Zararsız Olduğu Düşünülse De İnsan Sağlığını Ciddi Şekilde Tehdit Eden 6 Ultra İşlenmiş Gıda

tarafından
120
Zararsız Olduğu Düşünülse De İnsan Sağlığını Ciddi Şekilde Tehdit Eden 6 Ultra İşlenmiş Gıda

İşlenmiş gıdalar zararları ile pek çok bilim insanının gündeminde. Genellikle yüksek kalori ve düşük besin değerine sahip olan bu ürünler, aynı zamanda yüksek oranda tuz, şeker ve doymuş yağ içeriyor. İşte bu sebeple işlenmiş gıdalar, çeşitli kalp hastalıklarının yanı sıra obezite ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Öte yandan işlenmiş gıdaların zararları bu kadarla sınırlı değil. İçerdikleri katkı maddeleri ve koruyucular metabolizmaya da ciddi şekilde zarar veriyor. Buna karşın pek çok insanın alışveriş sepetinde eksik olmayan bazı işlenmiş gıdalar var. Çünkü toplumların büyük bölümü, bu gıdaların zararlarından habersiz. Dahası milyonlarca insan bazı ultra işlenmiş gıdaların sağlıklı olduğunu düşünüyor! İşte zararsız olduğu düşünülse de insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden 6 ultra işlenmiş gıda.

1. Premium hazır yemekler

Uzmanlar süpermarketlere premium etiketiyle satılan pek çok yemeğin aşırı işlenmiş gıdalar sınıfında yer aldığını dile getiriyor. Yani doğal ve sağlıklı olduğu söylenerek satılan bu yemeklerin büyük bölümü de ilave koruyucu, stabilizatör ve yüksek oranda tuz içeriyor. Bunlar ise insan sağlığını ciddi şekilde üstelik olumsuz olarak etkileyebilecek unsurlar. Tüm bu sebeplerle uzmanlar marketlerde satılan hazır yemeklerden uzak durmak gerektiğini dile getiriyor.

2. Bitki bazlı sütler

Pek çok insan aksini düşünse de laktoz ve hayvansal gıda içeren sütlere alternatif olarak üretilen bitki bazlı sütler de ultra işlenmiş gıdalar kategorisinin bir üyesi. Uzmanlar, son dönemde ciddi şekilde popüler hale gelen bu gıdaların; bitkilerin yüksek derecelerde ısıtılmasıyla, sularının sıkılmasıyla ve toz hale getirilmesiyle elde edildiğini söylüyor. Ayrıca bu ürünlerdeki kalsiyum ve benzeri temel bileşenler sonradan ekleniyor.

3. Et muadilleri

Piyasada et muadili olarak satılan ve pek çok insan tarafından tercih edilen et muadili ürünler de bitki bazlı. Ancak bu durum et muadili ürünlerin de ultra işlenmiş gıdalar arasında yer aldığı gerçeğini değiştirmiyor. Bu sebeple pek çok bilim insanı, ultra işlenmiş et muadillerinin de sağlığa zararlı olduğunu ifade ediyor.

4. Öğün yerine geçen içecekler

işlenmiş gıdalar

Uzmanlar doğal gıdaların sağlığa faydalı biyoaktif bileşenler içerdiğini dile getiriyor. Oysa öğün yerine geçen içecekler çeşitlilikten yoksun. Üstelik bu yararlı bileşenlerden barındırmıyor. Buna karşın sayısız insan, öğün yerine geçen içeceklerin sağlıklı gıdalar sınıfında yer aldığına dair hatalı bir kanaate sahip. Oysa uzmanlar gerçek anlamda sağlıklı bir yaşam için doğal gıdaların tüketilmesi gerektiği konusunda ısrarcı.

5. Kahvaltılık gevrekler

işlenmiş gıdalar

Evet, yulaf ve buğday gibi az işlenmiş ve şeker oranı düşük gevrekler insan sağlığı için oldukça faydalı. Ancak daha kompleks kahvaltılık gevreklerde şeker oranı çok yüksek işlenmiş bileşenler yer alıyor. Bu nedenle uzmanlar ilgili ürünlerin de sağlık açısından faydalı değil zararlı olduğunu dile getiriyor.

6. Granola ve protein barları

işlenmiş gıdalar

Protein barlar da insanların zihninde yanlış bir imajı olan gıdalardan. Pek çok insan bu ürünlerin sağlıklı olduğunu düşünüyor. Oysa protein barların önemli bir bölümü yüksek oranda tuz içeriyor. Bazılarına da ise türlü katkı maddelerine ve yüksek oranda şekere rastlanıyor. Benzer bir durum granola için de geçerli. Uzmanlar bu ürünlerin özellikle ana öğün olarak tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor. 

İlginizi çekebilir:

Sağlıklı Gıdalar Hazırlamak İçin Dünya Sağlık Örgütü’nden Altın Değerinde 10 Tavsiye

Kaynak: 1