Cevizlisi, fıstıklısı, çikolatalısı… Envai çeşit baklavanın tadına doyum olmuyor. Baklava güzel ülkemizin en popüler lezzetlerinden. Hazır almak yerine evde baklava yapmak hem daha ekonomik hem de hamaratlığınızı gösterebileceğiniz er meydanı! Tadı tam kıvamında tatlıcılarda satılan baklavaya aşık atacak baklava yapmanın püf noktaları için buyurun devam edelim.
EVDE BAKLAVA YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Lezzetli bir baklava yapmanın ilk ve en önemli püf noktası kullanacağınız unundan cevizine kadar tüm malzemelerin taze ve kaliteli olması. Bu nedenle satın alacağınız unun, nişastanın tarihine mutlaka bakın. Baklava yaparken baklavalık un kullanırsanız daha iyi sonuç elde edersiniz. Tatlı ustalarının baklava yapımında diğer önerileri şöyle:
- Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanmanız baklavanızın lezzetini artıracaktır.
- Baklava hamurunu iyice yoğurun, dinlendirin. Hamurunuza koyacağınız sirke, un, su, yumurta vb. ürünler ılık olmalı.
- Baklavanın şerbeti yeterince çekmesi, şerbet döküldükten sonra hamurlaşmaması için hamurun yoğrulduktan sonra birkaç saat dinlendirilmesi önerilir.
- Tadına doyulmayan baklavanın diğer püf noktası da açılan yufkalar karşısı görülecek kadar ince olmalı.
- Yoğurduğunuz baklavanın hamurun kulak memesinden biraz daha sert olması önemli. Aksi taktirde yumuşak bir hamuru açarken oklavaya ve zemine yapışmasını engellemek için daha fazla buğday nişastası kullanmak gerekiyor ki bu durum baklavanın hem görüntüsünü hem de lezzetini olumsuz etkiliyor.
- Baklava bezelerini açarken nişasta miktarı iyi ayarlanmalı. Fazla nişasta kullanmak, yufkayı kurutuyor ve yırtılmasına sebep oluyor. Yufkalar oklavaya ilk kez sarılırken bolca nişastalanmalı. Daha sonraki sarışlarda, az nişasta yeterli oluyor. Bunu açtıkça siz de göreceksiniz.
- Mısır nişastası yerine baklava hamuruna buğday nişastası kullanmanız halinde hamurun oklavaya ve baklava yapacağınız zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz.
- Kimi insanlar baklavayı yumuşak severken bazıları ise daha kıtır ve gevrek sever. Baklavanın kıtır olması için baklava hamuruna yarım limonun suyunu eklemeniz gerekecektir. Baklavanın kıtır değil de yumuşak olmasını isterseniz hamuruna süt yahut yoğurt ilave etmelisiniz.
- Baklavanın lezzetinin önemli bir kısmı tereyağından geliyor. Bu nedenle baklava yaparken tereyağı kullanmalı. Tereyağı sevmiyorsanız margarin tercih edebilirsiniz.
- Baklavanın üzerine eritip döktüğünüz tereyağının üzerinde oluşan köpükleri alalım. Almazsak baklavamız pişince üzerinde siyah siyah noktacıklar oluşur.
- Tereyağını baklavanın her tarafına ve kenarlara eşit olarak dökmeli. Döktüğümüz tereyağı sıcak kaynak olursa baklava haşlanır ve fırında yalnızca üzeri kızarır ve içi hamur kalır.
- Baklavanın içerisine koyacağımız cevizleri çok ince dövmeyelim, hafif dişe gelsin, bu şekilde daha lezzetli oluyor. Baklavanın içine yada üstüne koyacağınız fıstığın, cevizin taze olması da çok önemli.
- Baklava şerbeti koyu kıvamda olmalıdır. Bu kıvamı anlamak için şerbetten bir kaşığın ucuyla alınır ve porselen bir tabağa damlatılır. Şerbet yayılmadan duruyorsa kıvamı gelmiş demektir.
- Baklava şerbeti konusunda bir diğer önerimiz baklava şerbetini kaynatırken atacağınız çeyrek limon şerbetin şekerlenmesini engelleyebilirsiniz.
- Şerbete bir çimdik tuz koymak ve güzelce karıştırmak baklavanın şekerlenmesini önleyecektir.
- Yaptığınız baklavayı mümkünse evinize yakın bir fırında odun ateşinde pişirmek baklavanın lezzetine lezzet katacaktır. Odun ateşi baklava hamurunun her tarafının eşit derecede ve kuvvetli bir şekilde pişmesini sağlayacaktır.
- Baklava soğuk, şerbet ise ılık olmalı! Baklava soğuk, şerbet ise dumanı gitmiş kadar ılınmış (sıcak) halde iken şerbeti kullanmalı. Şerbet kaynadıktan sonra fırında pişirip soğuttuğunuz yufkaya dökmelisiniz. Kısacası soğuk tatlıya orta ısıda şerbet dökülecek. Yani parmağınızı batırdığınız zaman şerbet elinizi yakmayacak. Baklava yufkaları tepside henüz sıcakken kaynamış şerbetin dökülmesi yufkanın hamurlaşmasına neden olabiliyor. Soğumuş yufkaya dökülen orta ısıda şerbet yufkanın şerbeti daha çekmesine, baklavanın kıvamının güzel olmasına yardımcı olacaktır.