Türk mutfağı, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla sadece yemek tarifleri değil, aynı zamanda birçok anıyı da barındıran bir hazinedir. Bu hazinenin en eski örneklerinden biri ile karşınızdayız. Beyinli Saray Böreği! Geçmişten günümüze taşınan, köklü bir lezzet olan özellikle Osmanlı saray mutfağında sıkça yer alan bu börek, içerdiği özel malzemelerle damaklarda unutulmaz tatlar bırakıyor. Peki Beyinli saray böreği nasıl yapılır? İşte malzeme listesi ve hazırlanışı…
BEYİNLİ SARAY BÖREĞİ TARİFİ:
Beyinli Saray Böreği, yalnızca bir aperatif olmanın ötesinde, özel günlerde ve kutlamalarda sofraların baş tacı olmaya aday bir lezzet. Şef Mehmet Yalçınkaya’nın tarifiyle yapılan bu börek, hem geleneksel tarifin inceliklerini hem de modern mutfak tekniklerini harmanlayarak, her lokmada sizi geçmişe götürecek.
Evde bu böreği yaparken, her aşamasında ortaya çıkan kokuların sizi sarmasına hazır olun. Beyinli Saray Böreği’nin hazırlanışı, sabır ve özen gerektirse de, sonunda elde edeceğiniz lezzet, tüm emeklerinize değecek. Şimdi gelin, bu muhteşem tarifin nasıl yapıldığına birlikte bakalım.
Malzemeler:
4 Adet Koyun Beyni
4 Su Bardağı Su
2 Yemek Kaşığı Sade yağ
3 Yemek Kaşığı Un
1 Su Bardağı Süt
Tuz
2 Adet Yumurta Sarısı
100 Gr Kars Gravyer Peyniri
1/2 Adet Muskat Cevizi
Börek İçin:
10 Adet Milföy Hamuru (Her Biri 60 Gr)
2 Adet Yumurta Sarısı
Yapılışı
Bir tencereye koyun beyinlerini ve suyu ekleyin, 15 dakika haşlayın. Ardından soğuk su ile durulayarak süzgeçten geçirin ve zarlarını temizleyin.
Tencerede sade yağı eritin, un ekleyerek kavurun. Kokusu gelmeye başladığında yavaş yavaş sütü ilave ederek muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın.
Haşlanmış beyinleri ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Karışıma 2 yumurta sarısı ve rendelenmiş Kars gravyer peynirini ekleyin.
Hazırlanan karışımı tezgaha serdiğiniz milföy hamurlarının ortasına koyun, kare bohça şeklinde katlayıp tepsiye dizin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis edin ve bu muhteşem lezzetin tadını çıkarın. Afiyet olsun!