Ramazan Şerbetleri: Sofralarınıza Lezzet Katacak Birbirinden Lezzetli ve Pratik 6 Tarif

tarafından
142
Ramazan Şerbetleri: Sofralarınıza Lezzet Katacak Birbirinden Lezzetli ve Pratik 6 Tarif

Rengarenk görünümü, enfes çiçek aroması ve serinleten lezzeti ile Osmanlı şerbetleri dünya çapında hatrı sayılır bir üne sahip. Her yıl Ramazan ayında iftar sofralarını şenlendiren şerbetler meyve, baharat ve çiçek özlerinden hazırlanıyor. Şifalı içecekler olarak da bilinen Ramazan şerbetleri geçmiş zamanlarda her derde deva olmasıyla biliniyordu. Enfes lezzetlerinin yanında sindirimi kolaylaştırıcı etkileri ile Ramazan şerbetleri özel günlerde misafirlere ikram ediliyor. Bu listemizde şerbet tariflerini sizin için bir araya getirdik. Ramazan şerbeti tarifleri nasıl hazırlanır? Tam kıvamında Ramazan şerbeti nasıl yapılır? Orijinal Ramazan şerbeti nasıl yapılır? İşte Osmanlı Ramazan kültüründe önemli bir yere sahip olan şerbetler hakkında bilmeniz gereken tüm püf noktalar!

1. Gül şerbeti

ramazan şerbetleri

Ramazan şerbetleri listemize ferah mı ferah bir şerbet tarifi ile giriş yapıyoruz; Gül şerbeti. Reçeli ve tatlısıyla gönülleri feth eden gül, Ramazan şerbetine en çok yakışan aromalardan biri. Mideyi rahatlatan ve sindirimi düzenleyen gül şerbetini hazırlamak ise oldukça pratik. Öncelikle bir avuç kırmızı ya da pembe gül yaprağını yıkayın ve şeker tercihe göre bal ile güzelce ovun. Ardından bir kabın içine yayın. Üzerine bir adet limon suyunu ve kaseyi tamamlayacak kadar içme suyunu ekleyin. Bir sonraki adıma gelince kasenin üzerini kapatın ve bir gece buzdolabında beklemeye bırakın. Ertesi gün serin gül şerbetinizi süzgeçte süzün ve servis edeceğiniz cam sürahiye aktarın. Unutmadan karanfilin gül şerbetine çok yakıştığını da söylemek isteriz. O zaman şimdiden afiyet olsun diyelim. 

2. Gelincik şerbeti

Şimdi sırada pek bilinmeyen ama lezzeti ile büyüleyen bir Ramazan şerbeti tarifimiz var. Ege bölgesinde ün salan bu lezzetli şerbet rengiyle ve lezzetiyle iftar sofralarına oldukça yakışıyor. Peki nasıl hazırlanıyor? Dilerseniz gelin birlikte hazırlayalım! Öncelikle gelincik çiçeklerinin sadece taç yapraklarını ayıralım ve yıkayalım. Ardından limon suyu, limon tuzu ve su ilave ederek elde ettiğimiz karışımı kıpkırmızı bir renk alana dek kavanozda bekletelim. Yaklaşık 3 gün ile 1 hafta arası bir kavanozda beklettiğimiz şerbetimizi soğuk servis edebiliriz. Şimdiden afiyet olsun diyelim.

3. Ayva şerbeti

ramazan şerbetleri

Ramazan şerbetleri dendiğinde ilk akla gelen tariflerden biri şüphesiz Ayva şerbeti tarifi! Sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı koruyucu görev edinen bu şerbet aynı zamanda tam bir enerji deposu. Peki nasıl hazırlanır? Öncelikle ayva şerbeti tarifini hazırlamak için yapmanız gereken, dört adet ayvayı saplarından ve çekirdeklerinden ayırarak dilimlemek olacak. Bu adımın ardından kabuklarıyla birlikte bir buçuk litre suya ekleyerek ayvaları kaynatalım. Bu esnada şerbetinizi tatlandırmak için dilerseniz kaynayan suya birkaç elma dilimi de ekleyebilirsiniz. Şerbetinizi soğuması için buzdolabında bekletip soğuduktan sonra ise süzerek servis edebilirsiniz. Son olarak ayva şerbeti hazırlamanın püf noktasından söz etmek isteriz. Ayvanın çekirdeklerini ve kabuklarını da atmak yerine kaynattığınız şerbete ekleyerek şerbetin kıvam ve renk almasını sağlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

