Üzüm Çekirdeği Yağı Ne İşe Yarar?
Üzüm meyvesinin çekirdeklerinden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen üzüm çekirdeği yağı, içerdiği E vitamini, linoleik asit ve polifenoller sayesinde cilt sağlığı, bağışıklık sistemi ve kalp sağlığı üzerinde faydalı etkiler sunar. Cilt ve saç bakımında doğal bir kozmetik olduğu gibi gıda formunda da kullanılabilir.
Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir?
Üzüm çekirdeği yağı, üzüm çekirdeklerinden soğuk pres yöntemiyle üretilen bitkisel bir yağdır. Sağlık ve kozmetik alanında yaygın şekilde kullanılır. Vitis vinifera türündeki üzüm çekirdeklerinden elde edilen bu yağ, yüksek oranda linoleik asit (%65-75) ve oleik asit (%15-20) içerir; bunlar, özellikle cilt sağlığı ve kardiyovasküler destek açısından değerlidir.
Üzüm çekirdeği yağı ayrıca E vitamini, flavonoidler, resveratrol, fenolik bileşikler ve antioksidan özelliklere sahip fitokimyasallar içerir. Bu bileşenler sayesinde üzüm çekirdeği yağı, yaşlanma belirtilerini azaltma, cilt elastikiyetini destekleme ve serbest radikallerle savaşabilme gibi faydalar sağlar.
Çalışma: Martin, M. E., Grao-Cruces, E., Millan-Linares, M. C., & Montserrat-De la Paz, S. (2020). Grape (Vitis vinifera L.) seed oil: A functional food from the winemaking industry.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği yağının oluşumunu anlatmaktadır. Ayrıca üzüm çekirdeğinden yağının oluşmasına yönelik yöntemlerin veriminden, miktarından ve kalitesinden bahsetmektedir.
Kaynak: Foods.
Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları
- İnsülin direncini azaltır.
- Kalp hastalıklarından korur.
- Kan pıhtılaşması riskini önler.
- Cildi nemlendirir.
- Yaşlanma belirtilerini geciktirir.
- Saç ve tırnakları güçlendirir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Enfeksiyonların giderilmesine yardımcıdır.
- Mide sağlığını korur.
- Damar tıkanıklığı riskini önler.
- Kolesterolü dengeler.
- Kan dolaşımını destekler.
- Akne ve sivilce oluşumunu azaltabilir.
İnsülin Direncini Azaltabilir
Üzüm çekirdeği, özellikle yüksek antioksidan kapasitesi ile hücrelerin insüline daha duyarlı hale gelmesini sağlayabilir. Bu durum, insülin direncini azaltarak tip 2 diyabet gelişim riskini düşürebilir.
Üzüm çekirdeği yağında bulunan proantosiyanidin adı verilen bileşiklerin, glikoz metabolizmasını düzenleyerek daha dengeli insülin salınımına yardımcı olduğu bilinmektedir. Yapılan bir çalışma, proantosiyanidinlerin yüksek kan şekeri seviyelerini düşürme ve insülin direncini azaltmada etkili olabileceğini ortaya koymuştur.
Çalışma: Montagut, G., Bladé, C., Blay, M., Fernández-Larrea, J., Pujadas, G., Salvadó, M. J., … & Ardévol, A. (2010). Effects of a grapeseed procyanidin extract (GSPE) on insulin resistance.
Bulgular: Bu çalışmada ilk olarak üzüm çekirdeği prosiyanidin ekstraktının (GSPE) insüline dirençli 3T3-L1 adipositlerde glukoz alımını uyarmadaki etkinliğini kontrol etmiştir. Sonuçlar, kronik insülin tedavisiyle direnç indüklendiğinde GSPE’nin insülinden daha yüksek bir uyarıcı kapasiteye sahip olduğunu göstermektedir.
Kaynak: The Journal of nutritional biochemistry.
