Buzdolabı Soğutmuyor: Arıza Nedenleri
Mutfakların vazgeçilmez beyaz eşyası olan buzdolabı, bazı durumlarda soğutma problemi oluşturabilir. Buzdolabının soğutmaması ise hem mutfak trafiğini hem de yemek akışını ciddi boyutta etkiler. Soğutmayan buzdolabı, içindeki yiyeceklerin ve besinlerin bir süre sonra bozulmasına neden olabilir. Çünkü yiyecekler ve içecekler, belirli bir derecede buzdolabı içinde muhafaza edilmelidir. Buzdolabı soğutma sorunu oluştuğunda ise yiyeceklerin korunması güçleşir.
Günümüzde pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı buzdolabının soğutmama arızasına, Nefis Yemek Tarifleri editör ekibi olarak mercek tutuyoruz ve bu sorunu yaşayanlara yardımcı olacak bilgileri aktarıyoruz. Buzdolabını kullanmak istediğinizde soğutmadığını fark edip buzdolabım neden soğutmuyor diyorsanız, aradığınız yanıtları bu faydalı içeriğimizde görebilirsiniz. Şimdi buzdolabının alt ve üst bölmelerinin neden soğutmadığını ve alınabilecek tedbirleri keşfedelim!
Buzdolabı Neden Soğutmaz?
Yanlış Konumlandırma
Buzdolabının oda sıcaklığına yakın bir yerde olması, soğutma performansını etkiler. Özellikle de güneş ışığı almayan ve iyi havalandırılan bir konuma yerleştirilmemesi soğutma sorunlarına neden olabilir. Buzdolabının arka kısmının, alandaki duvara çok yakın olmamasına dikkat edilmelidir.
Duvara çok yakın konumlanan ve çok sıcak alanlarda bırakılan buzdolabı modelleri, soğutma sorunlarını yaşatabilir. Çok sıcak odalarda, buzdolabı kendini soğutmak için daha fazla enerji harcar, bu durum da teknik arızaların yaşanmasına zemin hazırlar. Evinizdeki Samsung buzdolabı soğutmuyor ise, konumlandığı alanı kontrol edip daha düz ve açık bir alana yerleştirebilirsiniz.
Hava Akışının Kesilmesi
Buzdolabının kendini soğutması için çevresinde belirli bir boşluk bırakılmalıdır. Eğer cihazın çevresindeki hava akışı kesilirse, parçalar çabuk ısınır ve soğutma arızaları oluşur. Buzdolabını dar bir köşeye sıkıştırmak yerine, sağdan ve soldan orantılı boşluk bırakacağınız alanlarda konumlandırmalısınız.
Aksi durumda, soğutmayla ilgili arızalar yaşayabilirsiniz. Siemens buzdolabı soğutmuyor ise, hava akışının sağlandığı noktaları kontrol ederek açık kalmasını sağlayabilirsiniz.
Zemin Seviyesinin Bozuk Olması
Buzdolabının soğutmama nedenleri arasında, zemin seviyesindeki eğrilik yer alır. Eğer buzdolabını düz bir zemine yerleştirmediyseniz, kapıların kapanması zorlaşabilir. Özellikle de öne doğru eğimli zeminlerde yaşanan soğutmama sorunu, buzdolabının diğer parçalarının da bozulmasına neden olabilir. Bu sorunu önlemek adına, zemin kontrolü yapılmalıdır.
Elektrik Kaynağının Arızalanması
Buzdolabının elektrik kaynağı fiş ve prizdir. Priz ve fişte yaşanan herhangi bir sorun, buzdolabının çalışma performansını etkiler. Eğer yanmış bir prize buzdolabı fişini takarsanız, cihaz hem çalışmaz hem de fişin de yanmasına neden olabilir.
