmak ağızdan aşı olanların orucu bozulur.

Şeker hastalarının kullandığı insülin iğnesi orucu bozmaz. Şeker hastaları oruç tutarken sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Bu kişiler oruç tutmadıkları gün sayısınca fidye verirler.

İlginizi çekebilir: Covid-19 Aşısı Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

oruçluyken aşı yaptırmak orucu bozar mı

Kulak, Burun ve Göz Damlası Orucu Bozar mı?

Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır; fakat kulak zarı bu kanalı tıkarsa ilaç boğaza ulaşmaz. Bu sebeple orucunuz bozulmaz. Burun damlası burun çeperleri tarafından emilmektedir. Bu da orucu bozacak düzeyde değildir. Göze damlatılan ilaç miktar olarak çoktur. Ancak mideye ulaşmadığından orucu bozmaz.

İlginizi çekebilir: Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

göz damlası orucu bozar mı

Ramazanda Ağda Yapmak Günah mı? Ramazanda Ağda Yaptırmak Orucu Bozar mı?

Oruçluyken ağda yapılır mı Diyanet tarafından cevaplanan bir sorudur. Herhangi bir yerinizi temizlemek için ağda yapmanız orucu bozmaz günah da değildir. Oruçluyken kıl almak mekruh mu sorusunun cevabı da buna paralel olarak hayırdır.

Vücut Temizliği Yapmak Orucu Bozar mı?

Vücut temizliği yapmak orucun kuralları çerçevesinde yapılırsa orucu bozmaz. Kendi kendinize, yalnızken vücut temizliği yapabilirsiniz.

Özel Bölgeye Ağda Yapmak Orucu Bozar mı?

Özel bölgeye kendiniz ağda yapabilirsiniz, orucunuz bozulmaz. Ancak özel bölge, avret yeri olduğu için bir başkasına bu bölge için ağda yaptırmak veya yapmak orucu bozar.

oruçluyken ağda yapılır mı

Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Parfüm, Kolonya, Deodorant Orucu Bozar Mı?

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 14 Faydası

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.