Devam Sütü Nedir? Isıtılır Mı? Ne Zaman, Kaç Yaşına Kadar Verilir?

tarafından
77
Devam Sütü Nedir? Isıtılır Mı? Ne Zaman, Kaç Yaşına Kadar Verilir?

Devam Sütü: Anne Sütüne En Yakın Besin!

Yeni doğan bir bebeğe ilk 6 ay verilebilecek en iyi besin anne sütüdür. Anne sütü zengin besin değeri sayesinde bebeklerin zihin ve beden gelişimini destekler. Anne ne kadar kaliteli ve dengeli beslenirse anne sütü de bir o kadar verimli olacak ve bebeği destekleyecektir.

Annenin süt oranının veya veriminin azalması gibi durumlarda anne sütü yetersiz kalabilir; anne sütüne yakın bir formülle takviye gerekebilir. Bu gibi durumlarda çocuk doktorları bebeğin gelişiminin devam etmesi için besleyici içerikli devam sütlerini önerebilir.

Pek çok annenin bebeği için gerekli durumlarda tercih ettiği devam sütü hakkında merak edilen soruları bu yazımızda sizler için yanıtladık. Uzman görüşlerinden ve bilimsel araştırmalardan ilham alarak hazırlanan bu faydalı yazımız hem anneleri hem de babaları bilinçlendirecektir. İşte devam sütü ve kullanımı hakkında detaylı bilgiler!

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizdeki bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Devam Sütü Nedir?

Devam sütü, bebek ve süt çocuğunun beslenmesini desteklemek amacıyla üretilen, anne sütüne en yakın özellikleri taşıyan, çocuk ve bebek gelişiminde ihtiyaç duyulan vitamin ve mineralleri içeren özel formül bir süt veya gıda karışımıdır. İçerdiği faydalı bileşenler sayesinde çocuk ve bebeklerin bağışıklık sistemini, kas ve kemik gelişimini güçlendirir.

Devam sütü formül süt olarak tanımlanabilir. Organik sütlerin yapısına bebek gelişimi sırasında ihtiyaç duyulabilecek faydalı bileşenlerin eklenmesi ile elde edilir. Her yaş grubu için farklı ölçülerde ve içeriklerde devam sütü hazırlanmaktadır.

Devam sütünün bebeklere olan katkısı, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve beden gelişimini desteklemesidir. Aynı zamanda zihinsel gelişimi de desteklediği için tercih edilmektedir. Devam sütleri probiyotik maddeler de içerdiği için bebeklerin gaz sorununu önleyebilir. Öte yandan, bebeklerin vücut yapısı birbirinden farklı olacağından her bebek için tek bir çeşit marka devam sütü önerilemez.

Bebek Beslenmesi: Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü – Sağlık Bakanlığı

24 Şubat 1968 yılında 12825 sayılı yasa ile yürürlüğe giren bu bölümde mamaların: bebek ve çocukların besin öğeleri gereksinmelerini karşılaması, sindirim bozukluklarına neden olmaması ve patojen mikroorganizmaları içermemesi yasal koşullar olarak belirlenmiştir. Bugün çocuk mamaları uluslararası kuruluşların önerilerine uygun olarak hazırlanmaktadır.

Kaynak: hsgm.saglik.gov.tr

Hazırlayanlar: Prof. Dr. Gülden Köksal, Doç. Dr. Hülya Gökmen Özel
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2012 Ankara

Özetle, gün boyu dışarıda bulunmak zorunda olan, uzun saatler iş yerinde veya bebeğinden uzakta çalışan anneler için de düşünülmüş devam sütü, ambalajlı kutular içinde toz halde satılmaktadır. Belirli formüllere göre özel üretilmiş bir çeşit tozdur ve su ile karıştırılarak hazırlandığında devam sütü formunu kazanır.

Bir bebeğin doğumundan itibaren 0-6 aylık süreçte alacağı en iyi besin anne sütüdür. Şayet anne sütü çeşitli nedenlerden dolayı yetersiz geliyorsa ve azaldıysa ancak doktor onayı ve gözetiminde besin takviyesi olarak devam sütü verilebilir.