Gevşek ve yerinden çıkmış prizlere, buzdolabının elektrik kaynağını bağlamamalısınız. Bu durum, buzdolabının soğutmamasına sebep olabilir. Soğutma sistemini korumak için yeni, güvenli ve sağlam prizleri tercih etmelisiniz. Buna benzer şekilde çalıştırma rölesi veya sıcaklık regülatörü gibi elektrikle bağlantısı olan parçaların arızalanması da soğutmayı önler.
Kapı Contalarında Oluşan Bozulma ve Gevşeklik
Uzun süredir kullanılan buzdolabının contaları yani kapı lastikleri gevşediğinde, içerideki soğukluğun dengesi değişebilir. Kapıları tam olarak kapanmayan buzdolabı ise besinleri soğutmamaya başlar. Özellikle de buzdolabı alt kısmı soğutmuyor diye endişe ettiğiniz durumlarda, alt kapak ve raf contalarını gözden geçirmenizde fayda vardır.
Raflara Düzensiz Yerleşim Yapılması
Buzdolabı çalışıyor ama soğutmuyor şikayeti, pek çok kişinin yaşadığı durumları ifade eder. Bazı durumlarda buzdolabı aktif şekilde çalışır ancak yeterli soğuma sağlanmaz. Buzdolabı raflarına dengesiz eşya yerleşimi, içerideki hava akışını olumsuz yönde etkiler. Bu yerleşim ise soğuk havanın düzensiz şekilde dağılmasına neden olur. Buzdolabında çok az ya da çok fazla eşya muhafaza etmek, soğutma arızasını oluşturabilir.
Hava Deliğinin Önünde Büyük Eşyaların Olması
Buzdolabı hava deliğinin önüne büyük kutu ve poşetlerin yerleştirilmesi, yeterince soğutmamasına neden olabilir. Özellikle de soğuk havanın dağılmasını önleyen bu yanlış kullanım, hava deliğinin buzlanmasına da sebep olmaktadır.
Yiyecek ve içecekleri, saklama kutularını hava akışını engellemeyecek şekilde yerleştirmelisiniz. Tam tersi durumunda soğuk hava akışı bozulacak ve soğutma sistemlerinde arıza yaşanacaktır. Arçelik buzdolabı soğutmuyor dediğiniz durumlarda Arçelik yetkili servisine danışmanız önerilir. Servis gelene kadar hava deliğinin önündeki büyük eşyaları alabilirsiniz.
Kondenser Bobinlerinin Kirlenmesi ve Yıpranması
Buzdolabının arkasında yer alan kondenser bobinleri, buzdolabının ısıtma sisteminin temel taşlarındandır. Bu sistemlerde oluşan arıza, eğilme, kirlenme ve yıpranma soğutma kalitesini düşürür. Mümkünse 6 ay arayla bu bobinlerin tozunun alınması ve soğutma kalitesinin yükseltilmesi önerilmektedir.
Soğutma Derecesinin Bozulması
Buzdolabın iç kısmında ya da üst bölmesinde yer alan soğutma ayarı, bazen yanlışlıkla değişebilir. İdeal soğutma derecesinin altında olması durumunda, buzdolabı besinleri ve içecekleri soğutmamaya başlar. Raf ayarı genellikle 2 ya da 4 derece olarak ayarlanır. Mutfağınızın mevsim içindeki sıcaklığına göre bu ayarı değiştirebilirsiniz. Derin dondurucu bölmesi ise ortalama -17 derecede ayarlanır. Bazı modellerde soğutma derecesi -24 ile -27 derecenin altında olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.
İstenen soğutma gerçekleştiğinde, -18 ve +4 derecelere getirerek uzun süre bu ayarda kullanabilirsiniz. Eğer bu değerlerde bir oynama meydana gelmişse, buzdolabı soğutma performansını düşürebilir. Verilen değerleri ayarladıktan sonra, buzdolabının termostat ayarlarını kontrol ederek yeniden soğutma gücünü test edebilirsiniz.

Buzdolabının Alt Kısmı Neden Soğutmaz?
