Protein Deposu Kanlıca (Çam) Mantarının Faydaları

tarafından
52
Protein Deposu Kanlıca (Çam) Mantarının Faydaları

Kanlıca (Çam) Mantarı Faydaları ve Özellikleri

Kanlıca mantarı veya bir diğer adıyla çam mantarı, özellikle ismini aldığı çam ormanlarında yetişen, ülkemizde yaygın olarak bilinen ve tüketilen yenilebilir bir mantar türüdür. Kendine has turuncu rengi ile bilinir. Lezzeti ve besin değeri yüksek olan bu mantar, sonbahar aylarında toplanır. Ancak bu mantarı diğer zehirli türlerden ayırabilen, bilgili kişilerin toplamasında yarar vardır.

Sağlıklı beslenme düzeninde yenilebilir mantar türlerine yer vererek bitkisel protein desteği alabilirsiniz. Bu türler arasında çam ve bir diğer yaygın adıyla kanlıca mantarı faydaları üzerine sorularınız oluşabilir. Bu içeriğimizde kanlıca mantarı faydası, genel özellikleri ve temizlenişi ile birlikte sizler için çam mantarı ile hazırlanan nefis tarifler de yer alıyor.

En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…

Protein Deposu Kanlıca (Çam) Mantarının Faydaları-6024016-091050

Kanlıca (Çam) Mantarı Nedir?

Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus mantarlarına ülkemizde kanlıca veya çam mantarı denir. Çam mantarı, Melki mantarı, Espit, Çıntar olarak da bilinen bu mantar türü Russulacae familyasından tüketime uygun bir mantar türüdür. Birbirinden farklı 3 türü ile doğada kendiliğinden yetişebilir.

Kanlıca mantarı, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yetişebilir. Bununla birlikte özellikle Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde oldukça yaygındır. Ayrıca Bolu’nun merkez, Mudurnu, Mengen ve Gerede ilçelerinde yetiştirilir.

Genellikle sonbahar mevsiminde, özellikle eylül ve ekim aylarında ormanlık alanlarda, nemli ve gölgeli yerlerde bulunur. Kanlıca mantarı, karakteristik olarak açık kahverengi veya sarımsı renkte, bombeli bir baş ve silindirik bir sap yapısına sahiptir. Baş kısmı delikli ve süngerimsi bir dokuya sahiptir. Geniş şapkalıdır ve şapkasının boyutu 4 ya da 15 cm arasında değişebilir. Verimli topraklarda mantarın boyu da şapkası da daha büyük olacaktır.

Kanlıca (çam) mantarı, zengin bir besin içeriğine sahiptir. Protein, lif, vitaminler (özellikle B vitaminleri) ve mineraller bakımından zengindir. Düşük kalorilidir. Kanlıca mantarı, hem lezzetli hem de besleyici bir yiyecek olması sebebiyle sıklıkla tercih edilir. Ancak, doğru ve güvenli bir şekilde toplanması ve hazırlanması gerekmektedir.

Protein Deposu Kanlıca (Çam) Mantarının Faydaları-6024016-091010

Kanlıca (Çam) Mantarı Faydaları Nelerdir?

Çam mantarı faydaları arasında güçlü bir protein ve besin kaynağı olması yer alır. Yüksek antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı koruyabilir ve bir diyet programında besin desteği sağlayabilir. İçeriğimizin bu bölümünde kanlıca mantarının faydaları ve bilimsel araştırmaları hakkında incelemelerde bulunacağız.

Bazı bünyeler kanlıca mantarına veya içeriğindeki bileşenlere karşı hassas olabilir.

Tüketim öncesi sağlık profesyoneline danışınız.

  • Besin değeri yüksektir, bitkisel protein kaynağıdır.
  • Doğal bir antioksidandır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Kas ve kemik gelişimini destekler.
  • Zayıflamaya yardımcıdır.
  • Vücuda enerji verir.
  • İltihap kaynaklı hastalık riskini önler.
  • Lif içeriği yüksektir.
  • Kan şekerini dengeleyebilir.
  • Stres ve yorgunluk etkilerini azaltabilir.