Devam Sütü Ne Zaman Verilir, Ne Zaman Başlanmalı?

Genellikle ilk 6 ay, yeni doğan bebekler için anne sütü tek besin olmalıdır. Devam sütü, genellikle bebek 6-12 aylık olduğunda, 6. ayını doldurduğunda kullanılır. Devam sütüne yani formül mamaya 6. aydan itibaren eğer doktor onay verirse başlanabilir.

Yeni doğan bebeklerin alması gereken ilk, tek ve en değerli besin anne sütüdür. Fakat:

  • Anne sütü gelmiyorsa,
  • Anne sütü oranı yetersizse,
  • Bebek bir süreliğine meme reddi yaşıyorsa,
  • Bebeğin kan değerleri eksik ise,
  • Bebek gelişim geriliği yaşıyor ise doktor önerisi dahilinde ve gözetiminde devam sütüne başlanabilir.

Ölçüyü ise bebeğin kilosu ve günlük ihtiyacı dikkate alınarak doktor tarafından belirlenmelidir. Devam sütüne ek gıda sürecinde (+6 ay) başlanıyor ise sütün yanında ek gıda besinleri verilebilir.

İlginizi çekebilir: Lohusa Döneminde Sağlıklı Beslenme ve Diyet

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizdeki bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Devam Sütü Kaç Yaşına Kadar Verilmeli?

Devam sütü ne zamana kadar verilir sorusu pek çok anne ve babanın merak ettiği konulardan biri. Her yaş grubu ve ihtiyaç için devam sütü kullanım süresi elbette farklı olacaktır. Kullanım süresi ve miktarı, bebeklerin bireysel ihtiyaçlarına, kilo ve iştahlarına göre doktor tavsiyesine bağlı olarak değişebilir. Devam sütü, 6. aydan sonra ek gıdalarla birlikte verilerek bebeğin dengeli beslenmesi sağlanabilir.

Devam sütü kullanım süresi her bebek için farklıdır. Bebeğin kilosuna, gelişim durumuna göre değişmekle birlikte 1-3 yaş devam sütü için ideal kullanım zamanlarıdır. Bu konuda en doğru bilgiyi çocuğunuzun gelişimini takip eden doktorunuza danışarak öğrenmelisiniz. Bebeğinizin gelişim takibine göre devam sütünün süresini doktorunuz belirleyecektir. Devam sütü başlangıcı ve bitişi bir gözlem altında ve doktor onayı ile gerçekleşmelidir.

Devam sütü ne zaman bırakılmalı diyenler mutlaka sağlık takibi yapan doktorla iletişim içinde olmalıdır. Bebeğin gelişimine göre bırakma süresi de belirlenir.

  • 0-6 aylık bebeklerde devam sütü 1 numara,
  • 6-9 aylık bebekte 2 numara,
  • 9 aydan büyük bebekte ise devam sütü 3 numaradır.

6-9 aylık dönemde olan bebeğinizin beslenmesinin %70’ini anne sütü öğünü, %30’unu ek gıda ile yapılması önerilir. 9-12 aylık dönemde olan bebeğin ise beslenmesinin %50-60 anne sütü öğünü, %50-40 ek gıda olması önerilebilir.

Bebek Yaşı Anne Sütü İhtiyacı
0-6 Ay %100
6-9 Ay %70
9-12 Ay %50 – %60

Devam Sütü Zararlı mı Sağlıklı mı?

Anne ve babaların kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek adına şimdi devam sütü faydaları ve zararlarına değinelim:

Devam Sütünün Faydaları

Formül süt, anne sütünü yeterli oranda alamayan bebekler için takviye besindir. Bebeklerin gelişimini destekleyici vitamin ve mineraller içeren özel bir formüldür. Anne sütüne yakın özellikleri taşıyabilmesi için tasarlanmıştır.

