Şifa Dolu Bir Lezzet: Atatürk’ün “Milli İçeceğimiz Olsun” Dediği Hardaliye Nedir?

tarafından
64
Şifa Dolu Bir Lezzet: Atatürk’ün “Milli İçeceğimiz Olsun” Dediği Hardaliye Nedir?

Bu kez Trakya bölgesi özellikle Kırklareli ile özdeşleşen geleneksel bir içecekten söz edeceğiz size; Hardaliye! Üzüm bağlarının bolca bulunduğu bu yörede lezzetli üzümler özenle toplanır ve faydalı bir içeceğe dönüştürülür. Trakya bölgesinde de sıkça tüketilen ve uzun yıllar yöre halkı için geçim kaynağı haline gelen Hardaliye, bağışıklık sistemine faydaları ile dikkat çekiyor. Kırklareli’nde üretilen bu geleneksel içeceğin üzüm şırası üretimi esnasında şıranın dayanıklılığını artırmak için şıranın içine hardal tohumu eklenmesiyle tesadüfen ortaya çıktığına inanılıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hardaliye’yi milli içeceğimiz haline getiriniz” dediğinin rivayet edildiği bu yöresel lezzete yakından bakıyoruz. Hardaliye nedir, faydaları nelerdir? Gelin yakından bakalım.

Hardaliye ilk kez “Bağlar Diyarı” adıyla anılan Trakya’da ortaya çıktı

hardaliye

Eski dönemlerde Trakya’da üretilmeye başlanan bu içecek doğal üzüm şırasını korumak amacıyla geleneksel yöntemlerle üretilmeye başlanır. Hardaliye, üzüm kabuğu ve çekirdeği ile ezildikten sonra, içine siyah hardal tohumu ve vişne yaprağı ilave edilerek hazırlanan şahsına münhasır bir lezzet. Kendine has hoş kokusu ve tadı olan, buruk içimli, alkol ilavesiz bu içecek ekstra su ve şeker içermez. Hardaliye üzümün has suyundan elde edilir.

Hardaliye’yi ilk kez tadan Atatürk “Hardaliyeyi milli içecek haline getiriniz” diyerek Trakya halkına seslendiği söylenir

hardaliye

Bu geleneksel ve şifalı içecek Atatürk’ün de ilgisini çeker. 1930 yılında Trakya’ya yaptığı seyahatte Hardaliye ile ilk kez tanışan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Hardaliye’yi çok beğenir ve milli içecek haline getirilmesini dile getirir.

Üzümün has suyundan elde edilen bu lezzetin birçok faydası bulunuyor

hardaliye

Atatürk’ün dahi ilgisini çeken bu yöresel lezzetin ilave su ve şeker içermediğinden söz etmiştik. Üstelik günlük enerji oranı oldukça yüksek olan bu içecek çocuklar, hastalar, hamileler ve anemi rahatsızlığı olanlar için oldukça faydalı. Hardaliye üzümün kabuk ve çekirdeklerinden ayrılmadan bekletilmesi yöntemi ile hassasiyetle üretiliyor. Yapay şeker ilavesi bulunmayan içecek diyabet hastalarının tüketimine de uygun. Ancak yine de hamile ya da diyabet hastası olan kişilerin hardaliye içmeden önce doktorlarına danışmasında fayda var. Nihayetinde ekstra şeker içermese de meyvenin kendi şekerinin olduğu unutulmamalı.

Trakya yöresine ait Hardaliye’nin tüketimi de oldukça pratik

hardaliye

Sabah – akşam günde 1 su bardağı şeklinde tüketilmesi önerilen içeceği dilerseniz su ya da soda ile seyrelterek tüketebilirsiniz. Bunun yanında hardaliye salata ve yemeklere aroma vermesi açısından sıkça tercih edilebilir. Kokteyllere de eklenebilen bu özel içeceğin kapağını açtıktan sonra 7 gün içinde tüketmeniz gerektiğini hatırlatalım.

Kaynak: 1