Zengin Besin ve Protein İçeriğine Sahiptir

Kanlıca mantarı, protein, vitaminler (B grubu vitaminleri özellikle), mineraller (demir, fosfor, potasyum) ve diyet lifleri açısından oldukça zengindir. Kas ve kemik gelişiminin sağlıklı şekilde ilerlemesi için protein içeren besinlerin tüketilmesi gerekir. Çam mantarı da yüksek protein içermesinden dolayı tercih edilebilir. Et ve süt ürünleri kadar yoğun protein içeren çam mantarını tüketerek, vücudunuzun daha dinç ve sağlıklı kalmasını destekleyebilirsiniz. Protein, vücut fonksiyonlarının daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Çalışma: “Edible mushrooms: Improving human health and promoting quality life.” International Journal of Microbiology.

Bulgular: Bu çalışmada, yenilebilir mantarların genel sağlık üzerindeki etkileri ve besin içeriği detaylı olarak incelenmiştir.

Kaynak: Valverde, M. E., Hernández-Pérez, T., & Paredes-López, O. (2015).

Doğal Bir Antioksidandır

Çam mantarı, serbest radikallerle mücadele eden antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir. Ayrıca antioksidan bileşenler, vücutta iltihap kaynaklı hastalıkların oluşma riskini düşürebilir.

Çalışma: “Chemical composition and nutritional value of the most widely appreciated mushrooms: An inter-species comparative study.” Food and Chemical Toxicology.

Bulgular: Bu çalışmada, çeşitli mantarların kimyasal içerikleri ve antioksidan kapasiteleri incelenmiştir.

Kaynak: Reis, F. S., Martins, A., Vasconcelos, M. H., & Morales, P. (2017).

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kanlıca mantarı, beta-glukanlar, B, B1, C, Folik asit gibi bağışıklık sistemini aktive eden bileşikler içerir. Beta-glukanlar, bağışıklık hücrelerini (makrofajlar ve doğal öldürücü hücreler gibi) uyararak vücudun enfeksiyonlara karşı daha güçlü bir savunma mekanizması oluşturmasına yardımcı olur.

Çalışma: “Beta-glucan, immune modulation, and leukemia.” Clinical and Experimental Medicine.

Bulgular: Beta-glukanların bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini inceleyen bu çalışmada, özellikle mantar kaynaklı beta-glukanların immün yanıtları artırdığı görülmüştür.

Kaynak: Vetvicka, V., & Vetvickova, J. (2014).

Kansızlığa İyi Gelir

Besin değeri yüksek olan çam mantarında potasyum minerali ve B grubu vitaminleri olduğu gibi demir de bulunur. Ayrıca, kanlıca mantarı kan dolaşımını hızlandırabilir, bu özelliği ile kırmızı kan hücrelerinin oluşumu çam mantarı ile desteklenebilir.

Kaynak: Kalac, P. (2009). Chemical composition and nutritional value of European species of wild growing mushrooms: A review. Food Chemistry.

Kalp Sağılığını Korur

Kanlıca mantarı faydaları ve genel olarak mantarın faydalarının kardiyovasküler sağlık alanında etkili olduğu yönünde çalışmalar yer almaktadır. Kanlıca mantarı, kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarının oluşmasını önleyebilir.

Kaynak: Guillamón, E., García-Lafuente, A., Lozano, M., D’Arrigo, M., Rostagno, M. A., Villares, A., & Martínez, J. A. (2010). Edible mushrooms: Role in the prevention of cardiovascular diseases. Fitoterapia.

Kas ve Kemik Gelişimini Destekler

Kanlıca mantarı içeriğinde bulunan protein, magnezyum, potasyum ve fosfor sayesinde osteoporoz, halk arasında bilinen adıyla kemik erimesi riskine karşı koruyabilir. Ayrıca genel olarak yenilebilir mantarlar yüksek oranda D vitamini içerirler ve D vitamini, vücuttaki kalsiyum seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir. Protein içeren besinler tüketmek kas gelişimini destekleyebilir.