  • Büyüme ve Gelişmeyi Destekler: İçerdiği yüksek protein ve enerji bebeklerin sağlıklı büyümesi için gereklidir.
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Zenginleştirilmiş vitamin ve mineraller, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
  • Kemik Sağlığını Destekler: Kalsiyum ve D vitamini içeriği, kemik gelişimini ve genel sağlığı destekleyebilir.
  • Sindirim Sağlığını Destekler: Probiyotikler ve prebiyotikler içeren devam sütleri, sindirim sisteminin sağlıklı işleyişini destekleyebilir.
  • Uyku Düzeni: Devam sütleri bebeklerin daha rahat bir uyku düzenine kavuşmasını destekleyebilir.

Nutrients Journal (2019)

Bu çalışma, devam sütlerinin demir eksikliğini önlemede etkili olduğunu ve bebeklerin bilişsel gelişimini desteklediğini göstermiştir.

Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition (2020)

Bu araştırma, devam sütlerinin içerdiği prebiyotiklerin bebeklerin sindirim sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamıştır.

Devam Sütünün Zararları

Ek gıdaya geçiş döneminden itibaren devam sütleri ve ek gıdalar doktorun önerdiği şekilde verilmelidir. Eğer bir bebek tüm öğünlerde sadece devam sütü alıyorsa ve ek gıdaya dair bir besin almıyorsa bu bebeğe zarar verebilir. Bir bebek ek gıdaya geçtiğinde devam sütü günden güne azaltılarak belirli bir ölçü korunmalıdır. Devam sütü yüksek ısıya maruz kalmamalı ve taze hazırlanmalı, bekletilmemelidir.

Ek gıda ve çorba alması gereken zamanlarda sadece devam sütü alan bebeğin besinlerle tanışması çok geç olacağı için bebekte yemek seçimine ve tek tat alma özelliğine neden olabilir. Bir bebek, doktorun tavsiye ettiği besinleri tatmalı ve zamanla öğünlerinde tüketmelidir. Devam sütünün belirli bir yaşta bırakılması önerilir.

Ayrıca devam sütlerinde bebek ya da çocuğun kilosuna, gelişim cetveline uygun dozda hazırlanmaması, aşırı tüketilmesi veya yanlış şekilde hazırlanması devam sütünün zararlı sonuçlarını doğurabilir. Ambalaj üzerinde yazan kullanım talimatlarına ve doktor tavsiyelerine uymak çok önemli ve gereklidir.

İlginizi çekebilir: Doğum Sonrası Süt Yapan 15 Sağlıklı Yiyecek

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizdeki bilgiler reçete niteliği taşımaz.

devam sütü ısıtılır mı

Devam Sütü Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler:

  • Kaynatılıp ılımış temiz içme suyu
  • Devam sütü

Hazırlanışı:

  • Hazırlanış aşamasında süt ve toz miktarı yaş ve kiloya göre değişecektir.
  • 30 ml suya 1 silme ölçek toz mama ekleyin ve karıştırın.
  • Devam sütü hazırlanması oldukça basittir; genellikle toz halinde olup suyla karıştırılarak bebeğe verilir.

Devam sütü hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Devam sütünü hazırlama aşamasında mutlaka kutu içinden çıkan ölçü kaşığını kullanmalısınız.
  • Kutu üzerinde önerilen su miktarıyla birlikte hazırlamalısınız.
  • Elleriniz, biberon ve hazırladığınız ortam hijyenik olmalıdır.
  • Devam sütünün her beslenme zamanında taze olarak hazırlanması önerilir.
  • Artan mamalar saklanmamalıdır.
  • Yukarı aşağı çalkalamak yerine dairesel hareketlerle karıştırırsanız bebeğe gaz yapma riskini engellemiş olursunuz.
  • Sütün ılık olup olmadığını test etmek için bileğinize 1-2 damla damlatabilirsiniz.
  • Oda sıcaklığında devam sütlerinin uzun süre kalması önerilmez.
  • 2 saatlik bekleme süresinden sonra besin değerini kaybedip tadı bozulacağı için taze hazırlamanız önerilir.

