Mehmet, Danilo ve Somer şeflerin yarışmacılardan bu nefis yemeği yapmalarını istemesiyle Kayseri yağlaması, yarışmanın favorilerinden biri oldu. Lahmacunu bile tahtından edecek lezzette olan bu şahane tarif, hakkıyla yapıldığı zaman damaklarda iz bırakıyor. Peki Kayseri yağlama nasıl yapılır? Malzemeleri neler? İşte tüm püf noktaları ve yapılışı ile karşınızda Kayseri yağlama tarifi…
KAYSERİ YAĞLAMA NASIL YAPILIR?
Malzemeler:
1 su bardağı ılık su (200 ml)
1 su bardağı ılık süt (200 ml)
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 yemek kaşığı sıvı yağ
5 su bardağı un
İç harcı için;
500 gr. kıyma
2 adet soğan
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
2 adet domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Üzeri için;
Sarımsaklı yoğurt
Nasıl yapılır?
Hamur İçin:
Un, maya, tuz ve şekeri yoğurma kabına alın, karıştırın. Süt, su ve sıvı yağ ekleyin. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini streç filmle kapatıp, temiz bir bezle örterek 40 dakika mayalanmaya bırakın.
Kıymalı harç İçin:
İlk iş olarak kıymayı tavaya alarak kavurmaya başlayın. Kıymanın rengi dönüp suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin. Zeytinyağı ve tereyağını ekleyip tereyağı eriyene kokusu çıkana kadar kavurun. Soğan, sarımsak, kırmızı ve yeşil biberi ekleyin kavurmaya devam edin. Salça, baharatlar ve tuzu ekleyin; kabuğu soyulmuş domatesleri de ekleyerek harcı pişirmeye devam edin. Son olarak sıcak suyu ilave edin ve kısık ateşte 8-10 dakika pişirin.
Hamuru açma ve pişirme:
Mayalanan hamuru tezgaha alarak havasını çıkarın ve 12 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı küçük bezeler haline getirin. Servis tabağı boyutunda açın. Yufkaları ısıttığınız tavada çevirerek pişirin.
Birleştirme:
Pişen her yufkayı geniş bir tabağa alıp, üzerine kıymalı harçtan eşit şekilde yaymaya özen gösterin. Tüm yufkaları üst üste yerleştirerek her katına kıymalı harç koyun. Tüm harç bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Tüm harçlarınızı koyduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezidirin. Dilinleyerek servis edebilirsiniz. Misafirlerinize unutulmaz bir lezzet hazırlamak için şimdi mutfağınıza gitmeye ne dersiniz? Hazırlaması zor gibi görünen bu tarif, aslında sanıldığı kadar zor değil. Şimdiden afiyetler olsun.
KAYSERİ YAĞLAMA KAÇ KAT OLUR?
Gerçek kayseri yağlaması tam 11 kat olur. 11 kat ince açılmış lavaş arasına kıymalı harç koyarak hazırlanan yöresel bir yemektir.
KAYSERİ YAĞLAMASI MAYALI MI OLUR MAYASIZ MI?
Yağlama hamuru mayalı bir hamurdur. Su ve sütü el yakmayacak ılıklıkta kullanmaya özen gösterin. Böylece hamurunuz daha çabuk mayalanacaktır.
KAYSERİ YAĞLAMASI HAZIR LAVAŞTAN OLUR MU?
Kayseri yağlamasını dilerseniz hazır lavaştan da yapabilirsiniz. Zaten bu tarifin en zor kısmı hamurları tek tek açmak ve hazırlamaktır. O kadar vaktiniz yoksa, bu lezzetli yemeği hazır lavaş kullanarakta yapabilirsiniz.
KAYSERİ YAĞLAMASI ÖNCEDEN YAPILIR MI?
Ekmekleri ve kıymalı harcı önceden hazırlayarak zaman kazanabilirsiniz. Servis öncesi sadece harcı ısıtıp ekmeklerle birleştirmeniz yeterli olacaktır. Hamurun mayalanması için sadece 20 dakika beklemeniz yetecektir. Yumuşacık ve kabarık kayseri yağlama tarifine hayran kalacaksınız.