Kaynak: Urbain, P., & Jakobsen, J. (2015). Vitamin D in plants: a review of occurrence, analysis, and biosynthesis. Frontiers in plant science.

Zayıflamaya Yardımcıdır

Çam mantarının kalorisi oldukça düşük ve öte yandan besin değeri yüksektir. Güvenilir ortamlardan toplanan kanlıca mantarları sağlıklı pişirme yöntemleri ile diyet menülerine kontrollü olarak eklenebilir. Mantarlı omlet, mantarlı salata, ızgarada çam mantarı gibi menülerinizi genişleterek sağlıklı öğünler geçirebilirsiniz. Lifli yapısı ile zayıflama sürecinizi daha iyi geçirmenizi sağlar. Çam mantarı faydaları ile ideal kilonuza bir adım daha yakın olabilirsiniz.

Ayrıca kanlıca mantarının diğer faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Kanlıca mantarı B grubu vitaminleri açısından zengin bir besindir. Bu sayede vücudu zinde tutar ve daha enerjik hissetmenizi sağlar.
  • Antioksidan içeriği ile cilt sağlığını destekleyebilir, yaşlanma belirtilerini geciktirebilir.
  • Zengin lif içeriği ile sindirim sistemi işleyişini destekleyebilir, kısa sürede ve sık sık acıkmaların önüne geçebilir. Böylece kan şekeri değerlerindeki dalgalanmaları dengeleyebilir, diyabet riskini düşürebilir.
  • Kanlıca mantarı içeriğindeki adaptogenik özellikleri sayesinde stres ve anksiyete ile başa çıkmada yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Protein Deposu Kanlıca (Çam) Mantarının Faydaları-6024016-111000

Kanlıca (Çam) Mantarı Ne Zaman Çıkar, Nerede Bulunur?

Çam mantarı sonbahar mevsimini seven bir mantar türüdür. Sonbahar yağmurları yağmaya başladıktan sonra kendini belli eder. Birkaç gün içinde birden serpilen çam mantarı, ülkemizde genellikle Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz illerinde (Bolu, Gerede, Kastamonu, Taşköprü, Tosya, Mengen, Mudurnu) görülür.

En verimli dönemleri sonbahar mevsimi yani eylül, ekim ve kasım aylarıdır. Bu aylar içinde nemli ortamlarda ve ağaç diplerinde birçok çam mantarına denk gelebilirsiniz. Sonbahar yağmurlarını sevdiği gibi ilkbahar yağışlarında da kendini gösterir. Mart ve haziran aylarında nadir de olsa sulak arazilerde çam mantarı görebilirsiniz.

Kanlıca (Çam) Mantarı Nasıl Temizlenir?

Mantar temizleme konusunda aşçılar ikiye ayrılmaktadır. Mantarı nemli bir bez ile silmeyi savunanlar ve mantarı limonlu su ile durulamayı savunanlar, bu ikiliği oluşturmaktadır. Çam mantarının da toplandıktan sonra temizlenmesi gerekir; doğada çamur veya kir barındırabilir. Doğal ortamından toplanan çam mantarı sağlıklı bir şekilde tüketilebilsin diye iyi derecede temizlenmelidir. Çam mantarı nasıl temizlenir diyorsanız; şu adımları izleyebilirsiniz:

Eğer çam mantarı büyük bir yapıya sahipse boydan olacak şekilde ikiye ya da dörde kesebilirsiniz. Böylece içinde böceklenme olan mantarları kolayca ayırabilirsiniz. Sap kısmından ayırmak için de şapkayı çekebilirsiniz. Hafif gevrek yapıda olacağı için şapkayı ve kökü kolayca birbirinden ayırabilirsiniz.

Parçaladığınız çam mantarını, fırça yardımı ile hızlıca temizleyebilirsiniz. Nemli bir bez ile mantarın tüm bölgelerini silebilirsiniz. Eğer mantar çok çamurlu veya kirli ise kısaca sudan geçirip durulayabilirsiniz.

