İğne, Aşı ve Enjeksiyon Orucu Bozar mı?
Ramazan ayının yaklaşması ile beraber birçok kişi, orucun bozulma durumuna dair en doğru bilgilere ulaşmak istiyor. Merak edilen sorulardan biri olan iğne olmak orucu bozar mı, oruç tutacak kişileri yakından ilgilendiriyor.
Oruç tutarken iğne yaptırmak durumunda olanlar, iğnenin orucu bozup bozmadığını bilmek istiyor. İğne olmak orucu bozar mı bozmaz mı konusuna değindiğimiz bu içerikte, aklınıza takılan birçok soruya yanıt bulabilirsiniz.
İğne Olmak Orucu Bozar mı?
Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, iğne olmak orucu bozmaz. Orucun bozulması için gıda alımı ve keyif veren işlerin yapılması gerekiyor. İğne olmak da sağlık için gerekli bir durum olduğundan kişilere keyif vermemektedir.
Keyif vermediği ve gıda alımına neden olmadığı için iğne olmak orucu bozmaz. Hastalık ve tedavi için yapılan iğneler, orucun bozulmasına bir sebep değildir.
İğnenin içeriğinde gıda desteği varsa, keyif veren bir enjeksiyon uygulanıyorsa bu durumda oruç bozulur.
Ramazan ayında ya da oruç tutulan günlerde, gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların orucu bozulmaktadır. Acil durum vakasında, tedaviye gerek duyulan iğnelerin yapılmasında oruç bozulmamaktadır.
Kişiler oruç tutmaları için herhangi bir engele sahip değilse, saati esnek olan iğnelerini iftardan sonra yaptırarak daha rahat hareket edebilirler.
Kronik hastalar için önerilen iğnelerin saatinde yapılmasına dikkat etmeliler. Kronik hastaların hem oruç tutma hem de iğne yaptırma konusunda, hastalığı takip eden doktordan bilgi alması daha sağlıklı sonuç verebilir. Oruç tutmak, uzun saatler aç kalmak hasta veya önemli ilaç kullanan kişilerin sağlığını etkileyebileceğinden, mutlaka doktordan fikir alarak hareket edilmesi önerilir.
Aşı Olmak Orucu Bozar mı?
Aşı, hastalıkların tedavi edilmesi için uygulanan bir enjeksiyon türüdür. Kişilere keyif vermez ve gıda desteği sağlamaz. Oruçluyken uygun görülen aşıları yaptırabilirsiniz.
Aşı olmak, orucu bozmaz. Din İşleri Yüksek Kurulu, aşının ve tedavi amaçlı yapılan iğnelerin orucu bozmadığını ifade etmektedir.
Aşının ve iğnenin besin değerinin olmaması, bu süreçte önemlidir. Hastalık tedavi edici iğne ve aşılar, orucun bozulmasına engel değildir. Örneğin sağlık ocağı tarafından önerilen aşılarınızı, oruç tuttuğunuz günlerde yaptırabilirsiniz. Covid aşıları gibi tedavi edici ve önleyici aşılar, oruçluyken yapılabilir. İğnenin ve aşının, vücudunuza en uygun bölgeden yapılması gerekiyorsa yaptırabilirsiniz. Kalça ya da koldan yapılan enjeksiyonlar orucunuzu etkilememektedir.
Oruçken İğne Olmak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hangi İğneler Orucu Bozmaz?
Diyanet tarafından açıklanan bilgiler doğrultusunda, yaşanan ağrıyı dindirmek, hastalığı tedavi etmek amaçlı yapılan iğneler orucu bozmaz. Ancak rutin için vücudun direncini artırmak ve vücuda iğne yoluyla gıda vermek gibi amaçlarla uygulanan enjeksiyonlar orucun bozulmasına neden olur.
Ağrı Kesici İğne Yaptırmak Orucu Bozar Mı?
Diyanet Kurulu tarafından ifade edilen bilgilere göre, salgın hastalıklar için yapılan aşılar ve ağrıyı dindiren iğne türleri orucu bozmamaktadır. Hastalığı tedavi etmek amaçlı, doktorun uygun gördüğü ağrı kesici iğneleri, oruç tutarken yaptırabilirsiniz.
Hanefilerde İğne Orucu Bozar Mı?
Orucun bozulma durumları, mezheplere göre değişmektedir. Hanefiler için iğne, orucu bazı durumlarda bozar. Ebû Hanîfe (ö. 150/767)’ye göre, karın boşluğuna veya beyin içine kadar ulaşan, derin yaralara sürülen ilâçlar, karın boşluğuna veya beyne ulaşırsa oruç bozulmaktadır. Bu durumda bozulan orucun kazası gerekli olur.
Damardan İğne Yapmak Orucu Bozar Mı?
Oruç tutarken iğne yaptırmanız, bazı durumlarda orucun bozulmasına sebep olur. Özellikle de gıda ve vitamin içeriğine sahip olan iğnelerin, damar yoluyla vücuda girmesi, orucu bozar. Besin değeri taşıyan enjeksiyonlar, damardan alınıyorsa, orucunuz bozulmuş sayılır.
Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Balgam, Tükürük Yutmak Orucu Bozar Mı?
Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?
Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı
Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.