Birinciliği Kimseye Kaptırmadık: Türkiye, 2022 Yılında En Çok Çay İçen Ülke Oldu

tarafından
72
Birinciliği Kimseye Kaptırmadık: Türkiye, 2022 Yılında En Çok Çay İçen Ülke Oldu

Çay, ülkemizde en çok sevilen içeceklerin başında geliyor. Öyle ki ülkemizdeki pek çok insan için bir içecekten daha çok kültürün ve gündelik yaşamın bir parçası konumunda. Üstelik ülkece çaya olan bu düşkünlüğümüz tüm dünya tarafından da yakından biliniyor. Türkiye söz konusu olduğu zaman yabancıların zihninde pek çok farklı unsurla birlikte çay da canlanıyor. Ancak çay yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada oldukça sevilen popüler bir içecek. Öyle ki dünya genelinde suyun ardından en fazla tüketilen içecek konumunda. Ancak hiç kimse çayı bizim kadar sevemez!

Almanya merkezli, pazar ve tüketici verileri üzerinde uzmanlaşmış Statista isimli veri analizi şirketi, 2022 yılında en çok çay içen ülkeleri açıkladı. Elbette listenin zirvesini kimselere kaptırmadık. 2022’de en fazla çay içen ikinci ülke Kenya. Bu konuda oldukça ünlü bir kültüre sahip olan İngilizler ise 2022’de farklı içecekleri tercih etmiş gibi görünüyor. Detaylara birlikte bakalım.

Çay dünya genelinde suyun ardından en çok içilen içecek

Yani bir anlamda dünyanın en çok sevilen, en popüler içeceklerinden biri, belki de birincisi. Bu sebeple dünya genelinde yıllık 7 milyar ton çay üretildiği tahmin ediliyor. Dünyanın önde gelen üreticileri arasında ise Çin, Hindistan, Sri Lanka, Kenya ve Endonezya gibi ülkeler yer alıyor.

Küresel çay pazarının 2025 yılına kadar 226,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor

Zaten çayın küresel ticaret hacmi 2012 yılından beri düzenli olarak artıyor. Bu nedenle dünyanın en popüler içeceklerinde biri olan çayın, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde devasa bir pazar haline gelmesi şaşırtıcı değil.

Almanya merkezli veri analizi şirketi Statista, 2022 yılında en çok çay içilen ülkeleri açıkladı

56 ülkenin çay tüketim verilerinin analiz edildiği listenin zirvesinde ise Türkiye var.

Statista tarafından yapılan araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 90’ı düzenli olarak çay içiyor

çay

Bir başka ifadeyle ülkemizdeki her 10 kişiden 9’u düzenli olarak çay içme alışkanlığına sahip.

2022’nin en çok çay içen ikinci ülkesi ise Kenya oldu

çay

Kenya’da düzenli olarak çay içtiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 83. Listenin ikinci sırasında yer alan Kenya, yoğun tüketimi ve yüksek üretim kapasitesiyle çay söz konusu olduğu zaman dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak gösteriliyor.

Çay kültürü ile tanınan İngiltere 2022’nin en çok çay içen 7. ülkesi

çay

İngiltere’de düzenli olarak çay içenlerin oranı ise yüzde 59. İngiltere’nin yakın komşusu İrlanda’da ise insanların yüzde 69’u düzenli olarak çay içtiğini beyan ediyor. Yani İngilizlerin, 2022 yılı için çay içme performansı açısından beklentilerin altında kaldığı rahatlıkla söylenebilir.

Araştırmada ortaya çıkan ilginç verilerden biri de İspanya’daki tüketim oranının düşüklüğü

çay

İspanya’da yaşayan insanların ancak yüzde 39’u düzenli olarak çay içtiğini ifade ediyor. 

Kaynak: 1