Kalp Hastalıklarından Korur
Üzüm çekirdeği, yüksek antioksidan içeriği sayesinde kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterebilir. Özellikle kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin oksidasyonunu engelleyerek damar sertleşmesini (ateroskleroz) önleyebilir. Damarların elastikiyetini koruması, kan dolaşımını iyileştirerek yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
Çalışma: Yousef, M. I., Saad, A. A., & El-Shennawy, L. K. (2009). Protective effect of grape seed proanthocyanidin extract against oxidative stress induced by cisplatin in rats.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği proantosiyanidin ekstraktının (GSPE) erkek sıçanlarda sisplatin toksisitesine karşı antioksidan potansiyelini incelemektedir. Sisplatin ile tedavi edilen hayvanlarda plazma, kalpteki tiobarbitürik asit reaktif maddelerinde (TBARS) önemli bir artış ortaya çıkarken, antioksidan enzimlerin (GST, SOD, CAT ve GSH-Px) aktiviteleri ve glutatyon (GSH) seviyeleri azalmıştır. Mevcut sonuçlar, GSPE’nin sisplatin toksisitesini antagonize ederek koruyucu bir etki gösterdiğini ortaya koymuştur.
Kaynak: Food and Chemical Toxicology.
Kan Pıhtılaşması Riskini Önler
Üzüm çekirdeğinde bulunan bileşenler, kanın akışkanlığını artırarak pıhtılaşma riskini azaltabilir. Kan pıhtılaşmasının azalması, damar tıkanıklıklarını önleyerek felç ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilmesine destek olabilir. Bu etkinin temelinde, üzüm çekirdeğindeki flavonoidlerin trombositlerin bir araya gelmesini engelleyen özellikleri yatmaktadır.
Çalışma: Di Pietro Fernandes, C., Santana, L. F., Dos Santos, J. R., Fernandes, D. S., Hiane, P. A., Pott, A., … & Guimarães, R. D. C. A. (2023). Nutraceutical Potential of Grape (Vitis vinifera L.) Seed Oil in Oxidative Stress, Inflammation, Obesity and Metabolic Alterations.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği yağını tüketmenin faydaları arasında antioksidan enzimlerin ekspresyonunun modüle edilmesini, anti-aterosklerotik ve antiinflamatuar etkiler göstermesini, pıhtılaşmayı düşürebilmesini, oksidatif hücre hasarına ve bazı kanser türlerine karşı koruma sağlamasını belirtmektedir.
Kaynak: Molecules.
Cildi Nemlendirir
Üzüm çekirdeği yağı, cilt için doğal nemlendirici olarak kullanılabilir. Barındırdığı linoleik asit ve E vitamini gibi bileşenler sayesinde, cildin esnekliğini koruyarak daha sağlıklı görünüm elde etmesine vesile olabilir. Antioksidan özellikleriyle cildi çevresel etkenlere karşı koruyarak yaşlanma belirtilerini geciktirebilir.
Çalışma: Mohiuddin, A. K. (2019). Skin care creams: formulation and use.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği yağının cilde yararlarının çoğunun omega-6 yağ asidi içermesinden kaynaklı olduğundan bahsetmektedir. Ayrıca üzüm çekirdeği yağında bolca bulunan doku oluşumuna yardımcı olan E vitamini, cildi destekleyen yağ asidi olan lineolik asit barındırmasından ötürü fayda sağlayabilir.
Kaynak: Dermatol Clin Res.
Yaşlanma Belirtilerini Geciktirir
Üzüm çekirdeği yağı, ciltte oluşan yaşlanma işaretlerini geciktirerek, kırışıklık ve ince çizgilerin görünümünü düşürebilir. Cilt elastikiyetini artıran E vitamini ve linoleik asit gibi bileşenler, üzüm çekirdeği yağını yaşlanma karşıtı bakımda etkili kılabilir.
Çalışma: Kamienik, A., Wojtyła, P., Wargala, E., & Walasek-Janusz, M. Grape seed oil (Vitis vinifera seed oil) as a beneficial cosmetic raw material.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği yağının içerdiği E vitamini nedeniyle oksitlenme önleyici ve yaşlanma karşıtı özellikler gösterdiğinden; bu nedenle de olgun ciltlere yönelik ürünlere sıklıkla eklendiğinden bahsetmektedir.
Kaynak: Wybrane zagadnienia z zakresu produkcji surowców, żywności i kosmetyków.
