Oruçluyken Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

tarafından
63
Oruçluyken Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Burun Spreyi Kullanılır Mı?

Burun spreyi, burun içine uygulanan tıbbi desteklerden biridir. Genellikle solunumu rahatlatmak ve burun içindeki akıntıları rahatlatmak için kullanılır. Mevsim geçişlerinde polenlerden etkilenen ve solunum yolu güçlüğü çekenler, doktor önerisiyle burun spreyi kullanabilir.

Peki sağlık için etkili olan burun spreyi orucu bozar mı? Oruç tutan bir kişi oruçluyken burun spreyi kullanabilir mi? Bu konuya açıklık getirdiğimiz yazımızda merak ettiğiniz detayları paylaşacağız.

İlginizi çekebilir: Parfüm, Kolonya, Deodorant Orucu Bozar Mı?

burun spreyi orucu bozar mı

Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Burun spreyi kullanmak zorunda kalan oruçlu kişiler, tedavi amaçlı verilen burun spreyini rahatlıkla kullanabilir. Çünkü burun spreyi kullanmak orucu bozmuyor. Bu konuda endişelerinizden uzaklaşabilirsiniz.

Orucu bozan durumlardan olmayan burun spreyi, burun içine akarken belirli bir miktarı burun içinde bulunan çeperlere yapışır. Burun spreyi genellikle burun içine akıtıldığında, 0,06 cm3 damla çıkar. Bu oranın yarısı burun çeperlerine takılır yarısı da mideye iner. Ancak yemek olmadığı için ve tedavi amaçlı olduğu için orucu bozmaz.

Burun spreyinin orucu bozmaması, oruç tutanları rahatlatmaktadır. Çünkü kronik hastalığı olan ya da ramazan ayında burun spreyi kullanmak zorunda kalan tedavilerini ertelemeyi düşünür. Ancak bu durum tedavi ertelemeyi gerektirmez.

Ağız içindeki nemle neredeyse eşdeğer oranda olan burun spreyi, orucu bozan bir etken olarak görülmemektedir. Püskürtme yoluyla uygulanan burun ilaçlarını oruçluyken kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Oruç tutanlar spreyi güvenle kullanabilir.

Bazı burun spreyleri, damla halinde satılmaktadır. Bu ilaçlar başınızı geriye doğru attığınızda burun içine damlatma yöntemiyle kullanılır. Tıpkı sprey gibi burun damlası da orucu etkilemez. Abdesti bozmaz. Güvenle burun damlasını kullanarak rahatsızlığınızı tedavi edebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Duş Almak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Burun Spreyini Kullandığımızda Burnumuz Kanarsa Oruç Bozulur mu?

Burun içindeki kılcal damarlar çok hassastır. Ancak bazı kişilerde bu kılcal damarlar daha hassas olabiliyor. Şayet burun spreyi kullanırken burnunuz kanarsa; orucun bozulup bozulmadığını düşünerek endişe içinde kalabilirsiniz.

Eğer burun içinden gelen kan çok fazlaysa ve yutmuşsanız orucunuz bozulur. Ancak spreyin basıncından dolayı kılcal damarınız zarar görmüşse ve çok az miktarda kan gelmişse; orucunuza devam edebilirsiniz.

Zaman zaman burun spreyini kullanırken burnu kanayan kişiler, orucun bozulduğunu düşünür. Kanın miktarı ve yutup yutmadığınız orucun devamını şekillendirecektir. Tedaviniz için gerekli olan burun spreyini, oruçluyken kullanabilirsiniz. Daha kısa sürede iyileşmek ve daha iyi nefes almak için burun spreyinizi düzenli şekilde kullanabilirsiniz.

Nefes Açan Burun Spreyi Orucu Bozar mı?

Bu konuda da rahat olmanızı ifade edebiliriz. Üst solunum yollarını tedavi etmek amacıyla önerilen burun spreyleri orucun bozulmasına neden olmuyor.

Eczaneden aldığınız burun spreyleri, tedavi amaçlı kullanıldığı için orucu bozan durumlara girmiyor. Üstelik bir gıda olmadığı için oruç tutarken rahatlıkla doktorunuzun önerisini dikkate alabilirsiniz. Çünkü nefesi rahatlatan burun spreyi orucu bozmaz.

Burun Tıkanıklığı için Önerilen Burun Spreyi Orucu Bozar mı?

Doktorunuz size burun spreyi önermişse ve kullanmanız gereken günlerde oruç tutuyorsanız içiniz rahat olsun. Yukarıda da ifade edildiği gibi burun spreyleri gıda değildir. Mideye inmez. Burun içine gelen sıvının yarısı akar yarısı burun içinde kalır.

Tedavi amaçlı bir maddeyi burnunuza aldığınız için orucun bozulma durumu gündeme gelmez. Soğuk algınlığı ya da herhangi bir durumdan ötürü burun spreyini oruç tutarken kullanmak isterseniz tedavinizi ertelemeden yapabilirsiniz.

Burun Spreyi Orucu Bozar mı? Diyanet Cevabı

Yanıt şöyledir: “Burun spreyi yeme içme yani gıdalanma anlamı taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz.”

Din İşleri Yüksek Kurulu

Tedavi amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm3’tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da mazmazadan (ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?

burun spreyi orucu bozar mı

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruç Tutmanın Sağlığınız İçin Bilimsel 10 Faydası

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.