Devam Sütü Isıtılır Mı?

Devam sütü ısıtılır mı diye merak ediyorsanız, daha önce hazırlanan devam sütünün ısıtılamayacağını hatırlatmak isteriz. Şayet dinlenen su sıcaklığını kaybettiyse, benmari usulü birkaç dakika biberonu ısıtabilirsiniz. Devam sütünü hazırlarken suyun daha önceden kaynatılıp ılımış olması yeterlidir. Hazırladığınız devam sütünü ısıtmanız gerekmez.

devam sütü nedir

Devam Sütü ve Anne Sütü Arasındaki Farklar Nelerdir?

Devam sütü, anne sütünde doğal olarak bulunan bazı bileşenleri içermeyebilir ve besin içeriği bakımından anne sütüne göre farklılık gösterebilir. Anne sütü, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren antikorlar içerirken, devam sütü bu tür bağışıklık maddelerinin tamamını içermez.

Devam sütü ve formül mama aynı içeriklere sahip olan bebek beslenmesinde takviye olarak kullanılan içeceklerdir. Devam sütü ve mama, ılık suyla karışan toz malzemeyle hazırlanır. Bu karışımın besin değeri oldukça yüksektir ve bebek beslenmesinde yaygın kullanılan bir takviyedir.

Devam sütü ve mama, bebeğin içinde bulunduğu ayın, kilosunun ve gelişim döneminin özelliklerine göre hazırlanır. Firmalar 6 aydan büyüklere, 12 aydan büyüklere, 1 yaş sonrasında ve 2 yaş sonrasında olan bebekler için farklı besin değerlerine sahip devam sütü üretmektedir. Bu farklı gruplar sayesinde bebeğin beslenme döngüsü düzenlenir. Mama ve devam sütü adıyla karşınıza çıkan besin takviyeleri özel kutularında ve ölçü kaşığında satılmaktadır.

Çocuk doktorunuzun önerdiği miktarda ve şekilde verilen devam sütleri, bebeğe tokluk hissi verdiği gibi uykularının da düzenlenmesini sağlayabileceği için kullanılabilir. Devam sütünü bebeği için alacak anneler bu formül sütün anne sütüyle farkını merak etmektedir.

Devam sütü, kazein proteinleri ve peynir altı suyu içermektedir. Kazein, sütlerin içindeki bir protein maddesi olarak bilinir. Bu madde, anne sütünde daha az bulunduğundan dolayı anne sütünün sindirimi bebeğin vücudunda daha kolay gerçekleşmektedir. Her iki sütün de sindirim süresi birbirinden farklıdır. Devam sütünde ise kazein miktarı daha fazla yer aldığından sindirimi daha yavaş şekilde gerçekleşir.

Özellik Anne Sütü Devam Sütü
İçerik Doğal enzimler ve hormonlar içerir. Sentetik olarak vitaminler ve mineraller eklenir.
Sindirim Bebekler tarafından kolayca sindirilir. Sindirimi anne sütüne göre daha zor olabilir.
Uyumluluk Her bebek için ideal bileşime sahiptir. Bebeğin yaşına ve ihtiyaçlarına göre formüle edilmiştir.
Besin Değeri Dinamik ve bebeğin değişen ihtiyaçlarına göre uyum sağlar. Sabit formülasyon, belirli yaş grubu için optimize edilmiştir.
devam sütü

Devam Sütü Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Devam Sütü Yerine Ne Verebilirim?

Devam sütü ve anne sütü üzerine yapılan araştırmaların sonuçlarına göre devam sütlerinin yerine bir alternatif henüz bulunmuyor. Anne sütünü alan bebeklerin bebek bırakana kadar anne sütüne devam etmesi öneriliyor.

Devam sütünü alan bebeklerin ise doktorun çizdiği yola göre hareket etmesi daha sağlıklı kabul edilir. Devam sütü yerine ek gıda dönemine geçmiş olan çocuklar için besleyici gıdalar belirli oranda tercih edilebilir.

