Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi? Diyanet Cevabı

tarafından
84
Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi? Diyanet Cevabı

Ezan Okunurken Su İçmek Orucu Bozar Mı?

Gün boyu su ihtiyacını gideremeyen bünyeler için hem sahurda hem de iftar zamanında su içmek önemli bir eylemdir. Özellikle sahurda oruca niyet etmek üzereyken veya iftar zamanı oruç açarken ezan okunurken su içilir mi konusu ibadetini hakkıyla yerine getirmek isteyen kişilerin aklına takılmaktadır.

Sizler için ezan okunurken su içilir mi Diyanet İşleri görüşlerini bu içeriğimizde aydınlattık. Eğer ezan başlamadan önce su içmeye ve bir yiyecek çiğnemeye başladıysanız ve bu esnada ezan okunmaya başladıysa ezan bitinceye dek lokmanızı yutup suyunuzu içebilirsiniz. Ancak, ezan okunduğunu duyup sıfırdan su içmeye veya yemek yemeye başlar iseniz bu dinen hoş karşılanmamaktadır.

Sahurda Ezan Okunurken Su İçilir Mi?

İmsak vaktinin başlamasıyla beraber sabah ezanı okunur ve artık oruç tutacak kişiler niyet edip oruca başlar. Uzmanların ifadelerine göre imsak vaktinin gelmesiyle su içme ve yemek yeme eylemleri tamamen bitmelidir.

Şayet ağzınızda su varsa ve tam içerken ezan okunmaya başladıysa; ağzınızdaki son damla ve lokmayı yutmanızda bir sakınca yoktur. Ancak bilerek ve isteyerek ezan okunurken su içmeye başladıysanız, ezan bitene kadar su içmeye devam ediyorsanız bu dinen uygun görülmemektedir.

Ezan okunurken su içilir mi oruç tam olarak ne zaman başlar sorusuna en sağlıklı cevap tabii ki Kuran’da ilgili ayetlere bakılarak alınabilir. Diyanet İşleri bu konuda gelen soruya cevaben şu ayet ile cevap vermiştir:

Din İşleri Yüksek Kurulu

“(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Dişlerin arasında kalan susam veya buğday tanesi gibi pek az bir şeyi yutmak orucu bozmaz. Fakat böyle bir şey dışardan alınıp yutulması durumunda ise oruç bozulur. Dini kaynaklarda yer alan ifadeleri yorumlayan din görevlileri, ezan okunduktan sonra yeme içmenin kesilmesini önemle hatırlatır.

Oruç ibadetine ve sahur vaktine gösterilen saygıdan ötürü ezandan önce tüm işlerinizi bitirmiş olmanız önerilir. Ezanı sakin ve niyet ederek dinlemeniz, tutacağınız oruç için daha hayırlı olacaktır.

Din İşleri Yüksek Kurulu

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

İlginizi çekebilir: Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter?

ezan okunurken su içilir mi

Diyanet Ezan Okunurken Su İçilir Mi Sorusuna Ne Yanıt Veriyor?

Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre:

İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Bu açıklamaya göre ezan okunurken su içebilirsiniz.

Sahurda Sabah Ezan Okunurken Su İçilir Mi?

Sahur vaktinde ezandan önce yeme içme eyleminin son bulması önerilmektedir. Ezan okunmadan dişlerin fırçalanması ve niyetin edilmesi önemli bir iştir. Sahur ezanı okunurken su içmek isterseniz; ağız içindeki suyu yutabilirsiniz. Ancak bilinçli şekilde ezanın okunduğunu duyup hemen bardağa su doldurup içerseniz bu durum dinen uygun görülmemektedir. Dini kaynaklarda imsak vaktine kadar yemekler yenmeli ve son su içilmelidir.

Sahurda Ezan Bitene Kadar Yemek Yenilebilir Mi?

Ezandan önce lokmanızı aldıysanız ve o esnada ezan okunmaya başladıysa ağzınızdaki lokmayı çiğneyip yutabilirsiniz. Su içmek için de aynı kural geçerlidir. Ancak, ezan okunduğunu duyduğunuz halde yeni bir lokma veya yudum almak dinimizde hoş görülmemektedir.

ezan okunurken su içilir mi

Sahurda Ne Yenir? Sağlıklı Diyetisyen Menüleri

Sahur Nedir? Sahur Vakti Ne Zaman Başlar, Biter?

Sahurda Tok Tutan Yiyecekler: Ne Yersek Acıkmayız?

Sahurda Susatmayan Yiyecekler: Ne Yersek Susamayız?

Sahur Duası Nasıl Yapılır? Arapça Okunuşu, Türkçe Anlamı

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.