Saç ve Tırnakları Güçlendirir
Üzüm çekirdeği yağının faydaları, saç ve tırnak üzerinde oldukça önemli olup içerisindeki bileşiklerle dokuların yapısına katkı sağlar. Yağda bulunan E vitamini ve yağ asitleri, saç foliküllerini besleyerek saçları daha güçlü ve sağlıklı kılabilir. Aynı zamanda tırnakları kırılmaya karşı koruyarak dayanıklılığını artırabilir.
Çalışma: Kumar, S., Yadav, D. K., Samota, M. K., Sasi, M., & Das, C. (2024). Grape seed as a reservoir of high-quality oil with important biological activities. In Valorization of Fruit Seed Waste from the Food Processing Industry (pp. 135-156).
Bulgular: Bu çalışmanın amacı, üzüm çekirdeği yağında çokça yer alan başlıca besin maddeleri ve fitokimyasallara farklı bir bakış açısı sunmaktır. Yağın biyoaktif maddeleri izole etmek için işlenmesini daha ayrıntılı olarak ele almaktadır. Üzüm çekirdeği yağının, saç bakım ürünlerine eklenip parlaklık gibi farklı özellikler gösterdiğine detaylı olarak değinmektedir.
Kaynak: Academic Press.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Üzüm çekirdeği yağı, bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler içerir. Özellikle polifenoller ve flavonoidler, vücut direncini artırarak hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenebilir. Üzüm çekirdeği yağı, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışmasına destek olarak vücudu enfeksiyonlara ve diğer hastalıklara karşı koruyabilir.
Çalışma: Garavaglia, J., Markoski, M. M., Oliveira, A., & Marcadenti, A. (2016). Grape seed oil compounds: Biological and chemical actions for health.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği yağının fenolik bileşikler, yağ asitleri ve vitaminler açısından zengin olup ilaç, kozmetik ve gıda endüstrisi açısından ekonomik öneme sahip olduğuna değinmektedir. Fenolik bileşiklerin, bağışıklık sistemine ve homeostaz düzenlemesine yardımcı olan sinyal molekülleri olarak görev yapmak üzere üretildiğinden bahsedilmektedir.
Kaynak: Nutrition and metabolic insights.
Enfeksiyonların Giderilmesine Yardımcıdır
Üzüm çekirdeği yağının antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özellikleri, ciltteki enfeksiyonların tedavisinde etkili olmasını sağlar. Bu yağ, cilt üzerinde oluşan mantar ve bakteri kaynaklı enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olabilir.
Çalışma: Memar, M. Y., Adibkia, K., Farajnia, S., Kafil, H. S., Yekani, M., Alizadeh, N., & Ghotaslou, R. (2019). The grape seed extract: a natural antimicrobial agent against different pathogens.
Bulgular: Üzüm çekirdeği yağının (GSE) antimikrobiyal etkilerinin çok çeşitli mikroplara karşı olduğu rapor edilmiştir. Bu çalışma, GSE’nin farklı patojenlere karşı antimikrobiyal etkisine ilişkin güncellenmiş bir genel bakış sunmaktadır.
Kaynak: Reviews and Research in Medical Microbiology.
Mide Sağlığını Korur
Üzüm çekirdeği yağının antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri, mide ve bağırsaklarda oluşabilecek ülser gibi yaraların iyileşmesine destek sağlayabilir. Polifenol içeriği, hücre yenilenmesini hızlandırarak mide mukozasında koruyucu bariyer oluşturabilir.
Çalışma: Kim, T. H., Jeon, E. J., Cheung, D. Y., Kim, C. W., Kim, S. S., Park, S. H., … & Kim, J. I. (2013). Gastroprotective effects of grape seed proanthocyanidin extracts against nonsteroid anti-inflammatory drug-induced gastric injury in rats.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği proantosiyanidin yağının (GSPE’ler), sıçanlarda nonsteroid antiinflamatuar ilaç (NSAID) kaynaklı gastrik mukozal hasara karşı gastroprotektif etkilerini araştırmaktadır.
Kaynak: Gut and liver.
Damar Tıkanıklığı Riskini Önler
Soğuk sıkım üzüm çekirdeği yağı faydaları arasında damar tıkanıklıklarına karşı koruyucu etkisi bulunur. Üzüm çekirdeği yağı, damar sağlığı üzerinde olumlu etki gösteren E vitamini ve linoleik asit içerir. Bu yağ asitleri, damar sertliğine karşı koruyucu bir etki göstererek dolaşım sistemini destekleyebilir.