Kanlıca (Çam) Mantarı Nasıl Saklanır?

Yılın belirli bir dönemlerinde yetişme imkanı bulan çam mantarını, memleketinizde doğal ortamda topladıysanız en iyi şekilde muhafaza etmek için yöntemler ararsınız. Eğer çam mantarını buzdolabında saklamak istiyorsanız; ortalama 2-3 gün dayanabileceğini belirtebiliriz.

Çam mantarını saklamak için en sık başvurulan yöntem kurutma yöntemidir. Gün ışığında kurutulan çam mantarları, serin ve kapalı bir kutuda saklanmalıdır. Kuruttuğunuz mantarları ılık sudan geçirip yumuşattıktan sonra yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Çam mantarı ile turşu ve salamura hazırlayıp daha uzun süre tüketmek imkanınız vardır. Turşu yaparken orta boydaki mantarları seçmeniz önerilir.

Kanlıca (Çam) Mantarı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kanlıca Mantarı Nerelerde Olur?

Kanlıca mantarları nemli ortamlarda, çam ağaçlarının köklerinde ve yaprak döküntülerinin olduğu alanlarda bulunabilir. Toplama işlemi sonrası mantarların hızlıca tüketilmesi veya uygun şekilde saklanması önemlidir. Temizlendikten sonra buzdolabında veya dondurucuda saklanabilir.

Kanlıca mantarı, bazı zehirli mantar türleriyle karıştırılabilir. Bu nedenle mantar türlerini iyi ayırt edebilen kişiler tarafından toplanması gerekir.

Kanlıca Mantarı Nasıl Saklanır?

Kanlıca mantarını buzdolabında kağıt havluya sararak saklayabilirsiniz. Çam mantarı tüketilmeden hemen önce temizlenebilir. Genellikle buzdolabında taze olarak veya salamura ya da kurutma yöntemi ile saklama yaygındır.

Kanlıca Mantarı Ne Zaman Çıkar?

Kanlıca mantarı genellikle sonbahar aylarında, özellikle eylül, ekim ve kasım aylarında çıkar. Taze kanlıca mantarı yeşil küf şeklinde size ulaşabilir. Yeşil renk ilk bakışta akla küfü getirse de, çoğu zaman bu durum el ile temas nedeniyle oluşur. Mantarın bazı yerlerinin yeşil küf rengine dönmesinin sebebi el ile toplanırken el ısısına maruz kalmasıdır.

Kanlıca Mantarı Nasıl Toplanır?

Kanlıca mantarı doğal olarak yetişir. Bu mantarlar ormanlardan toplanarak satışa çıkarılır. Kanlıca mantarını toplarken dikkatli olunmalıdır. Mantarın diğer zehirli türlerle karışmaması için, kanlıca mantarını çok iyi bilen ve tanıyan kişiler tarafından toplanması gerekir.

Çam Mantarı Nasıl Olur, Yenir Mi?

Çam mantarı çeşitleri ülkemizin verimli topraklarında yetişme imkanı bulmaktadır. Kültür mantarını nasıl tüketiyorsanız çam mantarını da yine aynı şekilde kızartma, ızgara, sote ve fırın tarifleri ile tüketebilirsiniz. Yaban mantarlarından biri olan çam mantarı, açık turuncuya çalan rengi ile dikkat çeker.

Besin değerinin yüksek olması, bu mantara olan ilginin de artmasını sağlamıştır. Çam mantarı zehirli midir diye endişe içinde olabilirsiniz. Etrafında kimyasal atıklar ve çöp bulunan mantarlar zehirleme riskini taşır. Bu nedenle temiz ve güvenilir arazilerden, ormanlardan toplanan çam mantarlarını tüketmeniz önerilir.

Kanlıca Mantarı Buzlukta Nasıl Saklanır?

