Oruçluyken Banyo Yapılır Mı? Duş Almak Orucu Bozar Mı?

tarafından
41
Oruçluyken Banyo Yapılır Mı? Duş Almak Orucu Bozar Mı?

Banyo Yapmak, Yıkanmak Orucu Bozar Mı?

Son birkaç yıldır bahar ve yaz günlerine denk gelen ramazan ayı, terleme ve susama ihtiyacını hissettirir. Bu durumda oruç tutan kişiler gün içinde duş alıp ferahlamak isteyebilir. Peki, oruçluyken duş almak, banyo yapmak veya gusül abdesti almak orucu bozar mı?

Eğer duş alırken ağız ve burundan su girerse, sindirim sistemine, mideye ulaşırsa oruç bozulur. Banyo yaparken, abdest alırken ağız ve burun içerisinden genze su kaçmamasına dikkat edilirse oruç bozulmayacaktır. Şimdi, oruçluyken banyo yapmak hakkında Diyanet İşleri’nin yaptığı açıklamaları birlikte inceleyelim.

İlginizi çekebilir: Krem Sürmek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

duş almak orucu bozar mı

Oruçluyken Banyo Yapılır Mı? Duş Almak Orucu Bozar Mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamasına göre oruçlu olan kişilerin duş almasında herhangi bir sakınca görülmemektedir. Diyanet, banyo yapmanın, duş almanın orucu bozmayacağını ifade etmektedir. Banyo yaparken, abdest alırken suyun ağza, boğaza, genze kaçmamasına dikkat ederek duş alabilirsiniz. Su yutulmadığı sürece yıkanmak orucu bozmaz.

Oruçluyken banyo yapmak ve yıkanmakla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı açıklaması sizlere en doğru bilgiyi kaynağından iletmek amacıyla aynen alıntılanmıştır:

Din İşleri Yüksek Kurulu

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]).

Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/199).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Orucu bozan durumlar incelendiğinde ağız, geniz ve burun içinden alınan suyun orucu bozacağı dikkat çeker. Duş esnasında ağız içinden su alınırsa ya da burundan su çekilirse oruç bozulur. Ancak dikkatli şekilde duş aldığınızda yani geniz bölgesinde ve ağız içinde su bırakmadan duş yapılırsa oruç bozulmaz.

Bir diğer yönden, duş esnasında şampuan ya da vücut şampuanı gibi kozmetik ürünlerin yutulmamasına da dikkat etmelisiniz. Bu ürünler boğaz yoluna indiğinde yakıcı etkiyle su içme ihtiyacı doğuracaktır ve temizlenmesi için bolca su isteyecektir.

Şafii mezhebine göre bu konuya şöyle açıklık getirilir: Namaz veya gusül abdesti alırken ağız ve buruna az ölçüde alınan su, elde olmayarak istenmeden boğazdan inerse oruç bozulmaz.

Ramazan ayında oruç tutarken duş almak isteyenlerin duş esnasında oldukça dikkatli olması gerekir. Çünkü duş sırasında ağızdan su alınırsa ve boğaza kaçarsa orucun bozulmasına neden olabilir. Orucu bozan hallerden biri boğaza ve dolayısıyla mideye su kaçması olduğu için duş alanların dikkatlice davranması önerilir. Şayet boğaza su kaçarsa ve bu su boğazda hissedilirse, yutulup mideye giderse oruç bozulur.

İlginizi çekebilir: Orucu Bozan Şeyler Nelerdir? Diyanet Soru Cevap

oruçluyken banyo yapılır mı

Gusül Abdesti Almak Orucu Bozar Mı?

Gusül abdestinin belirli kuralları vardır. Ağız ve burun içerisine iyice su çekip vücudu temizlemek gereklidir. Ancak bu şartlar oruçlu olmayan kimseler için geçerlidir. Oruçlu kişiler gusül abdesti alırken ağıza ve buruna su çekmek konusunda daha dikkatli olabilir; daha az su kullanabilir.