Çalışma: Huang, L. L., Pan, C., Wang, L., Ding, L., Guo, K., Wang, H. Z., … & Gao, S. (2015). Protective effects of grape seed proanthocyanidins on cardiovascular remodeling in DOCA-salt hypertension rats.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği proantosiyanidinlerinin (GSP) kardiyovasküler hastalıklara karşı geniş bir yelpazedeki farmakolojik ve terapötik faydalarından bahsetmektedir.
Kaynak: The Journal of Nutritional Biochemistry.
Kolesterolü Dengeler
Üzüm çekirdeği yağı, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini azaltarak kolesterol kontrolüne katkıda bulunabilir. Omega-6 yağ asitleri ve antioksidan bileşikler, damar tıkanıklığına yol açabilecek LDL’nin oksidasyonunu engelleyebilir ve böylece kalp sağlığını koruyabilir.
Çalışma: Jabeen, A., Baig, M. T., Shaikh, S., Sarosh, N., Kashif, S. S., Shahid, U., … & Pirzada, Q. A. (2021). Review on Pharmacological Effects of Grape Seed Oil.
Bulgular: Bu çalışmanın asıl amacı, üzüm çekirdeği yağının (GSO) farmakolojik aktivitelerini anti-inflamatuar, nöroprotektif, anti-hiperlipidemik, anti-hepatotoksik, yara iyileştirici etki, antioksidan, radyo-koruyucu, kolesterol düzenleyici ve hepatotoksik etki gibi çeşitli etkileri analiz etmektir.
Kaynak: RADS Journal of Biological Research & Applied Sciences.
Kan Dolaşımını Destekler
Üzüm çekirdeği yağı, antioksidanlar bakımından zengin içeriği sayesinde kan dolaşımını desteklemeye yardımcı olabilir. Özellikle içerdiği proantosiyanidin bileşenleri, damar sağlığına iyi gelebilen etki gösterir. Bu bileşenler, kan akışını düzenleyerek, damar elastikiyetini artırabilir ve böylece kalp-damar sağlığına katkı sağlayabilir.
Çalışma: Arora, P., Ansari, S. H., & Nazish, I. (2010). Bio-functional aspects of grape seeds-a review.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeğindeki prosiyanidinlerin antiinflamatuar, anti-artritik, anti-alerjik, kan dolaşımı arttırıcı etkilere sahip olduğunu ve kalp krizini önlediğinden bahsetmektedir.
Kaynak: International Journal of Phytomedicine.
Akne ve Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Üzüm çekirdeği yağı, hafif dokusu ve gözenekleri tıkamayan yapısı sayesinde akne ve sivilce tedavisinde kullanılabilecek bir doğal yağdır. Linoleik asit gibi esansiyel yağ asitleri açısından zengin olduğundan, ciltteki fazla yağ üretimini düzenleyip akne oluşumunu azaltabilir.
Çalışma: Sotiropoulou, E. I., Varelas, V., Liouni, M., & Nerantzis, E. T. (2012). Grape seed oil: From a winery waste to a value added cosmetic product-a review.
Bulgular: Bu çalışma, üzüm çekirdeği yağının ciltteki gözeneklerin tıkanmasını önleyecek kadar önemli miktarda antioksidan kapasitesine sahip olduğundan bahsetmektedir. Antiinflamatuar özellikleri ile sivilcelerin ortaya çıkmasını önleyip mevcut sivilce sorunlarına da yardımcı olabileceğine değinmektedir.
Kaynak: Edible Med. Non-Med. Plants.
Bazı bünyeler üzüm çekirdeği yağına veya içeriğindeki bileşenlere karşı hassas olabilir.
Kullanım öncesi sağlık profesyoneline danışınız.
