Mürdüm eriği reçeli yaparken 1 çay kaşığı tuzsuz tereyağı eklemek reçelin köpüklenmesini önleyecektir.
Mürdüm eriği reçeli mayhoş tadıyla çoğu kişinin favorisi. Mor erikle yapılan bu lezzet sağlık için de çok faydalı. Diyetisyen Fadile Yılmaz mürdüm eriğinin strese iyi geldiğini, kanserden koruduğunu, bağışıklığı güçlendirdiğini, kansızlığa iyi geldiğini ifade ediyor. Kara eriğin bu faydalarına kavuşabilmek için evde reçelini yapabilirsiniz. Püf noktaları ile mürdüm eriği reçeli yapımı için buyurun devam edelim:
MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ TARİFİ
Mürdüm eriğinin bol olduğu şu yaz günleri mürdüm eriği reçeli yapmanın tam da zamanı! İşte tadı ve rengi harika mürdüm reçeli tarifi:
MALZEMELER
- 2 kg mürdüm erik
- 1 kg şeker ( 5 yada 6 su bardağı)
- 1 çay kaşığı tuzsuz tereyağ
- Yarım limon suyu veya 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Erikleri bir kaba alıp güzelce yıkayın. Ortadan kesip içerisindeki çekirdekleri çıkarın, her bir eriği dört parçaya bölün. Şayet reçeldeki erikleriniz büyük parça olsun isterseniz, erikleri dörde değil de ikiye de bölebilirsiniz. Akşamdan büyük bir tencereye bu erikleri alın, üzerine 5-6 su bardağı şeker dökün. Şayet reçelin şekerli olmasını istiyorsanız 6 su bardağı, daha az şekerli olmasını talep ediyorsanız 5 su bardağı şeker kullanın. Bir gece boyunca ortalama 8-10 saat boyunca erikleri şekerin içinde bekletin. Erikler şekeri iyice çekiyor ve suyunu bırakıyor. Ertesi gün tencereyi ocağa alıp şekerli eriği, rengini almaya ve üzeri köpürmeye başlayana kadar kaynatın, kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 1 çay kaşığı tereyağını tencereye katın. Tencerenin yüzeyine çıkan beyaz köpükleri kaşık yardımıyla alalım. Ocağın altını kapatmadan 5-10 dakika önce, limon suyu koyulur biraz daha kaynatılıp ocaktan alınır. Sıcak sıcak kavanozlara doldurun ve yeni satın aldığınız kavanoz kapakları ile kapatın. Ters çevirip, bir gün bekletin. Reçeliniz raflarda yerini almaya hazır.
MÜRDÜM ERİĞİ REÇELİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Mürdüm eriği reçeli yaparken daha lezzetli olması için şunlara dikkat etmeli:
- Reçel köpürmeye başlayınca kısık ateşte kıvam alana kadar pişirilir. Dağılmaması için çok fazla karıştırmamaya özen gösterilir.
- İlk başta kaynarken çıkan köpükleri kepçe yardımı ile alalım.
- Dilerseniz damak tadınıza uygunsa mürdüm eriği reçelini kaynatırken içerisine 3-4 tane kuru karanfil, 1 tane çubuk tarçın da atabilirsiniz. Bu baharatlar reçelin daha aromatik olmasına yardımcı olacaktır.
- Reçel kaynamaya başlayınca içerisine 1 çay kaşığı tuzsuz tereyağ ekleyin, tereyağını katmamızın nedeni reçeli fazla köpürmesini engellemek ve daha parlak olması içindir.
- Reçelin olup olmadığını anlamak için bir damla reçeli porselen bir tabağa damlatın. Tabağı hafifçe yana eğdiğinizde reçel akmıyorsa, kıvamı tam olmuş demektir.