Oruçluyken Serum Taktırmak Orucu Bozar Mı?

tarafından
69
Oruçluyken Serum Taktırmak Orucu Bozar Mı?

Oruç Tutarken Serum Alınır Mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, orucu bozan birçok kesin durum vardır. Bunların ilki, oruç tutarken gıda ve besin desteği almaktır. Peki, oruçluyken serum taktırmak ve serum almak orucu bozar mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamalar eşliğinde oruç tutarken serum taktırmak hakkında aklınızdaki soru işaretini giderebilecek faydalı bir içerik ile karşınızdayız. Orucu kesin şekilde bozan durumlar arasında dışarıdan vücuda besin almak yer alır.

Oruçluyken eğer damardan besin ve gıda takviyesi içeren bir serum alırsanız evet, orucunuz bozulur. Eğer serum, hastalığı tedavi etmek amacıyla sadece ilaç içeriyorsa hayır, serum orucu bozmaz. Burada önemli olan kıstas serumun içeriği ve amacıdır.

serum orucu bozar mı

Serum Orucu Bozar Mı?

Orucun kesin olarak bozulması, vücuda bilinçli şekilde gıda ve besin alınması durumunda gerçekleşir. Eğer oruç tuttuğunuz günde serum almak zorunda kalırsanız ve bu serumun içeriğinde besin desteği, vitamin, mineral, takviye gıda varsa, orucunuz kesin olarak bozulur.

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açık ifadelere göre: Kişilerin oruç tutma durumunda aldığı besin değeri olan serumlar orucun bozulmasına neden olur.

Serum bir koşulda orucu bozmaz: Hastalığı tedavi etmek amacı ile uygulanan ilaç içerikli serumların alınmasıdır.

Hastaya damar yoluyla uygulanan serumda besin ve vitamin desteği varsa, vücuda besin gireceği için oruç bozulur. Ancak serumun içinde hastalığı tedavi etmeye yönelik, yardımcı içerikler varsa oruç bozulmaz. Keyif ve besin desteği veren serumlar, orucun bozulmasına neden olmaktadır.

Oruç tutarken hastalığınızı iyileştirmek için serum yaptıracaksanız, içeriğini öğrenip daha rahat hareket edebilirsiniz. Serum uygulayan sağlık çalışanına, oruç tuttuğunuzu ve içeriğini merak ettiğinizi ifade edebilirsiniz. Böylece sizi daha profesyonel şekilde yönlendirebilirler. Serumun içeriğinde besin ve vitamin desteği yoksa, rahatlıkla tedavinize devam edip orucunuzu tutabilirsiniz.

Kronik bir hastalığınız varsa, oruç tuttuğunuz gün içinde serum almak zorunda kalacaksanız, sağlık açısından sorun yaşamamak için orucunuzu erteleyerek tedavinizi tamamlayabilirsiniz. Bu konudaki en doğru bilgiyi, hastalığınızı takip eden hekimden alabilirsiniz. Doktorunuz gün içindeki sağlık durumunuza göre serumun içeriğini ve uygulama saatini belirleyebilir.

serum taktırmak orucu bozar mı

Oruçluyken Serum Almak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Serum Neden Orucu Bozar?

Serumun orucu bozma durumu, keyif veren ve/veya besin desteği sağlayan durumlar için geçerlidir. Kişinin oruçluyken damardan aldığı serumda besin takviyesi, vitamin ve mineral desteği varsa oruç bozulmaktadır. Vücuda besin olarak girdiği kabul edildiğinden, bu gibi durumlarda oruç bozulur. Hastalık için ilaç ve tedavi amaçlı alınan serumlar ise orucu bozmaz.

Hanefi Mezhebine Göre Serum Orucu Bozar Mı?

Orucun bozulma durumları, mezheplere göre farklılık göstermektedir. Hanefi mezhebine göre serum alan bir kişinin orucu, serumda besin ve vitamin desteği varsa bozulur. İlaç amaçlı alınan serum, Hanefi mezhebinde orucu bozmaz.

Serum Yemek Kefaret Gerektirir Mi?

Besin içerikli, vitamin ve mineral desteği sağlayan serumu alan bir kişinin daha sonra bozulan orucu tutması gerekir. Çünkü, hastalığı tedavi etmeye yardımcı olan serumların içinde besin takviyesi varsa oruç bozulur. Bu durumda da kişinin bozulan orucunu sonra kaza etmesi gerekir. Oruçluyken bilinçli bir şekilde gıda takviyesi içeren serum alınması orucu bozacağından kefaret gerektirir.

serum orucu bozar mı

Oruçluyken İğne Olmak Orucu Bozar mı?

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruçluyken Sakız Çiğnemek Orucu Bozar Mı?

Diş Fırçalamak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.