Gusül abdesti esnasında, ağız ve burun içine su kaçtığı takdirde orucun bozulacağı ifadesi yer almaktadır. Eğer oruç tuttuğunuz günlerde gusül abdesti almak isterseniz; çok dikkatli şekilde suyu kullanmalısınız. Oruç tutarken duşa girdiğinizde, mutlaka ağızdan su yutmamaya çalışın. Bunun için suyu yüzünüze dökerken ağzınızı kapatmaya dikkat edebilirsiniz. Şayet duş sırasında ağızdan su yutarsanız orucunuz bozulacaktır.

Oruçluyken gusül abdesti almak isteyenlerin aklındaki soru işaretlerini Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan gelen açıklama gidermektedir. Açıklamaya göre:

Din İşleri Yüksek Kurulu

Guslederken ağza ve burna su vermek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve burna verilen suyu da iyice çekmek sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz. Onlar gusülde ağza ve burna su verirken mübalağa etmeyip abdestte yaptıkları gibi yaparlar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/116, 156).

Kaynak: kurul.diyanet.gov.tr

Suyun burundan ve ağızdan içeri girmesi, geniz yoluna ulaşması orucun bozulması için geçerli bir nedendir. Bu hususta oldukça dikkatli olmanız önerilir. Oruç tutanların orucu bozmadan gusül abdesti alabilmesi için her aşamada hassas olması önerilir. Ağıza su almadan, boğaza su kaçırmadan duş tamamlanmalıdır.

Gusül abdestinin orucu bozmaması için yüz bölgesine su döküldüğünde ağızın kapanması daha uygun olacaktır. Şayet boğazdan su alınırsa ve bu su yutulursa orucun kazasının tutulması gerekecektir. Dikkatli olmakta fayda olacaktır.

Gusül abdesti alırken suyu yutmamaya özen göstermelisiniz. Su yutmadan alınan gusül abdesti, orucu bozmamaktadır.

Rivayete göre; Hz. Aişe ile Ümmü Seleme validelerimiz, Peygamberimiz’in (s.a.v.) ramazan ayında imsak vakti geçtikten sonra, boy abdesti almış olduğunu haber vermişlerdir.

İlginizi çekebilir: Oruç Tutarken En Çok Yapılan 8 Hata

Oruçluyken Nasıl Duş Alınır?

Oruçluyken duş alırken dikkat edilecek en önemli şey ağız ve buruna su kaçmamasıdır. Herhangi bir temizlik ürününün veya suyun boğaz yoluyla mideye gitmemesine dikkat ederek rahatça duş alıp yıkanabilirsiniz.

Sabah Duş Almak Orucu Bozar mı?

Oruçluyken duş alırken dikkat edilecek hususlar sabah ya da günün herhangi bir saatinde duş aldığınızda yine aynıdır; yani ağız ve buruna su kaçmamasına dikkat etmek en önemlisidir.

Duş Alırken Genze Su Kaçması Orucu Bozar mı?

Bu soruya Diyanet’in direkt cevabı şu şekildedir: “Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir. Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 222).”

oruçluyken banyo yapılır mı

Kusmak Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Oruçluyken Burun Spreyi Orucu Bozar Mı?

Göz, Kulak, Burun Damlası Orucu Bozar Mı?

Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Cevabı

Parfüm, Kolonya, Deodorant Orucu Bozar Mı?

Okuyucunun Dikkatine

Blog sayfamızda faydalı bilgiler kategorisini kapsayan yazılar genel bilgilendirme amaçlıdır. Kategoride söz konusu içeriğin açıklayıcı tanımlamalarına, en belirgin faydalı özelliklerine, doğru ve etkili kullanım tavsiyelerine kolaylıkla tek yazıdan ulaşabilirsiniz. Yazı yayına alındıktan sonra, zaman içerisinde güncelliğini ve geçerliliğini yitirebilir. İlgili besinin ya da ürünün faydaları her bünyede farklı etkiler gösterebilir. Sunmuş olduğumuz bilgiler hiçbir zaman doktor teşhisinin yerini tutmaz, reçete niteliği taşımaz. Bilgileri uygulamadan önce alanında uzman görüşü almanızı tavsiye eder; aksi durumda oluşabilecek sorunlardan sitemizin sorumlu tutulamayacağını önemle hatırlatırız.