Devam sütünü ilk 1 yılda doktor kontrolüyle vermeniz tavsiye edilir. Devam sütleri, protein, omega, kalsiyum, fosfor ve demir içerdiği için bir bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılamaya destek olur.

Devam Sütünü Yetişkinler İçebilir Mi?

Devam sütü önerileri kemik rahatsızlığı olan hastalar için geçerli olabilmektedir. Şayet doktorunuz kemik hastalıklarına karşı devam sütü içmenizi önerdiyse devam sütlerini içebilirsiniz. Yetişkinler süt alerjisi yoksa normal şekilde süt içebildiği için devam sütünü tercihe göre içebilir ya da içmeyebilir.

1 Yaşından Sonra Devam Sütü Ne Kadar Verilmeli?

1 yaştan itibaren bebeğin ek gıda oranı yaklaşık %40, anne sütü oranı ise yaklaşık %60 oranında olabilir. 1 yaş bebeğin devam sütü kullanım oranı satın aldığınız devam sütü markasının kullanım talimatlarına ve doktor tavsiyesine göre belirlenmelidir.

Devam Sütü Koruyucu İçerir mi?

Devam sütlerinin Türk Gıda Kodeksi düzenlemesine göre koruyucu madde içermesi yasaktır. Devam sütleri, bebeklerin sağlığını korumak amacıyla sıkı düzenlemelere tabi tutulur ve genellikle zararlı koruyucu maddeler içermez. Ancak, ambalajın üzerinde içerik listesini kontrol etmek her zaman iyi bir uygulamadır.

Çocuk Devam Sütünün Faydaları Nelerdir?

Çocuk devam sütü, bebeğin büyüme ve gelişme sürecinde ihtiyaç duyduğu temel vitaminler, mineraller ve besin maddelerini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kemik gelişimini destekler.

Çocuk Devam Sütünün İçeriği Nasıl Olmalı?

Çocuk devam sütü; demir, kalsiyum, D vitamini, protein ve omega-3 yağ asitleri gibi önemli besin maddelerini içermelidir. Aynı zamanda prebiyotikler ve probiyotikler içermesi sindirim sağlığını destekler.

Bebek Beslenmesinde Anne Sütünün Miktarı Ne Olmalı?

Bebeklerin ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi önerilir. 6 aydan sonra, ek gıdalarla birlikte anne sütüne devam edilmelidir. Bebek bırakana kadar veya 2 yaşını doldurana kadar anne sütüne devam edilebilir.

Devam Sütü Nasıl Kullanılmalıdır?

Devam sütü; bebeğin yaşına, kilosuna, gelişim durumuna, kan değerlerine ve beslenme ihtiyaçlarına göre kullanılır ve genellikle su ile karıştırılarak hazırlanır. Hazırlama talimatlarına dikkatle uyulmalı ve her öğünde taze olarak hazırlanmalıdır.

Çocuk Devam Sütü Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devam sütü, ek gıdalarla dengeli bir diyetin parçası olarak kullanılmalıdır. Alerji riski olan bileşenler için bebeğin tepkileri gözlemlenmeli ve doktor tavsiyesine göre hareket edilmelidir. Kullanım talimatına uygun devam sütü hazırlanmalı ve aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır. Anne sütü sürecinde anne sütü ile, ek gıda döneminde ek gıda çeşitleri ile desteklenmelidir.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için mutlaka uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizdeki bilgiler reçete niteliği taşımaz.

Anne Sütünü Artıran Yiyecekler ve İçecekler

Anne Sütü Faydaları: Bebek Gelişimindeki Önemi

Anne Sütü Saklama Koşulları, Nasıl Isıtılır, Kullanılır?

Emziren Anneler Ne Yemeli? Süt Kalitesini Artıran 14 Besin

Emziren Anne Diyeti: Süt Artıran, Kilo Aldırmayan Diyet Listesi