Kanlıca mantarını buzdolabında saklamak istiyorsanız, öncelikle mantarları güzelce temizlemelisiniz. Ardından temizlediğiniz mantarları kaynar suda birkaç dakika haşlayın. Haşlanan mantarları soğuduktan sonra hava geçirmez poşetlere yerleştirerek derin dondurucuda veya buzdolabının buzluk kısmında saklayabilirsiniz.

Kanlıca Mantarı Zararları ve Yan Etkileri

Kanlıca mantarı, doğru şekilde hazırlanmadığında bazı insanlarda sindirim sorunlarına sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketildiğinde alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Zehirli Kanlıca Mantarı Nasıl Anlaşılır?

Kanlıca mantarı, zehirli mantarlarla ve sahte kanlıca mantarı ile karıştırılabilir. Zehirli mantarlar genellikle daha canlı renklere sahiptir. Uzman görüşlerine göre, kanlıca mantarı tırnak ile hafif çizildiğinde içinden önce beyaz sonra sarımsı bir süt çıkıyor ise zehirli olma ihtimali yüksektir. Kanlıca mantarı, gövdesinde belirgin bir halkası olmayan, düzgün, silindirik bir yapıya sahiptir. Mantar toplarken mutlaka bir uzmandan yardım almak en iyisidir.

Çam Mantarı Fiyatları Ne Kadar?

Eğer çam mantarı yetiştiriciliği üzerine bir girişimcilik düşünüyorsanız 200 gram çam mantarı tohumunu ortalama 250 TL’den satın alabilirsiniz. Tüketmek için çam mantarı satın almak istediğinizde ise; ortalama 200 gram çam mantarı turşusu 100-120 TL civarındadır. Taze çam mantarı her sene mevsimsel şartlara göre farklı rakamlarda satılmaktadır. Bunun için organik ürünler satan dükkanlara ya da üreticiye danışabilirsiniz.

Kanlıca (Çam) Mantarı Nasıl Pişirilir?

Çam mantarı ile hazırlayabileceğiniz lezzet dolu tabakların sırrını açıklıyoruz. İşte, kanlıca mantarı ile ev yapımı nefis tarifler:

Kanlıca Mantarı Turşusu

Kanlıca mantarını 4 mevsim tüketebilir olmanın en keyifli yolu kanlıca mantarı turşusu hazırlamaktan geçer. Bu tarifimizde bir mantardan turşu nasıl yapılır tüm detayları ile ele aldık. Tarif için: Mantar Turşusu (Kanlıca Mantarı)

Mantar Turşusu (Kanlıca Mantarı)

Çıntar (Kanlıca, Melki) Mantarından Tantuni

Et tadında bir mantar tantuni hazırlamaya ne dersiniz? Besleyici özelliği ve protein içeriği ile et lezzetini aratmayacak bir tarif. Tarif için: Çıntar Tantuni (Kanlıca Mantarı, Melki)

Çıntar Tantuni (Kanlıca Mantarı, Melki)

Kanlıca Mantarı Nasıl Yapılır?

Kanlıca mantarını mevsiminde topladıktan sonra kanlıca mantarı ile ne yapabilirim sorusunu soruyorsanız, sizin için birebir ev yapımı bir tarif hazırladık. Tarif için: Kanlıca Mantarı Nasıl Yapılır?

Kanlıca Mantarı Nasıl Yapılır?

Kanlıca Mantarı Kızartması

Her et ve sebze ürününde olduğu gibi kızartmanın da kendine has bir lezzeti var. Peki, mantardan kızartma nasıl yapılır? İşte, kanlıca mantarı kızartması tarifi! Tarif için: Kanlıca Mantarı Kızartması

Kanlıca Mantarı Kızartması

İstiridye Mantarı Nasıl Temizlenir, Pişirilir?

Mantarın Yanına Ne Gider? 10 Yardımcı Tarif

Et Kadar Değerli Protein Deposu Cincile Mantarı

Mantar Çeşitleri: Yenilebilir ve Zehirli Mantar İsimleri

Mantarın Faydaları – Duyunca Sevmeyeni Kalmayacak! 10 Şifalı Etkisi