Oruçluyken Lazer Epilasyon Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

tarafından
57
Oruçluyken Lazer Epilasyon Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Lazer Epilasyon Orucu Bozar Mı?

Vücuttaki istenmeyen tüy ve kılların temizlenmesi için uygulanan lazer epilasyon, oruç tutanları ikilemde bırakan bir durumdur. Oruçluyken lazer epilasyon yaptırmak isteyenler, orucun bozulup bozulmayacağını merak etmektedir. Pek çok yerde lazer epilasyon seansları, paket olarak yapılmaktadır. Bu demektir ki, ortalama 1 yıllık lazer epilasyon paketi ramazan ayına da denk gelebilir. Böyle durumlarda, oruç tutan kişiler lazer epilasyon yaptırmak konusunda kararsız kalır.

Lazer epilasyonun, Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamasına göre yapılan bölgeye göre orucu etkilemesi söz konusudur. Oruçluyken, özel ve mahrem bölgelere sizin dışınızda bir başka kişinin uyguladığı lazer epilasyon işlemi dinen caiz değildir. Evinizde, kendi imkanlarınızla lazer epilasyon cihazı ile kendi temizliğinizi yapabilirsiniz. Şimdi, dilerseniz oruçken lazer epilasyon yaptırmak hakkında konunun detaylarına değinelim.

lazer epilasyon orucu bozar mı

Oruç Tutarken Lazer Epilasyon Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda, vücudun herhangi bir bölgesi için yapılan kıl veya tüy alma işlemi yani lazer epilasyon orucu bozmaz.

Bir şeyleri bilinçli şekilde yiyip içmek, cinsel ilişkide bulunmak, vitamin ve besin desteği sağlayan takviyeleri almak orucu bozar. Ancak kişinin kendisine lazer epilasyon yapması bir temizlik işlemidir ve orucun bozulmasına neden olmaz.

Sadece lazer epilasyon değil, vücuttaki istenmeyen tüylerin temizlenmesi ve uygulanan diğer yöntemler de orucu bozmaz. Çünkü bu işlemler sırasında, vücuda herhangi bir besin ya da sıvı alınmaz. Böylece, oruç tutarken kişiler kişisel bakımlarını yapabilir.

Ancak lazer epilasyonu, dışarıda bir merkezde yaptırıyorsanız bu durumda oruç tehlikeye girer. Oruçluyken bir başkasına, vücudun mahrem yerinin görünmesi dinen caiz değildir.

Bu durumda, lazer epilasyon yaptırırken bölgenin de önemli olduğunu blimelisiniz. Karşınızdaki kadın ya da erkek olsun, vücudunuzun özel ve mahrem bir yerini görmesi dinen helal değildir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Oruçluyken Lazer Epilasyon Yaptırmak Hakkındaki Açıklaması

“Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır. Zaruret olmadan bu yerlerin dışındaki bölgelerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir. Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi bu işlemi uygulayan kişinin de bu kısma bakması ve dokunması helal değildir (Merğinânî, el-Hidâye, 4/368-370).”

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Oruç tutarken lazer epilasyon yaptırmak isteyenlerin, dinen ve bedenen daha rahat hareket etmesi için lazer epilasyon saatlerini iftar sonrasına alması önerilir. Böylece kişiler, orucunu tehlikeye atmadan kişisel bakımlarını en uygun koşullarda yapabilir. Öte yandan, kişinin kendisine lazer epilasyon uygulamasında bir sakınca yoktur.

lazer epilasyon orucu bozar mı

Özel Bölgeye Lazer Yapmak Orucu Bozar Mı?

Lazer epilasyon yapılacak bölgeye göre orucu bozup bozmama durumu değişir. Avret ve mahrem yerlerinizin göründüğü özel bölgelerde bir başkasına lazer epilasyon yaptırmak dinen caiz değildir.

lazer epilasyon orucu bozar mı

Oruçluyken İğne Olmak Orucu Bozar Mı?

Oruçluyken Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruçluyken Ağda Yaptırılır Mı? Diyanet Yanıtladı

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.