Buzdolabının alt kısmı, tasarıma göre raflara ya da buzluğa ayrılabilir. Bu alt bölmede soğutmanın gerçekleşmemesi, çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Neden buzdolabı altı soğutmuyor sorusunun yanıtları ise şöyle sıralanabilir:
- Üst kapak butonunda oluşan gevşeme, arıza ve kirlenme soğutmayı durdurabilir.
- Buzdolabında defrost rezistansının bozulmuş olma durumu da alt kısmında soğutmayı önleyebilir.
- Buzdolabı fanında biriken yoğun toz ve yağ, alt bölmenin soğuma performansını düşürür.
- Fanın buzlanması da hava akışını kısıtlayacağı için, alt kısımda soğutma istenen şekilde gerçekleşmez.
- Arçelik buzdolabı çalışıyor ama soğutmuyor ise, temizlik yaparak parçaların kontrolünü yapabilirsiniz.
Buzdolabının Üst Kısmı Neden Soğutmaz?
Pek çok kişi buzdolabı üstü soğutmuyor sorusuna yanıt arar. Buzdolabının üst kısmı, bazı tasarımlarda buzluk bazı modellerde raf bölmesi olarak kullanılır. Buzdolabının üst kısmının soğutmaması ise pek çok sorundan dolayı yaşanabilir. Bu durumun nedenleri ise şöyle sıralanabilir:
- Buzdolabının üst kısmı, motor değişiminde yaşanan gaz yenilenmesinden dolayı soğutma yapmayabilir.
- Motor değişiminde, gazın yanlış ayarda verilmesi üst bölmenin soğumasını engeller.
- Cihazın su tahliyesini yaptığı hortumda oluşan artık ve kir birikimi, üst parçanın iyi şekilde soğutmamasına neden olur.
- Ayrıca, buzdolabının üst kapağının normalden daha uzun süre açık kalması da sıcak hava akışına neden olacağından soğutmayı düşürür.
- Buzdolabının üst raflarına önerilen ağırlıktan daha fazla eşya yüklenmesi, soğutma sistemlerine zarar vereceğinden arıza yaşanabilir.
Buzdolabı Soğutmuyorsa Ne Yapılır?
Yeni veya uzun süredir kullandığınız buzdolabı soğutmamaya başladıysa, yapacağınız ilk işlem sorunun kaynağını bulmak olacaktır. Buzdolabının alt ve üst kısmı çeşitli nedenlerden dolayı soğutmayı durdurabilir. Bu duruma neden olan arızaların ne olduğunu tespit etmek için, buzdolabını detaylı şekilde kontrol etmelisiniz.
Buzdolabı soğutmuyor ne yapmalıyım dediğiniz durumlarda, kontrol aşamalarında mutlaka bakmanız gereken bölümleri ve yapmanız gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Buzdolabının konumuna bakın ve yeteri kadar hava akışı olup olmadığını kontrol edin.
- Kapaklarının kapalı olup olmadığını inceleyin.
- Buzdolabı contalarının kir ve buz durumunu gözden geçirin.
- Buzdolabının sesini dinleyerek aksi bir ses ya da titreşim varsa not alın.
- Buzdolabının soğutmasına yardım eden gazın seviyesini kontrol edin ya da servis desteği alarak kontrol ettirin.
- Mevsime uygun şekilde soğutma ayarının yapılmış olmasına bakın, seviye düşükse ayarı yükseltin.
- Raflarda soğuk havanın etkili şekilde dağılması için, buzdolabının içindeki eşyaları dengeli şekilde yerleştirin.
- Her rafı kontrol ederek eşya yerleşimine ve ağırlığına dikkat edin.
- Buzdolabı soğutmuyorsa, fişi çekerek iç ve dış yüzeyleri temizlemeyi deneyin.
- Parçaları silip temizledikten sonra yeniden soğutmada sorun yaşıyorsanız, ilgili firmanın teknik servisinden yardım almayı deneyin.