4. Demirhindi şerbeti

ramazan şerbetleri

Ramazan şerbetleri listemizde sırada oldukça faydalı bir içeriğe sahip olan Demirhindi şerbeti yer alıyor. Adını sert kabuklu bir meyve olan ve Hint hurması olarak da anılan demirhindi adlı meyveden alan demirhindi şerbeti, Osmanlı mutfağının en popüler şerbet tariflerinden biri. Susuzluğa uzun vadeli iyi gelmesinde dolayı özellikle sahur vakti tüketilen şerbet, rengiyle de iştah açıyor. Peki Ramazan aylarında sıklıkla tüketilen demirhindi şerbeti nasıl hazırlanır? Öncelikle meyveyi kabuklarından ayırmak gerekiyor. Bu adımın ardından 1 litre su içine yaklaşık 100 gram demirhindi eklenmeli. Karışım bu şekilde bir gece bekletilmeli. Bir gece süresince suda bekleyen demirhindiler ertesi gün kaynatılmak üzere tencereye alınır. Bu aşamada şerbeti tatlandırmak için karışımın içine tarçın, karanfil, taze zencefil gibi ekstra malzeme de ilave edebilirsiniz. Şerbet kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar kaynadıktan sonra süzerek soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.

5. Kızılcık şerbeti

Görünüm itibari ile vişneyi andıran kızılcık şerbeti Ramazan ayının en meşhur şerbet tariflerinden biri! Peki faydaları saymakla bitmeyen kızılcık şerbeti nasıl hazırlanır? Şerbeti hazırlamak için öncelikle özenli bir şekilde çekirdeklerini ayıklayın. Bu noktada kızılcıkların yeterince olgunlaşmış olması önemli. Bir diğer adıma geçecek olursak çekirdeklerinden ayrılan kızılcıkları derin bir kap içine alın. Kızılcıkların üzerine sıcak su dökün ve ardından üstü kapalı bir şekilde buzdolabında gece boyunca beklemeye bırakın. Ertesi gün ise karışımın suyunu süzüp isteğe göre şeker veya bal ile tatlandırarak servise hazır hale getirin. Evet hepsi bu kadar! Şimdiden afiyet olsun diyelim o zaman!

6. Reyhan şerbeti

ramazan şerbetleri

Ramazan şerbetleri listemize Reyhan şerbeti ile final yapıyoruz. Reyhan aslında Osmanlı mutfağından en çok tercih edilen baharatlardan biri! Ramazan şerbetleri arasında en lezzetli ve en özel tariflerden biri olan Reyhan şerbeti enfes kokusu ve lezzeti ile sofranıza renk katacak bizden söylemesi! Aynı zamanda tansiyon düşürücü etkisi olan reyhan, tansiyon hastaları için de oldukça faydalı. Peki nasıl hazırlanır? Öncelikle taze reyhanları şekerle birlikte 3-4 dakika süresince ovun. Hazırladığınız karışımı derin bir tencereye aktarın ve üzerine sıcak su, tarçın çubuğu, karanfil, limon suyunu ekleyip tekrar karıştırın. Karışımı soğuyana dek oda sıcaklığında bekletin. Servis etmeden önce süzün ve buzdolabında bekletin. Bolca buzla servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Bonus: Orijinal Ramazan Şerbeti Tarifi

ramazan şerbetleri

Sizin için bir de bonusumuz var! Envaiçeşit şerbetin yanı sıra orijinal ramazan şerbeti tarifini de sizinle paylaşmak isteriz. Osmanlı mutfağı gerçekten göz kamaştıran bir lezzet kültürüne sahip. Ramazan şerbeti de gerek lezzeti gerek aromasıyla bunun en güzel örneklerinden biri. Halk arasında sıklıkla hazırlanan Ramazan şerbetleri o dönemlerde genellikle şeker, bal ve limon ile hazırlanırdı. Üstelik hazırlanan şerbetlerin bazıları türlü hastalıkların tedavilerinde tercih edilirdi. Peki orijinal Osmanlı Ramazan şerbeti nasıl hazırlanır? İlk olarak malzemelerimizi listeleyelim! İhtiyacımız olan malzemeler: 2 adet tarçın, 1 litre su, 5 karanfil, 20 gram toz şeker. Yapılışına geçecek olursak 1 litre suya 2 çubuk tarçın eklenir. Ardından toz şeker ve karanfil eklenerek 20 dakika kaynatılır. Dilerseniz elma, armut ve ayva gibi aroma verici meyveler ile şerbetinizi zenginleştirebilirsiniz. Karışımı güzelce kaynatın ve ardından süzün. Dilediğiniz şekilde sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun diyelim.

Ramazan sofralarına lezzet katan tatlı tariflerimiz için sizi buraya alalım:

Baklavadan Burma Kadayıfa: Bayramınıza Lezzet Katacak Birbirinden Lezzetli 22 Tatlı Tarifi

Kaynak:1 2