Üzüm Çekirdeği Yağı Saça Faydaları
Saçların daha güçlü, parlak ve sağlıklı görünmesine katkı sağlayan üzüm çekirdeği yağı, saç dökülmesini azaltma ve saç köklerini güçlendirme gibi etkileriyle dikkat çeker. İşte üzüm çekirdeği yağı saça faydaları ve bu yağı saç bakımında etkili kılan özellikler:
- Saç Köklerini Besleyip Güçlendirebilir: Üzüm çekirdeği yağı, saç köklerine kadar nüfuz ederek onları besleyip saç foliküllerini daha güçlü hale getirebilir. Yağın içeriğindeki E vitamini, saç derisinde kan dolaşımını hızlandırarak köklerin beslenmesini sağlayabilir. Bu durum saçların dökülme oranını azaltabilir.
- Saçlara Nem Kazandırıp Parlaklık Verebilir: Üzüm çekirdeği yağında bulunan linoleik asit, saç tellerini nemlendirir ve saçların dış etkenlerden kaynaklanan kuruluğunu giderebilir. Linoleik asit, saç tellerini sararak nem kaybını önler, saçları daha uzun süre nemli tutabilir.
- Saç Derisindeki Tahrişi Azaltabilir: Üzüm çekirdeği yağının anti-inflamatuar özellikleri, saç derisindeki tahriş ve kızarıklık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olabilir.
Çalışma: Demir, E., & Acaralı, N. (2023). Comparison on Quality Performance of Human Hair Types with Herbal Oils (Grape Seed/Safflower Seed/Rosehip) by Analysis Techniques.
Bulgular: Bu çalışmada bitkisel yağların saç üzerindeki etkileri, özellikleri ölçümlerle karşılaştırılarak araştırılmıştır. Üzüm çekirdeği yağı da bunlardan biridir.
Kaynak: ACS omega.
Üzüm Çekirdeği Yağı Cilde Faydaları
Üzüm çekirdeği yağı, cilt bakımında giderek daha popüler hale gelmiş bitkisel bir yağ olup içerdiği yüksek antioksidan oranı ve sağladığı çeşitli faydalarla bilinir. Üzüm çekirdeği yağı cilde faydaları, temel olarak cildin daha sağlıklı ve genç bir görünüm kazanmasını sağlamakla öne çıkar. Bu vitamin ciltteki hücre yenilenmesini destekleyip güneş hasarına karşı cildi koruyabilir.
Yağın içerdiği linoleik asit gibi omega-6 yağ asitleri, cildin doğal lipid bariyerini güçlendirip kuru veya hassas cilt tipleri için önemli bir fayda sunabilir. Linoleik asidin nem kaybını önleyici özellikleri sayesinde cilt daha sağlıklı bir yapıya kavuşabilir. Linoleik asidin cilt bariyerindeki onarıcı etkisi, ciltte kızarıklık, tahriş gibi hassasiyetlerin azaltılmasında da faydalıdır.
Üzüm çekirdeği yağı ciltte leke oluşumunu önlemede destekleyici özellikler sergileyebilir. Proantosiyanidinlerin melanin sentezini azaltarak ciltteki hiperpigmentasyonun azalmasına yardımcı olabilir.
Çalışma: Avota, M. (2023). Effects of Grape Seed Oil on Human Health.
Bulgular: Bu çalışmada üzüm çekirdeği yağının cilde olan faydalarından bahsedilmektedir.
Kaynak: Dspace
Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?
Üzüm çekirdeği yağı, hafif dokusu ve çok yönlü özellikleri sayesinde cilde, saça veya diğer bakım alanlarına doğrudan veya karışımlar içinde seyreltilerek uygulanabilir. Zengin antioksidan içermesi bu yağın en sık rastlanılan özelliğidir.
- Cilt Üzerinde Kullanımı: Üzüm çekirdeği yağı, hafif yapısı ve hızla emilmesi nedeniyle birçok cilt tipi için uygundur. Cilde doğrudan uygulanabileceği gibi özellikle gece bakım rutinlerinde nemlendirici ya da serum yerine kullanılabilir. Temizlenmiş cilde birkaç damla üzüm çekirdeği yağı masaj yaparak uygulandığında cilt tarafından hızla emilip nem dengesini sağlayabilir. Yağın, gözenekleri tıkamadan cildi yumuşatıcı etkisi, onu yağlı ciltler için de uygun kılabilir.