- Örneğin neden Bosch buzdolabı soğutmuyor diyorsanız bölgedeki yetkili servisle iletişime geçebilirsiniz.
Buzdolabı Soğutma Sorunu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Buzdolabı Kaç Saat Sonra Soğutmaya Başlar?
Yeni bir buzdolabı aldıysanız, evde kurulumu yapıldıktan sonra en az 6 saat buzdolabını çalıştırmamalısınız. Cihazın soğutucu akışkanlarının dengelenmesi için dinlendirilmesi gerekir. Ortalama 6 saat geçtikten sonra, fişe takıp kendini soğutmasını beklemelisiniz. Buzdolabının motor gücüne ve kalitesine bağlı olarak, 24 saat içinde soğuma gerçekleşir.
Yeni aldığınız ya da taşıdığınız Vestel buzdolabı soğutmuyor diyorsanız, en az 6 saat dinlendirmelisiniz. Soğutmayla ilgili yaşadığınız sorunları servise danışarak profesyonel destek alabilirsiniz.
Buzdolabının İç Kısmı Neden Buz Tutuyor?
Zaman zaman buzdolabı rafının iç kısımlarında buzlanma meydana gelir. Buzlanma, normal şartlarda beklenmeyen bir sorundur. Bu durum ise, hava akışının engellenmesinden dolayı oluşur. Soğuk hava eşit şekilde dağılması gerekirken dengesiz bir dağılım gösterirse, iç kısmında buzlanma ve karlanma dikkat çekebilir. Eğer Beko buzdolabı soğutmuyor ise iç kısımdaki buzlanmayı temizleyebilirsiniz.
Buzdolabının Dış Yüzeyi Neden Isınır?
Buzdolabını kullanmak için dokunduğunuzda, sağ ya da sol yüzeylerde hafif ısınmanın olduğunu fark edebilirsiniz. İlk etapta bu ısınma, size bir sorun olduğunu düşündürebilir. Ancak buzdolabının ısınması normal bir durumdur ve iç parçalarının çalıştığını ifade eder.
Buzdolabı Sistem Tıkanıklığı Neden Olur?
Buzdolabı arızalarından biri olan sistem tıkanıklığı, soğutma sisteminde aşırı nem oluşmasından dolayı yaşanır. Soğutucu akışkanın kimyasal yapısı bozulduğunda, ince borularda birikmeye başlar. Bu bozulma da sistem tıkanıklığını oluşturur. Aşırı nem ve drenaj tıkanıklığı, buzdolabında sistem tıkanıklığı sorununu gündeme getirir.
Sistem tıkanıklığını önlemek için buzdolabına çok sıcak içecek ve yiyecekleri koymamalısınız. Aşırı neme neden olacağından ılık ve soğuk gıdaları yerleştirmelisiniz. Şayet Profilo buzdolabı soğutmuyor ise, sistem tıkanıklığını tespit etmelisiniz.
En İyi Buzdolabı Markaları ve Özellikleri
Buzdolabı Nasıl Temizlenir? Pratik İpuçları
Buzdolabı Düzeni: 7 Adımda Mükemmel Sonuç
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir? 8 Kesin Çözüm
Buzdolabı Ayarı Kaç Olmalı? Derecesi Nasıl Ayarlanır?
Blog sayfamızda mutfakta ve ev yaşamında size zaman kazandırabilecek püf noktalarını kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride doğal temizlik tavsiyelerinden butik sebze meyve yetiştiriciliğine, besinleri kolay ayıklama ve uzun süre muhafaza etme tekniklerinden yemeklerde lezzeti artıran ipuçlarına değin hızlı çözüm önerileri yer almaktadır. Evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz bu tavsiyeler aşama aşama resimli maddelerle özel olarak düzenlenmiştir. Sunmuş olduğumuz bilgiler öneri niteliğindedir. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını önceden test etmeli, tavsiyeleri uygularken dikkatli olmaya özen göstermelisiniz. Aksi durumda yaşanabilecek olumsuz durumlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.