Yaz Aylarında Daha Fazla Terlemeye Neden Olan Yiyecek Ve İçecekler

tarafından
45
Yaz Aylarında Daha Fazla Terlemeye Neden Olan Yiyecek Ve İçecekler

Vücudun doğal soğutma mekanizması olan terleme, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Fiziksel aktivite, sıcak hava ve stres gibi bilinen etkenlerin yanı sıra, tükettiğimiz yiyecek ve içecekler de terleme üzerinde önemli bir rol oynar. Baharatlı yemeklerden kafeinli içeceklere kadar bazı besinler, vücutta termojenezi artırarak veya sinir sistemini uyararak terlemeye neden olabilir. Bu yazımızda, terlemeyi tetikleyebilecek çeşitli yiyecek ve içeceklerin hangileri olduğunu ve bu süreçlerin arkasındaki bilimsel nedenleri inceleyeceğiz. İşte terlemeye neden olan yiyecek ve içecekler 👇

Ter bezlerinin yiyecekle ilişkisi nedir?

terlemeye neden olan yiyecek ve içecekler

Vücudumuzda 2 ile 4 milyon arası ter bezi bulunuyor ve bunların çoğunluğu “ekrin bezleridir”. Ekrin ter bezleri, vücudumuz sıcakken terin oluşmasını sağlarlar. Terin asıl amacı, ısıyı buharlaştırıp serbest bırakarak vücudu soğutmaktır.

Vücut ısısını artıran veya vücudun daha fazla çalışmasına neden olan yiyecekler yediğinizde veya içtiğinizde, bu durum ekrin ter bezlerini uyarabilir ve kendinizi ekstra terli hissetmenize neden olabilir.

İşte terlemeye neden olan yiyecek ve içecekler:

1. Baharatlı yiyecekler

terlemeye neden olan yiyecek ve içecekler

Acı sostan jalapeño biberlerine kadar baharatlı yiyeceklerde kapsaisin adı verilen kimyasal bir bileşen bulunur. Kapsaisin, beynimize sinyal ileten sinir reseptörlerine bağlanır ve bu, ısı olarak geri döner. Vücudumuz daha sonra kendini soğutmaya çalışır ve terleriz. İnsanlar acı seviyesini farklı algılar, bu da acı yedikleri zaman ne kadar terlediklerini belirler.

İlginizi çekebilir:

Bilim Yanıtlıyor! Terleme Şekliniz Sağlığınız Hakkında Ne Söylüyor?

2. Sıcak yiyecek ve içecekler

terlemeye neden olan yiyecek ve içecekler

Bir fincan sıcak kahve veya bir kase sıcak çorba içmek, vücudunuzun iç ısısını yükseltir. Bu sıcaklık arttığında ekrin bezleri vücudunuzu soğutmak için ter salgılar. Bu yüzden aslında sıcak bir içecek içmek ısıyı üzerinizden atmaya yardımcı olabilir.

3. Alkol

Bira, şarap veya kokteyl içtikten sonra bazı insanların yüzlerinin kızardığını hiç fark ettiniz mi? Alkol kalp atışınızı hızlandırır ve cildinizdeki kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu başlangıçta vücut sıcaklığının artmasına ve terlemeye yol açabilir. İçmeye devam edip yemek yemediğinizde, bu aynı zamanda kan şekerinin düşmesine de yol açabilir. Sinirliliğe, titremeye ve terlemeye yol açabilir.

4. Kafein

Kafein içeren yiyecek ve içecekler (kahve, siyah çay ve enerji içecekleri gibi), merkezi sinir sistemini uyarır ve ter bezlerini harekete geçmesine neden olur. Özellikle de sıcak bir fincan kahve içtiğinizde hem ısı hem de kafein vücudunuzun terlemesini sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir:

Yaz Kış Demeden Terlemenize Neden Olan 9 Gizli Etken

5. Et

Yüksek proteinli etler midede daha uzun süre sindirilir ve vücut daha fazla enerji harcar. Dolayısıyla terlemeyi artırır. Genellikle hayvansal proteini sindirmekte zorluk çeken insanlarda “et terlemesi” adı verilen bir sorun ortaya çıkar.

Kaynak: 1