- Saç Üzerinde Kullanımı: Üzüm çekirdeği yağı, saçta maske olarak veya saç köklerine doğrudan kullanılabilir. Birkaç damla üzüm çekirdeği yağı, avuç içinde ısıtılarak saç uçlarına uygulanabilir. Özellikle kuru veya işlem görmüş saçlara parlaklık ve yumuşaklık verebilir. Üzüm çekirdeği yağı, haftalık saç maskesi olarak da kullanılır; saç derisine masaj yapılarak uygulanması saçın güçlenmesine ve daha sağlıklı uzamasına katkıda bulunabilir.
- Masaj ve Aromaterapi: Üzüm çekirdeği yağı, masaj terapilerinde sıkça kullanılan bir baz yağıdır. Hafif dokusu, masaj sırasında kolayca kaymasını sağlar ve cildi besleyebilir. Esansiyel yağlarla karıştırılarak kullanılabilir. Lavanta veya çay ağacı yağı gibi esansiyel yağlarla karıştırıldığında rahatlatıcı etki bırakıp cilt tarafından emilebilir.
Üzüm Çekirdeği Yağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Üzüm Çekirdeği Yağı Kaşa Sürülür mü?
Üzüm çekirdeği yağı, kaşların daha dolgun ve sağlıklı görünmesine katkı sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidanlar ve linoleik asit gibi faydalı yağ asitleri, kaş kıl köklerini besleyerek dökülmeleri azaltmaya yardımcı olabilir. Kaşlara uygulamak için birkaç damla üzüm çekirdeği yağı avuç içinde hafifçe ısıtılarak parmak uçlarıyla masaj yaparak kaşlara sürülebilir.
Üzüm Çekirdeği Yağı Kirpik Uzatır mı?
Üzüm çekirdeği yağı, kirpiklerde nemlendirici bir etki sağlasa da doğrudan kirpik uzamasını teşvik ettiğine dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Kirpiklere uygularken, gözle temasından kaçınılmalı ve temiz bir maskara fırçası yardımıyla dikkatlice sürülmelidir.
Üzüm Çekirdeği Yağı Kırışıklıklara İyi Gelir mi?
Üzüm çekirdeği yağı, kırışıklıkların oluşumunu geciktirici etki gösterebilir. Bu yağ cilde etki ettikten sonra kolajen ya da elastin yapısının desteklenmesine katkıda bulunarak yaşlılık izlerini, oluşan ince çizgileri ve vücudun belirli yerlerindeki kırışıklıkların görünümünü minimize edebilir.
Üzüm Çekirdeği Yağı Her Gün Yüze Sürülür mü?
Üzüm çekirdeği yağı, günlük kullanıma uygun hafif bir yağdır. Cilt bakım rutinine dahil edilebilir; özellikle nemlendirici olarak veya serum sonrasında cilt bakımının son aşaması olarak uygulanabilir.
Üzüm Çekirdeği Yağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Üzüm çekirdeği ekstraktı kardiyovasküler sağlığı destekleyerek kalp hastalıkları riskini azaltabilir, ayrıca antiinflamatuar etkisi sayesinde eklem sağlığı üzerinde olumlu etki yapabilir.
Üzüm Çekirdeği Yağı Sürdükten Sonra Yıkanır mı?
Üzüm çekirdeği yağı, cilt tarafından hızla emilebilen hafif bir yağ olduğundan genellikle uygulandıktan sonra yıkamaya gerek yoktur. Cilt bakımında nemlendirici veya serum olarak kullanıldığında, birkaç damla yağ cilde masaj yaparak uygulanır ve tamamen emilmesi beklenir.
Üzüm Çekirdeği Yağı Sürüp Güneşe Çıkılır mı?
Üzüm çekirdeği yağı, doğrudan bir güneş kremi gibi koruyucu özellik sağlamaz. Bu nedenle, özellikle uzun süre güneş altında kalmayı planlıyorsanız, üzüm çekirdeği yağı uyguladıktan sonra cildinize mutlaka bir güneş kremi uygulamanız önerilir.
En doğru bilgiler ve sağlıklı sonuçlar için uzman doktor desteği alınız. İçeriğimizde yer alan bilgiler reçete niteliği taşımaz. Sağlıklı günler dileriz…
Üzüm Faydaları Nelerdir?
Üzüm Çekirdeği Faydaları Nelerdir?
Demir Deposu Siyah Üzümün Şaşırtıcı 12 Faydası
Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir?