Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

tarafından
46
Oruçluyken Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Burun Kanadığında Oruç Bozulur Mu?

Oruç tutarken herhangi bir nedenden burnunuz kanadığında orucun bozulup bozulmadığı konusunda kararsız kalabilirsiniz. Ramazanda burun kanaması neden olur diye merak ediyorsanız, burun kanamasının açlıkla bir ilgisi olmadığını belirtelim. Ramazanın sıcak günlere denk geldiği zamanlarda havanın etkisiyle burun kanaması olabilmektedir. Elbette burun kanamasının birçok farklı sebebi de olabilir, kişiye özel neden sorgulanmalıdır.

Burun kanadığında, bu kan sızıntısı bilinçli olarak ağızdan alınmadığı için orucu bozmaz. Ancak kanamanın şiddeti ve geniz yoluyla mideye ulaşması hakkında bazı görüşler vardır. Bu içeriğimizde burun kanamasının ve burundaki kanın orucu bozup bozmaması üzerine duracağız. Ramazan veya herhangi bir oruçta burun kanaması yaşandığında oruca ne gibi etkileri var, birlikte inceleyelim.

İlginizi çekebilir: Oruçluyken Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

burun kanaması orucu bozar mı

Burun Kanaması Orucu Bozar Mı?

Diyanet İşleri’nin hazırladığı kaynaklar incelendiğinde orucu bozan şeylerin geniz yolundan vücuda girmesi gerekir. Geniz yolundan giren her türlü sıvı, orucu bozmaktadır. Dini kaynaklar, bu konuda en net yanıtları size sunar. Burundan gelen kan, ağızdan bilinçli şekilde alınmadığı için orucu bozmaz.

Burun kanaması orucu bozmaz; ancak burun kanamasının şiddeti önemlidir. Ufak kanamalar, burundan dışarı çıkıyorsa orucunuz bozulmamaktadır. Güvenle iftara kadar bekleyebilirsiniz.

Kan çok fazlaysa bu durumda bilmeniz gereken bazı detaylar var. Yatar pozisyonda burnunuz kanadıysa ve geniz yoluna aktığını hissediyorsanız; yani kanı yutmuşsanız orucunuz bozulmuştur, diyebiliriz. Dini kaynaklarda burun kanamasının orucu bozma hali, kanın yutulma durumunda gerçekleşir. Burnu kanayan kişiler, kanı yutmuşsa daha sonrası için kaza orucu tutmalıdır. Bu durum bilerek orucu bozmak yerine geçmediği için kefaret gerektirmez.

Ramazan ayında tuttuğunuz oruç gününde, burnunuz kanadıysa ve yutup yutmadığınız konusunda kararsız kalıyorsanız; ramazan ayı bittikten sonra o gün için kaza orucunu kendi isteğinizle tutabilirsiniz. Burun kanaması yaşayan kişiler, bilmeden bu kanı yutarsa orucun bozulmadığına dair kaynaklar da yer almaktadır.

Burun kanaması uyku halinde yaşanırsa ve siz uyku halinde kanı yuttuğunuzu düşünüyorsanız; orucun bozulmamıştır, oruca devam edebilirsiniz. Gün içinde uyanıkken herhangi bir nedenden dolayı burnunuz kanıyorsa; başınızı aşağı doğru indirerek burundaki kanın dışarı çıkmasına yardım edebilirsiniz. Böylece orucu riske atmamış olursunuz.

Bilmeden kan yutan kişiler için şöyle bir ayeti hatırlatmak gerekir:

“Allah, hiç kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez. (Herkesin) kazandığı (iyilik) lehine ve işlediği (kötülük) ise aleyhinedir! Rabbimiz, eğer unuttuk veya hata yaptıysak, bizi hesaba çekme.” (Bakara Sûresi: 286)

Burun kanadığı durumda, kişilerin tükürme imkanı vardır. Çünkü burundan akan kan, genize doğru ilerler. Eğer kişi genize kadar gelen kanı tükürmez de yutarsa; bozulan orucun kazasını daha sonra tutmalıdır.

İlginizi çekebilir: Parfüm, Kolonya, Deodorant Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Burun Kanaması Durumunda Ne Yapılır?

Nafile, kaza, ramazan ya da kefaret oruçlarını tuttuğunuz bir gün içinde burnunuz kanadığında derhal başınızı öne ve aşağıya doğru eğin ve kanın dışarı çıkmasını sağlayın. Temiz bir ıslak mendil kullanarak burun içindeki kanı temizleyebilirsiniz. Eğer çok şiddetli bir kanama meydana geldiyse öncelikle en yakın sağlık merkezine gidip kanamanın durması ve nedeni için destek alabilirsiniz.

Küçük bir bölgede burun kanaması meydana gelmişse ve geniz yoluna kanın gitmediğini düşünüyorsanız burun temizliği yapıp oruca devam edebilirsiniz. Kaza, darbe, tansiyon yükselmesi gibi ciddi durumlarda orucun kazasını sonradan yapma hakkına sahip olduğunuz için öncelikle sağlığınızı düşünerek hareket etmelisiniz. Bu gibi bir durumda kefaret gerekmez; daha sonra 1 gün kaza orucu tutabilirsiniz.

Diyanet açıklamasında da yer aldığı gibi burun kanaması orucu bozmaz; ancak çok akıntı varsa ve bu akıntı genizden boğaza kaçıyorsa orucun bozulması gündeme gelmektedir. Sağlığınızı koruma altına aldıktan sonra sonraki günlerde orucunuzu telafi edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Oruçluyken Banyo Yapılır Mı? Duş Almak Orucu Bozar Mı?

Burun Kanaması Abdesti Bozar mı?

Burun hınkırmak abdest alırken yapılan bir eylemdir ve orucu bozmaz. Çok zorlama olursa ve kan gelirse risk oluşabilir. Burun kanaması akıntı halindeyse abdesti bozar.

Kadınlarda Adet Dışı Kanama Orucu Bozar mı?

Kadınlarda adet dışı kanama orucu bozmaz. Eğer düzensiz adet görme durumu varsa bununla ilgili Diyanet’in açıklaması şöyledir:

“Üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir. On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır. İki âdet arasındaki temizlik süresi de 15 günden az olmaz.”

Kan Yutmak Orucu Bozar mı?

Bu sorunun çok benzeri Diyanet İşleri tarafından şöyle yanıtlanmıştır:

“Diş kanaması orucu bozmaz. Ancak çıkan kan, karıştığı tükürüğe eşit veya daha fazla olursa yutulması hâlinde oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Daha az miktarda olan kan ise dikkate alınmaz” (Haddâd, el-Cevhera, I, 173).”

burun kanaması orucu bozar mı

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruçluyken Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.